Keresés ebben a blogban

2017. április 30., vasárnap

Az igazság nem „öltötte fel” Jónást

A képen lévő idézet Jóbtól származik.
De mit jelent felölteni az igazságot?
Szerintem azt, hogy harcolok az igazamért, felvállalom a szellemi küzdelmet.
Mondjuk Jónás is azt mondta, hogy:
„Igazam van, haragszom mindhalálig!” ...de ettől még nem volt igaza, ugye?
Az igazság nem öltötte fel”  Jónást.
Ha egy vitánk van valakivel, nincs feltétlenül igazunk, ha csak Isten nem igazol minket. Addig viszont állandóan falakba ütközünk, de, ha az igazság is magára ölt minket, akkor viszont nincs az az ellenség, aki felveheti a harcot ellenünk.

2017. április 29., szombat

Ezt megbeszéltük

Ma három Ige szólított meg.
De lehet, hogy én szólítottam meg Őt.

 1. Mert hűséges szereteted jobb, mint az élet! Teljes szívvel dicsérlek! (Zsoltárok 63,3)
 2. Felöltöztem az igazságosságba, és ő is magára vett engem, jogosság volt palástom és turbán a fejemen. (Jób könyve 29,14)
 3. Ha nem akarjuk elismerni, hogy bűnösök vagyunk, akkor csak magunkat csapjuk be, és nincs bennünk igazság. Ha viszont beismerjük bűneinket, akkor megtapasztaljuk, hogy Isten hűséges és igazságos: megbocsátja bűneinket, és teljesen megtisztít minden gonoszságtól. Ha azt mondjuk, hogy nem követtünk el semmi bűnt, akkor valójában azt állítjuk, hogy Isten hazudik, és üzenetének nincs helye a szívünkben.2017. április 28., péntek

Éljen a BKK

 Ülök a buszon és olvasom az utazási feltételeket, meg hogy mi minden tilos. Valami olyasmit írt, hogy a jármű tisztaságára ügyelni kell, meg a megfelelő öltözetről, mikor bevillant valami.
Mióta olvastam a Máté evangéliumában az esküvős történetet soha nem értettem a végét, de most mintha megvilágosodtam volna. Mindig zavart, ha Istent egy történetben igazságtalannak éreztem...
Tehát íme:
Máté 22:1-14
Jézus ezután egy másik jelképes történetet mondott: „Isten Királysága hasonlít ehhez: egy király fiának közeledett az esküvője, ezért a király nagy lakodalmat készített, amelyre sok vendéget hívott meg. Amikor elérkezett az ideje, elküldte a szolgáit, hogy gyűjtsék össze a vendégeket, de a meghívottak nem akartak eljönni. Ekkor más szolgákat küldött, és ezt mondta nekik: »Azt üzenem a meghívottaknak, hogy már mindent elkészítettem. Levágattam ökreimet és hízott állataimat, most hát jöjjenek a fiam lakodalmára, mert már minden készen áll!«
A szolgák kimentek, de a meghívottak nem hallgattak rájuk, mert mindegyik valami mással volt elfoglalva. Az egyik kiment a szántóföldjére, a másik az üzletébe. A többiek megfogták a király szolgáit, megverték és meggyilkolták őket. A király ekkor nagyon megharagudott, elküldte a seregeit, hogy öljék meg a gyilkosokat, és égessék fel a városukat. Majd ezt mondta a szolgáinak: »A lakodalmi vacsora készen van, de a meghívottak nem voltak rá méltók. Ezért menjetek ki az útkereszteződésekhez, és hívjatok be mindenkit, akit csak ott találtok.« A szolgák ki is mentek az utakra, és mindenkit behívtak, akit csak találtak, jókat-rosszakat egyaránt. Így azután a vendégek megtöltötték a termet.
Amikor a király bejött, hogy megnézze a vendégeket, észrevett ott valakit, aki nem a lakodalomhoz illő ruhába volt öltözve.
 »Barátom! — szólította meg a király. — Hogyan jöhettél ide lakodalomhoz illő ruha nélkül?« Az meg csak hallgatott.
 A király ekkor megparancsolta szolgáinak: »Kötözzétek meg kezét-lábát, és dobjátok ki a külső sötétségbe, ahol sírás és fogcsikorgatás lesz!«
Mert sokan vannak a meghívottak, de kevesen vannak a kihívottak.”
Arra jutottam, hogy akik végül elmentek,
 • Biztosan lett volna idejük rendbeszedni magukat.
 • Ez nem egy potya-buli, nem az evés-ivás a lényeg, hanem az ünneplés.
 • Tekintsék ezt megtiszteltetésnek!
 • Hófehér ruhát beszerezni a következőképp lehet: A Bárány vérében kell megmosni. (Jel 7,14)

2017. április 27., csütörtök

Szelíd vagy?

