Keresés ebben a blogban

2022. május 5., csütörtök

Csak az én napjaimban legyen béke...


Mikor régebben azt olvastam Ezékiásról, hogy ekképpen nyilatkozott, hogy:

   Csak az én napjaimban legyen béke...

..., megrökönyödtem, aztán rájöttem, hogy mi is szinte ugyanezt csináljuk a bolygónkon. A gyorsabb, kényelmesebb megoldást választjuk, pedig el kellene gondolkodni.

És monda Ésaiás Ezékiásnak: Halld a seregek Urának beszédét: Ímé napok jőnek, és elvitetik, valami házadban van, és a mit csak e mai napig gyűjtöttek eleid, Bábelbe; nem marad semmi meg, ezt mondja az Úr! És fiaid közül, a kik tőled származnak, a kiket te nemzesz, el fognak hurczolni, és lesznek komornyikok Bábel királyának palotájában. Akkor monda Ezékiás Ésaiásnak: Jóságos az Úrnak beszéde, a melyet te szóltál! és monda: Csak napjaimban legyen béke és állandóság!

Ésaiás 39:5‭-‬8 HUNK

2022. április 26., kedd

Pár mondat

Pár mondat beégett a' zagyamba:

 • A változás elkerülhetetlen, a növekedés választható.
 • A szociális fóbia rengeteg szabadidővel jár.
 • 50 éves így is leszel, meg úgy is, te döntesz, hogy tanulsz-e valami újat közben.


2022. március 21., hétfő

Szellő

Tegnap valami nagyon érdekes dolgot hallottam.

Azt, hogy magam nem tudok semmi jó dolgot se tenni, sem nem tudok jó lenni.

Be kell vallanom, ezt gyakran hallottam, de most annyira nyilvánvaló volt, hogy igaz... Nem, ez nem egy újabb szólam, ez valóban igaz.

Tudatosan hallgattam arra a szelíd, csendes hangra, és valóban... suttogott hozzám. A lelkemhez. Valami olyan hangon, és valami olyat, amit nem értek. Mint a szellő, csak tudod, hogy jelen van.

2022. február 4., péntek

Az a baj, hogy nem termem...

Az a baj, hogy nem termem / termelem a Lélek gyümölcsét. 

Mostanában sokat gondolkodtam, hogy mi az, ami igazán hiányzik az életemből. Mármint a közelmúltban. 

Sokáig hiányoltam régi önmagam, a lelkesedést, a mindig optimizmust, a reményt és az örömöt. Tiszta kamaszkor! Az ember csak néz, hogy mi a fenéért érez bizonyos dolgokat máshogy, miért áll másképp az emberekhez?

Tegnap leesett a tantusz. Az a baj, hogy nem termem a Lélek gyümölcsét. Pedig szeretem, Nyomokban még tartalmazom, sokak szerint még így is az átlagosnál nagyobb mértékben, de nekem ez kevés.

A Szentlélek pedig ezeket teremti meg bennünk: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség és önuralom. 

Pál levele a galatákhoz 5:22‭-‬23 EFO

Ugyanez Message fordításból visszamagyarítva:

De mi történik, ha Isten módján élünk? Ajándékokat hoz az életünkbe, ugyanúgy, ahogyan a gyümölcsök a gyümölcsösökben jelennek meg – olyan dolgokat, mint a mások iránti vonzalom, az élettel való bőség, a nyugalom. Kialakítjuk magunkat a dolgokhoz való ragaszkodásra, az együttérzés érzését a szívünkben, és azt a meggyőződést, hogy az alapvető szentség áthatja a dolgokat és az embereket. Úgy találjuk magunkat, hogy lojális kötelezettségeket vállalunk, nem kell erőlködnünk az életben, képesek vagyunk okosan rendezni és irányítani energiáinkat. A legalizmus tehetetlen ennek előidézésében; csak az útjában áll. Azok között, akik Krisztushoz tartoznak, minden, ami a saját útunk eléréséhez és a mások által szükségszerűnek nevezett dolgokra való esztelen reagáláshoz kapcsolódik, végleg el van ölve – keresztre feszítve.

Galata 5:22-23 MSG

2022. január 29., szombat

Tegnap hallottam

Tegnap olvastam Istennel kapcsolatban, hogy előbb, vagy utóbb mindenki Hozzá fordul, hiszen 100%-os az elhalálozási arány.

Cáfolhatatlan. Pfff.

Forrás: https://krisztiantoth.tumblr.com/

2022. január 22., szombat

Fokhagyma krémleves lángossal


Mondtam már máskor is, ami jó, az jó. Ha valami jól sikerül, leírom a receptet, ez igen jól sikerült, és amúgy pedig olcsón, finomat sokadikan előállítani szuper. 

Kb 3 Ft 20 fillérből főztem/sütöttem komplett vacsorát.

