Keresés ebben a blogban

2020. december 31., csütörtök

Biblia

A javulás útjára léptem, valószínűleg azért, mert elkezdtem a Bibliát olvasni napi rendszerességgel. 

Egy év alatt végig a Biblián. Mindig kérem Szentlelket, hogy segítsen értelmezni.

Tegnap ezt értettem meg:

Teljesítsd az Istennek tett fogadásaidat!

Rengeteg fogadalmat tettem már. Nem úgy, mint az újévit, hanem pl: 

  • Többet imádkozom,
  • Többet olvasok Bibliát,
  • Jobban szeretem Istent,
  • Jobban adakozom,
  • Jobban szeretem azt a köcsög felebarátom
  • Többet takarítok
  • Kevesebbet eszek.
  • Többet tornázok.
  • Stb., Lásd Balog Döme



2020. december 30., szerda

Ciki

Eszem a fincsi maradék töltöttkáposztát és elmélkedem. Ebéd közben.

Ha már lúd, legyen kövér! Meg én is! 

Ááá, dehogy. Csak vicceltem.

Reggel, míg a munkahelyem felé tartottam, érdekes, halvány gondolatfoszlányom volt a farizeusi (törvénytanítói) viselkedésről:

Ha valakit nagyon szeretek, nem várom el tőle a helyes viselkedést. Szeretném, ha jól csinálná, de nem ítélem el, ha nem megy neki. Tanítom rá, imádkozom érte, próbálok a szívére hatni.

Ha valakire kissé berágtam, akkor naná, hogy azt boncolom, hogy hogyan kéne neki ezt, vagy azt csinálni, és kissé megelégedve megállapítom, hogy nem megy neki.

Pfff

Írástudókról szóló bejegyzésem pont megerősítette ezt a gondolatmenetet. A link alatt olvasható.

2020. december 20., vasárnap

Új ⛅


 Tegnap összegeztem az elmúlt hetek fájdalmát, és biza meg is osztottam, majd vissza is vontam azt a bejegyzést. Itt a blogon. Bizony. Nem látta senki, ,,csak" Isten. Ám, ha Ő látta, akkor mindenki látta, akinek látnia kellett. Igaz, hogy a családom is tudja. Férjem csodálkozott is, hogy még mindig siratok pár dolgot, de ez bizony több volt 2-nél. 

Viszont ma reggelre kaptam egy 🎁-ot Szentlélektől. Egy gondolatot, és bár 8-ig aludtam, kb óránként megébredtem és legalább 5X az az ige töredék ugrott be, hogy "Krisztus megjelen". Így Károliasan. 

Ki is kerestem gyorsan a megfelelő programmal, kiderült, hogy a Kolossé 3-ban van. 

A Kolossébelieknek írt levél 3. része hetek óta visszatér nekem, mindig támasz, lássuk:

Ha tehát a Krisztussal együtt feltámadtatok, a fenn lévőket keressétek, ahol a Krisztus van, az Isten jobbján ülve. Eszetek a fenn lévőkön járjon, ne a földön levőkön. Hiszen meghaltatok, s életetek a Krisztussal együtt rejtve van az Istenben. Mikor a Krisztus, aki a mi életünk, láthatóvá lesz, akkor ti is megdicsőülve vele együtt láthatókká lesztek. Öljétek el hát földön lévő tagjaitokat, a paráznaságot, tisztátalanságot, szenvedélyt, gonosz vágyat, továbbá a telhetetlenséget, ami bálványimádás. Ezekért jön el az Isten haragja. Bennük jártatok ti is egykor, mikor ezekből állt az életetek. Most azonban tegyétek le ti is mind: a haragot, indulatot, gonoszságot, rágalmazást, szátokból a gyalázatos beszédet. Ne hazudjatok egymás ellen, ha egyszer az óembert foglalkozásaival együtt levetkőztétek és az újat felöltöttétek, mely annak képére újul meg minduntalan új megismerésre, aki azt teremtette. S ebben nincs hellén és zsidó, körülmetélt és körülmetéletlen, barbár, szittya, rabszolga, szabad, hanem minden a Krisztus és mindenekben a Krisztus van. Öltsétek fel tehát azért, mert Isten választottai, szentek és szeretettek vagytok, az irgalom gerjedezését, jóságosságot, alázatosságra való törekvést, szelídséget, hosszútűrést. Viseljétek el egymást és legyetek kegyelmesek egymáshoz, ha valakinek valaki ellen panasza volna. Ahogy az Úr kegyelmet adott nektek, úgy kegyelmezzetek ti is. Mindezekre rá öltsétek fel a szeretetet, mely a legtökéletesebb kötelék. A Krisztus békessége legyen a versenybíró szívetekben. Erre a békességre hívtak el titeket egy testben. Háládatosak legyetek. A Krisztus igéje gazdagon lakozzék bennetek, teljes bölcsességgel tanítsátok és intsétek egymást, Szellem adta dallamokkal, énekekkel és dalokkal kedvesen énekeljetek szívetekben Istennek. Akármit tesztek, szóval vagy tettel, mindent az Úrnak, Jézusnak nevében tegyetek, s közben adjatok hálát őrajta keresztül Istennek, az Atyának. Asszonyok, legyetek férjetek alá vetve, mint az az Úrban illő. Férfiak, szeressétek feleségeteket, s ne keseredjetek el ellenük. Gyermekek, mindenben hallgassatok szüleitekre, mert ez kedves az Úrban. Atyák, ne ingereljétek gyermekeiteket, hogy kedvetlenné ne váljanak. Rabszolgák, mindenben fogadjatok szót hús szerint való uraitoknak, ne szemnek szánt szolgálattal, ahogy emberek tetszését szokták keresni, hanem egyszerű szívvel, az Urat félve. Ha valami munkát végeztek, azt lelketekből tegyétek, mint akik azt az Úrnak s nem embereknek teszik, hisz tudjátok, hogy viszonzásképpen örökrészeteket fogja nektek adni az Úr. Az Úrnak, a Krisztusnak végezzétek rabszolgálatotokat. Mert aki igazságtalanságával kárt tesz, azt nyeri el, amit ártott, és ebben nincs személyválogatás.