Alul a képen látható a sok-sok olajbogyó termés. Ez
valószínűleg annak köszönhető,
hogy az olajfa egészen jól táplált. :)
Első gondolatom az volt, hogy Szelíd-e vagy? címmel ajándékozom meg a bejegyzést, de aztán maradtam a nyelvtanilag helyes változatnál.
✋☺👌
Mikor reggel nekikezdtem eme szép napnak, az aggodalmaimat félreteendő imádkoztam, mégpedig a következőt:
Semmi miatt ne aggódjatok, hanem a kéréseiteket hálás szívvel mondjátok el Isten előtt, és az Ő békéje, ami minden logikát nélkülöz, meg fogja őrizni a szíveteket és a gondolataitokat Jézusban.
Így a saját szavaimmal kb., de aztán megnéztem, hogy van ez pontosan, hivatalosan.
Ez a gyermek itt a képen nekem szelídnek tűnik és boldognak is.
Meg még kedvesnek is.
Lásd a képen!

Láttam, hogy ezt megelőzi az örömre, meg a szelídségre való figyelemfelhívás.
Örülök?
Szelíd vagyok?
Jó kérdések...
2017. április 26., szerda

A Viskó - lapról lapra

 Oké, tudom, hogy én vagyok a legszentimentálisabb ember a földön, aki eddig megszületett.
Hiperérzékeny bőgőmasina, meg ilyenek, de ez már nekem is sok, hogy kb az előszótól sírvafakadok. Tudod, mint mikor érzed, hogy egy könyvet neked írtak. Kb így vagyok, mikor a Biblia megszólít, mert elkezd bennem valaki helyeselni, hogy jó nyomon járok.

Lássuk mi lesz később, mikor elolvastam C. Baxter Kruger, Ph.D. A Viskó - lapról lapra című könyvét!
BELEOLVASOK

Ez a régi bejegyzés ebben a témában.

2017. április 24., hétfő

Máté 18, 3-5


Csiául
Milyenek is a gyerekek?
Kiszolgáltatottak,
 • hiszékenyek, 
 • bizalommal teltek, 
 • fogékonyak, 
 • játékosak.
 • érzékenyek


Efoul


2017. április 22., szombat

מַשְׂכִּיל (maśəkíl)

Tegnap olvastuk a péntek reggeli lánycsapattal:  מַשְׂכִּיל (maśəkíl) - vers, dal, ének
Alias: 52. Zsoltár
És megint megtörtént velem, amiről már többször is írtam, hogy ,,a" félelmemtől megszabadultam. Vagyis egy éppen aktuális félelemtől. 
Bámulatos Isten beszéde, mert egyszerűen gyógyít, megszabadít és ezt semmiféle terápia nem tudja felülmúlni. (Nem mintha próbáltam volna valamelyiket... ☺☺☺)

Egyidejűleg azon is eltöprengtem, hogy Isten nem a félelem szellemét, hanem az erő, a szeretet és a józanság szellemét adja.
Fogalmam sincs, hogy ez utóbbi három miért írja felül az elsőt, csak felülírja, én pedig örülök neki.

