Keresés ebben a blogban

2013. március 27., szerda

Kincsem


Második napja olvasom a Királyok könyvének 18, és 19. részét, és nagyon tetszik.
Nem először nyűgöz le Ezékiás jelleme és az, ahogyan irányítja az országot, valamint az ellentét a másik királlyal: Hóseással - Aki akkoriban Izrael királya volt.
Eleve érdekes ahogyan fontosnak látja a történet írója, hogy folyamatosan összehasonlítsa a két terület vezetőjét és a jellemüket, meg a viselkedésük következményeit.
Egy-két sort aláhúztam, ezeket idemásolom, a többit aki akarja elolvashatja:

18: 5 Mivel Ezékiás bízott az Örökkévalóban, Izráel Istenében, Júda királyai között nem volt hozzá hasonló sem utána, sem előtte. 6 Teljes szívvel ragaszkodott az Örökkévalóhoz, és hűségesen követte őt. Engedelmeskedett az Örökkévaló parancsainak, amelyeket Mózes által parancsolt.  7 Ezért vele volt az Örökkévaló, és Ezékiás minden vállalkozásában sikeres volt.
...18: 11 Ezután az asszír király Izráel népét száműzetésbe hurcolta Asszíriába, és letelepítette őket Halahban, meg a Hábór folyó mentén, Gózán környékén; valamint a médek városaiban. 12 Azért történt ez Izráel népével, mert nem engedelmeskedtek Istenük, az Örökkévaló szavának: mindannak, amit szolgája, Mózes által megparancsolt nekik, tehát megtörték az ő szövetségét. Nem hallgattak a szavára, és nem aszerint cselekedtek.
Még több minden volt, amin eltűnődtem, de hogy valami újabb gondolatom is legyen az jutott eszembe, hogy Ezékiás mindenét feladta és kitartott. Ahogy én is ,,mindenemet eladtam", mikor egy olyan kincsre bukkantam, ami ugyan sokak szeme előtt rejtve volt, de én rátaláltam.
Nagyon örülök neki.
Feladtam a saját elképzeléseimet (sok)mindennel kapcsolatban és új gondolkodást kaptam.
Mások szerint talán értéktelen, de nekem nagyon becses.
Hóseás számára nem tudom mennyire lehetett fontos a szövetség, amit sok évvel azelőtt kötött Isten a népével. Talán még inkább fel kellett volna adnia a saját elképzeléseit és a népe nem került volna fogságba....
Máté 13, 44 „Isten Királysága hasonló ehhez: egy ember elrejtett kincset talált a szántóföldben. Azután visszatemette, majd nagy örömmel elment, minden vagyonát eladta, és megvette azt a földet, amelyben a kincs volt.
45 Isten Királysága hasonló ehhez: volt egy kereskedő, aki igazgyöngyökkel kereskedett. 46 Egyszer talált egy nagyon értékes gyöngyöt. Akkor elment, eladta minden vagyonát, és megvette azt az egyetlen gyöngyöt.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...