Kol 3:1‭-‬25 Csia



2020. december 15., kedd

Kapaszkodó


Felfigyeltem erre a gondolatra a Zsidókhoz írt levél 12. fejezetének végén,. 

Vannak mozdítható és mozdíthatatlan, megrendíthető és megrendíthetetlen dolgok.

Minden, ami mozdítható, meg fog mozdulni, és minden, ami megrendíthető meg fog rendülni. 

Kapaszkodni az örökkévaló személyekbe / dolgokba kell, kapaszkodjunk magába, az Örökkévalóba!

Így folytatódik az ige:

Azért ha megmozdíthatatlan királyságot kapunk, legyünk hálásak, mert ezzel Istennek tetszően, lelkiismeretesen és félelemmel szolgálhatunk. Mert hisz a mi Istenünk megemésztő tűz.

Zsid 12:28‭-‬29 CSIA

2020. december 6., vasárnap

Isten gondoskodik


Mindig kicsit csodálkoztam azon a történeten, amiben Ábrahám kis híján feláldozta a fiát. Nem tagadom, hogy ki szokott akasztani. Nem vészesen, mert tudom, hogy mi a vége, de azért na...!

Ma kicsit másképp olvastam, azt a mondatot emeltem ki, amiben Ábrahám a bizalmát fejezi ki Isten felé, amit bizalmának alanya igazolt is.

1Móz 22:8 És monda Ábrahám: Az Isten majd gondoskodik az égő áldozatra való bárányról, fiam; és mennek vala ketten együtt.

Isten gondoskodik... Micsoda bizalom!

Néhány vers amiben ez a bizalom kifejezésre jut:

Jób 29:4 Amint java-korom napjaiban valék, amikor Isten gondossága borult sátoromra! 

Zsolt 68:20 Áldott legyen az Úr! Napról-napra gondoskodik rólunk a mi szabadításunk Istene! Szela.

Apcs 15:14 Simeon elbeszélé, mimódon gondoskodott először az Isten, hogy a pogányok közül vegyen népet az ő nevének,

Zsid 11:40 Mivel Isten mi felőlünk valami jobbról gondoskodott, hogy nálunk nélkül tökéletességre ne jussanak.


Istenem, Köszönöm, hogy te gondoskodsz rólam.

Látsz engem. Figyelsz rám.

Tudod az én dolgaimat, és ez nem félelemmel tölt el engem, hanem inkább csodálkozom kedvességeden és türelmeden. Szeretsz engem, jól tudja a szívem. Hálás vagyok. Köszönöm.

Ámen.


2020. december 2., szerda

A tegnapról


Maholnap 16-17 éve követem Jézust, de a jó pap is holtig tanul.

Hagytam, hogy a lelkemben elfajuljanak a dolgok, megmérgezett, hogy aztán szomorkodjak. 

Mik szomorítottak el?  A realitás. A hírek. A covid. A kicseszések. Saját magam. Mások.

Pedig annyiszor hallottam már, hogy a Lélek gyümölcse szeretet, öröm, békesség, türelem, jóság, hűség, szelídség, önuralom, szívesség, 

A Lélek, Akit Isten adott Nekem, Neked, és mindenkinek, akit csak elhívott. Szentlélek, Szentszellem. Istentől.

Köszönöm...

Na, de mi oldotta fel a gondterheket? A' identitástudat, jelen esetben Creflo Dollar prezentációjában. Egy pár isteni igazság rólam. Nem a tükör, nem amit látok, nem az idézőjeles realitás, hanem az isteni igazság.