2017. április 20., csütörtök

A molyrágta nerc esete

  A címben szereplő „cím” egy jó kis régi krimi, amit most én a következőképpen aktualizáltam:
              „Az egérrágta csoki esete”
 Jézus beszél arról, hogy a nekünk fontos dolgok, amikhez ragaszkodunk ne legyenek földi kincsek, mert ezek végül a rozsda martalékaivá válnak, vagy a moly rágja meg őket, esetleg ellopják tőlünk azokat.
Nem emlékszem, hogy egerekről szólt volna, pedig azok is nagy károkat tudnak csinálni.
Nna kérem, mi megegeresedtünk. Valószínűleg a macska hozhatta be, mert ő egy állatbarát. Lányom említette, hogy a minap látta őket a konyhában egyidejűleg, mégpedig a macska falatozott, míg az egér korzózott a konyhában. Előbbi rá sem hederített az utóbbira, mert vegetáriánus a lelkem.
Még nem volt ilyen macskánk.
Olyan már volt, amelyik csúnyán megharapta a kezemet, mikor egy csirkecombon összekaptunk én ugyanis gondoltam előkészítem a főznivalókat az asztalon, ő meg azt hitte neki tálaltam oda.
Szintén ugyanez a (vad)macska röptében kapott el bármilyen felé repülő húsdarabot, majd egyben nyelte le, csak, hogy a másik cicának ne jusson.
Negró nem ilyen. Nem szereti a húst. Eljátszik vele, majd elereszti a prédát, az eredményt pedig megnézheted a képen. Csak a miénk Milkákból lakmározott, amit a gyerkőcöknek vettünk húsvétra. (Amúgy meg mindenből evett, amit talált.)
Tehát ne pakoljátok teli a spájzot Milkával, mer' az egerek belezabálnak. De Jézus szerint ez így hangzik:
Máté 6, 19-21: „Ne a földön gyűjtsetek magatoknak kincseket, ahol elpusztítja a moly, a rozsda, vagy ellopják a tolvajok és a betörők! Inkább a Mennyben gyűjtsetek kincseket, mert ott sem moly, sem rozsda nem teszi tönkre, sem a tolvajok nem lopják el! Mert ahol az értékeid vannak, oda húz a szíved.”
Mindenki vonja le a következtetéseket!

Istenem...


Annyira sokat mond ez nekem!


2017. április 19., szerda

No komment

De, mégis van komment:
Fordított esetben viszont, mármint, ha az Úr építi,  - akkor nincs, aki lerombolja, és ha Ő őrzi, akkor az biztonságban van.

2017. április 12., szerda

Öröm

Szeretem a vidámságot, a nevetést és az örömöt.
Még jobb, ha ez az öröm Istentől származik, mert ezt semmilyen boldogság nem múlja felül.
A Biblia így beszél erről: a Szent Szellem öröme.
3 verset találtam erre vonatkozóan az Újszövetségben:
Róma 14:17 Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szentszellem által való öröm.
Róma 15:13 Isten, aki minden reménység forrása, egészen csordultig töltsön be titeket örömmel és békességgel — a benne való hitetek által. S így a Szent Szellem ereje által a reménységetek is túláradóan bőséges legyen!
1 Thesszalonika 1:6 Ti pedig követtétek a mi példánkat és az Úr példáját. Nagy örömmel befogadtátok a tanításunkat, pedig sok szenvedést kellett elviselnetek. Azt az örömet pedig a Szent Szellem keltette bennetek.
 Ennek szöges ellentéte a szívben a viszály és a csúfolódás, másokon való gúnyolódás. Mivel tetten értem a dolgot magamban, ezért kicsit megvizsgálom ezeket Isten szemszögéből. Félreértés ne essék, Istennek jó a humora és véleményem szerint szereti is azt, de a gúny az embertársaink ellen nem tartozik ebbe a kategóriába. Rögtön tudni fogjuk, midőn mások teszik ezt velünk.
Többször eszembe jutott két igerész mostanában, az egyik:
Máté 12:25 Mivel Jézus tudta, mit gondoltak, így szólt hozzájuk: „Minden királyság, amelyben megosztottság van, és amely önmaga ellen harcol, elpusztul. Megsemmisül minden város és család is, amelyben megosztottság van, és amely önmaga ellen harcol.
Szerintem ez igaz a munkahelyekre, iskolákra és az országokra is. A másik:
Jakab 3:9-10 Nyelvünkkel áldjuk és dicsérjük Urunkat és Atyánkat. De ugyanazzal a nyelvvel átkozzuk az embereket, akiket Isten a saját képére teremtett! Ugyanabból a szájból származik áldás és átok! Testvéreim, nem lenne szabad, hogy ilyesmi megtörténjen!
Ha igaz, - márpedig hiszem, hogy igaz Isten beszéde, sokat árthatok a kimondott szavaimmal. Nem tehetek mást, mint imádkozom, hogy ez a típusú bűn is gyökerestül tűnjön el az életemből!

2017. április 11., kedd

Jézus mondja

Jézus mondja:
"Békességemet adom nektek..". - annyira vágyom rá!
"Nem úgy adom, ahogy a világ adja..." - Próbáld ki reggelenként, hogy imádkozol és Bibliát olvasol és elmélkedsz rajta. Elmondod a frusztrációidat Istenek, és megtudod miről beszélek. Ma reggel pl. bekapcsoltam a gépet, hogy ezt teszem, de ehelyett megnéztem az e-mailjeimet, majd a facebookot, majd a pinterestet. Magukkal ragadtak, de nem adtak békességet.
Ezért visszatértem az eredeti ötletemhez.
:)
...
A képen levő igevers kívánatos végről beszél.
Ez meglepő lehet azoknak, akik nem hisznek. Vajon milyen az?