 • 2 nagyobb fej hagyma,
 • Kb 3 nagy fej fokhagyma. Megpucolva olyan 30 dkg. Elég macerás. Erre lehet, hogy kitalálok valami mást. Mondjuk fokhagymakrém??? De ez finomabb.
 • Vaj, vagy margarin a dinszteléshez.
 • 4 nagy kanál liszt,
 • 3 marhahús leveskocka
 • Fehérbors, só, kellett volna szerecsendió, de elfelejtettem, senkinek se hiányzott.
 • 4 dl tejszín a végén.
A margarinon megdinszteltem a nem túl apróra vágott hagymát, sóval. Felaprítottam a fokhagymát, azt is pároltam, leszórtam a liszttel, kavargattam, aztán felengedtem kb 2 liter vízzel.

 Rúdmixerrel adtam neki, mehetnek bele az ízesítők, fűszerek, végül a tejszínnel felengedtem, és összefőztem.

Ez kb 8 adag, mi 2X eszünk belőle.

Lángos

 • 1 kg liszt,
 • 1 tasak szárított élesztő (elég 1!),
 • Pici só, kb egy jó evőkanál cukor, 0,5 dl olaj, kb fél liter meleg víz. Olyan jó kézmeleg.
Összegyúrjuk, a végén jó, ha leválik a kézről. Ha nem akar mehet bele még olaj, vagy liszt, vagy, ha még túl kemény, akkor víz.
Ez amúgy rengeteg, tegnap sütöttem 4-et frissen, olyan 15 cm-eseket. Mint egy kisebb serpenyő. Nem a nagyon kicsi.
A tészta, ha jól megkel, megint kicsit összegyúrjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Olyan kb 15 dkg-os darabkákat vettem belőle, és vizes kézzel szethúzgaltam. Állítólag a vizes felület miatt lesz ropogós.
A sütéshez kb 3 dl olajat tettem abba kisebb serpenyőbe, és felforrósítottam.
A forró olajjal kéretik vigyázni, mert, amint mondtam forró, így veszélyes is. Ja, és macskát ne száríts a mikróban!
A maradék tésztát a hűtőben, lefedve jó betenni, másnap süthető a következő adag.
Szóval a lángoshoz tejföl és sajt fincsi, de ha tényleg sokadika van, a só is elég. Meg max reszelt fokhagyma, ha maradt.
2022. január 18., kedd

A reményhez

 Csokonai versét orrba-szájba elemeztük még általános iskolában. Ez jutott eszembe a sok gondolkodás között. ..Mert mostanában megint gyakran merengek ilyesmiken.


De nem maga a szerelemben való reménytelenség foglalkoztat, mint Csokonai Lillához írt költeményben, hanem a jelenben, a saját-, és a korosztályombeli népek reménysége / reménytelensége. 

De mehetek messzebb, mert felfelé 20 év, vagy lefelé 20 év, mindenkinek megvan a saját gondja, öröme, félelmei.

...Ó, csak Lillát hagytad volna...

Miben reménykedünk? Mit várunk? Mire áhítozunk?

 • Egy jobb fizetés?
 • Egy jobb pozíció?
 • Egy jobb lelkész?
 • Egy jobb egészségi állapot?
 • Netán fiatalabb önmagunk?
 • Boldogság?
 • Van barátnőm, aki sorba veszi az újabbnál újabb kozmetikai gépeket a vállalkozásához, és ez ideiglenesen örömmel tölti el.
 • Egy új évad a kedvenc sorinkból? (Személyesen a La casa de papel nagyon bejönne.🥰)
 • Vagy, netán, hogy valaki jól megrázzon, hogy álljak már a vonalra
... Mondhatnám ez utóbbit most én egyáltalán nem tudom fogadni. Mindegy is. Majd mondom mi lett.
Na, de mivel tegnap meló előtt lapátoltam össze ezt a szösszenetet, nem maradt időm beszúrni az ide illő igereszt, most pótolom:
JSir 3:25-26 Jó az Úr azoknak, akik várják őt; a léleknek, amely keresi őt. Jó várni és megadással lenni az Úr szabadításáig.

És, hogy pozitívan zárjam: vasárnap elért a remény, mert biztató üzenetet hallottam. Lehet, hogy ki is tart bennem. 

Ilyenkor látom, hogy nem biztos, hogy a fenyegetés a jó megoldás. Lehet, hogy reményre van szükség...

Az Örökkévaló ezt jól tudja adagolni. ❤️🌷🌺 Mindig alkalmas üzenet, mindig alkalmas időben.

És, hogy egy plusz sztorit is beszúrjak: Ritkán vagyok elutasító az ügyfelekkel, de tegnap nagyon kategorikusan rövidre zártam egy segítségkérő telefonhívást. Kezdte Ádámnál és Évánál, hogy aszongya, a múlt héten, mikor bent volt...

Tudni kell, hogy a memóriám ebben nem az igazi, meg, hogy tényleg legalább 3 ügykorben dolgozom, több száz üggyel hát HONNAN TUDJAM MELYIK VOLT????😀

Szóval hamar leráztam, mert egyszerűen nem haladok a dolgokkal, mindig megakasztanak. Szegényke elfogadta. Pár perc múlva visszahívtam, és megoldást kínáltam, mert így van jól. Igaz, hogy megint nekem volt plusz munka, de nem baj. Remélem értitek, valakinek remény kellett, hogy az ügye halad.


Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...