Keresés ebben a blogban

2013. március 19., kedd

Ami az előzőből kimaradt...


Reggel kedvem támadt megsütni a kuglófot, amit Kati ajánlott vasárnap a Facebookon.
Annyira guszta volt, hogy nem tudtam ellenállni neki. Igaz ugyan, hogy ez inkább kalács, mint kuglóf, de asszem az élvezeti értékén ez mit sem ront.
Az előkészületek kissé vacakolósak, de közben az agyam járhat, nem?
Járt is. Eszembe jutott, hogy míg a kel a tészta, el kellene olvasni azt a menyegzőre hívogatós részt a Bibliából. (katt ide, és a megfelelő részt tudod olvasni egyszerű fordításban) Talán azért jutott eszembe, mert előre tudom, hogy a majálisra meghívott emberek jó része nem fog tudni eljönni. De az én gondolataimban ez a rendezvény nem csupán majális, hanem egyenesen ,,A" menyegző.
Hiszen a célunk nem az, hogy az időt megfelelően múlassuk, hanem meghívás Isten királyságába.
Tehát ha így tekintjük, kissé átértékelendő egy-két fogalom. Pl:



  • Máté 22,3-ban rabszolgákról beszél: δου̑λος  (dúlosz) - rabszolga (urának tulajdona, nem szabad ember. Jogi státusától eltekintve magas tisztséget tölthetett be)
  • A szolgák hívogassák be az embereket! Lesz, hogy a meghívottak nem akarnak majd eljönni, de Isten küld másokat hozzájuk. 
  • A lakodalom előkészületei is fontosak! Lehet, hogy az előkészítésben kapunk munkát, de jeles részei leszünk a folyamatnak, ami a menyegző létrejöttét segíti. (hizlalt tulkok levágása, stb.)
Aztán mikor kicsit leültem, hogy a mai Chambers részt elolvassam, megint meglepődtem. Mer' mit ad Isten? Szintén a menyegzős részhez vezetett, csak most a Lukács evangéliumán keresztül.

Példázat a nagy vendégségről
15 Ekkor az egyik vendég ezt mondta Jézusnak: „Milyen boldog az, akit Isten Királyságában fognak vendégül látni!”
16 Jézus így válaszolt: „Egyszer valaki nagy vacsorát készített, amelyre sok vendéget meghívott. 17 Amikor eljött a vacsora ideje, elküldte a szolgáját. Ezt üzente vele a meghívottaknak: »Jöjjetek a vacsorára, mert már mindent elkészítettem!« 18 De azok egytől egyig mentegetőzni kezdtek. Az első azt mondta a szolgának: »Szántóföldet vettem, oda kell mennem, hogy megnézzem. Kérlek, ments ki a gazdádnál!«
19 A másik ezt mondta: »Öt pár igavonó ökröt vettem, és éppen most megyek kipróbálni őket. Kérlek, ments ki a gazdádnál!«
20 Egy harmadik azt üzente: »Éppen most házasodtam, ezért nem tudok elmenni!« 21 A szolga visszatért urához, és mindezt elmondta. A házigazda ekkor megharagudott, és megparancsolta a szolgának: »Siess, és hozd be a város utcáiról és tereiről a szegényeket, a bénákat, a vakokat és a sántákat!«
22 Később a szolga jelentette: »Uram, megtettem, amit parancsoltál, de még mindig van szabad hely.« 23 Ekkor az úr azt mondta: »Menj ki az országutakra, és az ösvényekre: sürgesd az embereket, hogy jöjjenek be! Azt akarom, hogy megteljen a házam vendégekkel! 24 Mert mondom nektek: akiket először meghívtam, azok közül senki sem fog velem vacsorázni.«”
Ki lehet Jézus tanítványa?
25 Nagy tömeg kísérte Jézust, ő pedig hozzájuk fordult, és ezt mondta: 26 „Csak az lehet az én tanítványom, aki hozzám jön, és jobban szeret engem, mint apját, anyját, feleségét, gyermekeit vagy testvéreit! Igen, csak ha jobban szeret engem még a saját lelkénél is! 27 Aki nem veszi vállára a keresztjét, és nem azzal együtt követ engem, az nem lehet a tanítványom!
De két gondolatot hozzátett az előbbiekhez.

  • Az egyik, hogy nyomatékosabban kell hívni a vendégeket, lásd 23. versben sürgesd, görögben ἀναγκάζω  (anankadzó) 1) sürget, nyomatékosan felszólít, érveléssel meggyőz 2) kényszerít, erőszakot alkalmaz
  • A másik pedig, hogy a 26. versben megint a prioritásról beszélt éspedig a családdal szemben.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...