2017. április 8., szombat

Bízzál!

Én nem akarom elfelejteni soha!
 Mindannyian különbözünk mi emberek, különösen a hívők egy olyan közegben, ahol nem ismerik, vagy nem szeretik Istent, mindent másképp ítélnek meg az embertársaim és én.
Legyen az egy másik emberhez való viszonyulás, vagy Istenhez való viszonyulás, nem ugyanazok a meglátásaim. Ha egy probléma felvetődik, én másképp keresek rá válaszokat és megoldást. Én szeretem Istent, szeretem a válaszait, szeretem az Igéjét és meggyőzhető vagyok Általa. Pláne, hogy már annyi csodát láttam, annyi reménytelen helyzet megoldását. Néha csak békességet, néha égi válaszokat.
 ...
Ma egy Apcsel-es történetet olvastam, ez inspirált. (Spurgeont olvastam, ez vezetett ide.)
Nna, ha megnézzük a szereplőket, nagyon is különböző módon reagálták le a történteket attól függően,  hogy ki miben / kiben hisz és milyen mélyen ismeri Istent. Volt közös gondolat, amiben végül is meg tudtak állapodni, pl. az 5. versben, hogy a nép vezetőit ne gyalázzák, mer' ez Mózesig vezette vissza őket. :) Végül Pál okosan osztotta meg az ellenségeit, mielőtt azok kinyírnák őt.
Apcsel 23, Pál apostol a Főtanács előtt. ...  (Ez két másik fordítás.)

Tetszett, ahogy Isten megállt Pál mellett és azt mondta „bízzál”. (11. vers)
Annyira sokat jelent ez egy lehetetlennek tűnő helyzetben.
Bízzál - θαρσέω  (tharszeó) 1) felbátorodik, bátor, 2) bizakodik, bízik
Ez a szó ezeken a helyeken szerepel még az Újszövetségben:

Máté 9:2  És ímé hoznak vala hozzá egy ágyban fekvő gutaütött embert. És látva Jézus azoknak hitét, monda a gutaütöttnek: Bízzál fiam! Megbocsáttattak néked a te bűneid.

Máté 9:22  Jézus pedig megfordulván és reá tekintvén, monda: Bízzál leányom; a te hited megtartott téged. És meggyógyult az asszony abban az órában.

Máté 14:27  De Jézus azonnal szóla hozzájuk, mondván: Bízzatok; én vagyok, ne féljetek!

Márk 6:50  Mert mindnyájan látják vala őt és megrémülének. De ő azonnal megszólítá őket, és monda nékik: Bízzatok; én vagyok, ne féljetek.

Márk 10:49  Akkor Jézus megállván, mondá, hogy hívják elő. És előhívják vala a vakot, mondván néki: Bízzál; kelj föl, hív tégedet.

Luk 8:48  És ő monda néki: Bízzál leányom, a te hited megtartott téged; eredj el békességgel!

Ján 16:33  Azért beszéltem ezeket néktek, hogy békességetek legyen én bennem. E világon nyomorúságtok lészen; de bízzatok: én meggyőztem a világot.

Apcs 23:11  A következő éjszakán pedig melléállván néki az Úr, monda: Bízzál Pál! Mert miképpen bizonyságot tettél az én felőlem való dolgokról Jeruzsálemben, azonképpen kell néked Rómában is bizonyságot tenned.

2017. április 7., péntek

"Kicsoda az, aki féli az Urat?"

Oswald Chambers "Krisztus mindenek felett" c. könyvéből (Forrás: Keresztény Dalok portál)
MI TÖLT BE TÉGED?

"Kicsoda az, aki féli az Urat?" (Zsolt 25,12)

Mi tölt be téged? Talán azt mondod: semmi! Pedig mindnyájunkat betölt valami, legtöbbször saját magunkkal vagyunk eltelve, vagy mint keresztyének - a megtapasztalásainkkal. A zsoltáros szerint Istennel kellene betelnünk. Isten töltse be a tudatunkat, ne pedig a róla való gondolkozás. Isten jelenléte töltse be teljes életünket kívül-belül. A gyermek tudata annyira anyjával van eltelve, hogy ha tudatosan nem is gondol rá, de ha valami baja támad, az anyjához tartozás érzése az, ami megmarad benne. Így élhetünk, mozoghatunk és létezhetünk mi is Istenben, láthatunk mindent Isten szemszögébõl, ha mindig elõtérbe nyomul bennünk az Isten-tudat.
Ha Isten betölt minket, semmi másnak nincs helye bennünk, se gondnak, se bánatnak, se félelemnek. Most értjük meg, miért mondja Urunk az aggodalmaskodást bûnnek. Hogy merünk hitetlenkedni, amikor Isten annyira körülvesz minket? Ha Istennel vagyunk betelve, biztos menedékünk van az ellenség minden támadása ellen.
"Lelke megmarad a jóban" (13) - nyomorúságban, félreértések, és rágalmak közepette is. Ha életünk el van rejtve Krisztussal együtt az Istenben (Kol 3,3), Õ megõriz minket a nyugalomban. Mi fosztjuk meg magunkat Isten állandó társaságának csodálatos kinyilatkoztatásától. "Isten a mi oltalmunk" (Zsolt 46,2). Ezen a védõfalon semmi sem törhet át.

2017. április 6., csütörtök

Napi Reményből

Tegnap olvastam valamit, ami meglepett, megosztom:
Katt ide: Napiremény Blog
Nem az alap mondanivaló lepett meg igazán, hanem az az odabiggyesztett kifejezés a végén, hogy nincs mentsége senkinek.
Megnéztem, Károliban és a többi fordításban is ott van. Megörökítettem e rövidke igeszakaszt message fordításban, mert egyfelől nagyon tetszett az eleje, másfelől eléggé megijeszt a vége. Én így dolgozom fel a dolgokat, hogy elmélkedem közben rajtuk. Meg persze imádkozom...

Görögben:  ἀναπολόγητος  (anapologétosz)
- védhetetlen, menthetetlen, nincs mentsége
Etimológia: fosztóképző + ἀπολογέομαι  (apologeomai) 1) védekezik 2) védőbeszédet mond, védelmére elmond


2017. április 1., szombat

Spurgeon

Spurgeon ma felrázott:

A királyi út
"... csak az Úr népe járhat rajta, bolondok nem tévednek rá" (Ézs 35,8).
A megszentelődés útja olyan egyenes és világos, hogy még a legegyszerűbb elme sem tévedhet el rajta, ha állhatatosan követi. A világ bölcsei furfangosak és köpönyegforgatók, mégis óriási baklövéseket követnek el, és többnyire elvétik céljukat. A világ bölcsessége valami nagyon szegényes és rövidlátó dolog, ha az ember ezt követi, bizony sötét hegyeken kell átmennie. A kegyelem által megvilágosított ember nem tud jobbat, minthogy az Úr parancsait teljesítse; ez megtartja őt a királyi úton és a Király védelme alatt.
Soha ne próbáld magadat csalárd módon kimenteni valamely nehéz helyzetből. Maradja keskeny úton, az igazság és őszinteség útján, és meglátod, ez vezet számodra a lehető legjobb megoldáshoz. Életünkben ne legyenek vargabetűk, se ügyes kibúvók. Legyünk igazak, és ne tartsunk semmitől. Kövessük mindenben Krisztust, és ne féljünk ennek következményeitől. Mert ha valami nagy bajt el tudnánk kerülni, de csak csalárd úton, akkor azzal, hogy megpróbálkoztunk a hamissággal, sokkal nagyobb bajt hoznánk magunkra, mint amekkora a baj, ami elől menekültünk. Számunkra mindig Isten útja a legjobb. Ezt kövesd, még, ha az emberek bolondnak is tartanak érte, mert így leszel igazán bölcs!
Uram, vezesd szolgádat az egyenes úton és õrizd meg az ellenségtől!

C. H. Spurgeon "Isten ígéreteinek tárháza" c. könyvéből


Jól megépített út lesz ott, s így nevezik: „A Szent Helyhez vezető út”.[a]
Tisztátalan nem léphet rá, csak a megváltottak járnak rajta. Nem léphet rá tévelygő istentelen[b].

Ézsaiás 35:8 A… út Vagy: „A szentség útja”. Lásd Ézs 2:3.
Ézsaiás 35:8 istentelen Szó szerint: „bolond” — ez azonban nem „elmebeteget” jelent, hanem olyan embert, aki nem bízik Istenben.

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...