Mert szívvel hiszünk, hogy megigazuljunk, és szájjal teszünk vallást, hogy üdvözüljünk. Az Írás is így szól: „Aki hisz őbenne, nem szégyenül meg.”Róma 10:10‭-‬11 

Az üdvösség szó az összes jelentésével együtt, a nem távolra mutató jövő, hanem a nagyon is mostani jelen. Megszabadulni minden lehúzástól, ami elcsüggeszt, lehúz. Meggyógyulni. Mindenből.

Szájjal vallást tenni nem a politikai helyzetről, nem arról, ami van, hanem arról, amit Isten készített az Őt szerető embereknek. Neked is, aki még csak távolról nézed. Lehetséges. Jézussal.

Halleluja

Ez egy régebbi, hasonló helyzetben

Ez is

Meg ez is


2020. december 1., kedd

Eltérő dolgok


Néhány vers drága Istenem könyvéből - elmélkedésre.

  1. Miért pont a szeretet gyarapodását említi?
  2. Tehát vannak eltérő dolgok.
  3. Legyünk olyanok, amikben nem botlanak meg! Más fordításban ne botránkozzunk meg.
  4. Mindez Istent dicsőíti.
  5. Telve lenni az igazság / igazságosság gyümölcsével.


2020. november 28., szombat

Istenem...



 Innen indultam ma:

„Nézzétek! Én magam helyezek el Sionban egy alapkövet. Kipróbált ez a kő, az épület drága sarokköve, biztos alap, amely meg nem inog. Aki benne bízik, nem csalódik soha.”

(„nem csalódik soha”: Ez az ókori LXX görög fordításból származik. A héber szövegben ez áll: „… nem fog elmenekülni (félelmében)”.

... Szóval azon gondolkodtam, hogy milyen ez hit, milyen ez a bizalom, ami nem menekül el félelmében? Milyen mély, Istenbe vetett bizalom!

Erre van szükség! Erre van szükségem nekem, és neked, mikor jön az eső, jönnek a szélviharok, jön az áradat! Hallani, és megtenni, ahogy Jézus mondja a következő példázatban. Az elemek jönnek, ez törvényszerű. Ne legyen annak a háznak nagy romlása!

Luk 6:46-49 Miért mondjátok pedig nekem: Uram! Uram! ha nem művelitek*, amiket mondok? Valaki én hozzám jő és hallgatja az én beszédeimet és azokat megtartja, megmondom nektek, mihez hasonló. Hasonló valamely házépítő emberhez, aki leásott és mélyre hatolt, és kősziklára vetett fundamentomot (alapot): mikor aztán árvíz lett, beleütközött a folyóvíz abba a házba, de azt meg nem mozdíthatta: mert kősziklán épült. Aki pedig hallgatja, de nem tartja meg, hasonló ahhoz az emberhez, aki [csak] a földön építette házát fundamentom nélkül: amelybe beleütközvén a folyóvíz, azonnal összeomlott; és nagy lett annak a háznak romlása.

Mi van a házam és a kőszikla-szilárd alap között? Mi az amit hallottam, de nem tartottam meg-, nem műveltem? Mi az amit nem ástam és nem lapátoltam ki? Ha van ilyen úgyis kiderül, mikor jön az ár, jön az eső, meg a szél. Nem kéne megvárni!

*(művelitek,   ποιέω (poieó) 1) tesz, megtesz, cselekszik, tevékenykedik 2) csinál, készít, létrehoz, alkot, megvalósít 3) teremt 4) (termést) hoz, terem 5) tesz vmivé 6) szerez, szerez magának, szert tesz vmire 7) okoz, eredményez 8) elkövet 9) (alamizsnát) oszt 10) (időt) eltölt 11) (rendezvényt) megtart

Itt a link alatt pedig egyszerű fordításban az Ézsaiás 28.

2020. november 24., kedd

Háborgásom

 




Próbáltam megfejteni, hogy mi zajlik bennem egy bizonyos vitás ügy kapcsán. Vagyunk így ezzel páran, mikor zűrös szituációban találjuk magunkat.

Normális dolog, hogy keresztény emberként nem akarjuk úgy kezelni a problémákat, ahogy mások, akik nem ismerik Jézust.

Alap, hogy nem döngöljük a másikat a földbe, ugyanakkor nem mehetek el dolgok mellett, és nem nyomhatom le magamban büntetlenül Isten Szentlelkét. Próbáltam így, próbáltam úgy, de továbbra is háborgott a lelkem. Két hete küzdök.

Ma a Kolossé 1 valahogy választ adott a küzdelmeire, persze hol vagyok én Pál apostolhoz...

Őt hirdetjük, mikor minden embert intünk, minden embert mindenféle bölcsességgel tanítunk, hogy majd a Krisztusban minden embert bevégezetten állíthassunk elő. Evégett fáradok és küzdök az ő bennem ható hatalmas munkájának eredményeképpen.

PÁL LEVELE A KOLOSSZÉIAKHOZ 1:28‭-‬29 CSIA

2020. november 20., péntek

Hivatás


 Hétvégén anyukámnál voltam, és megkérdezte tőlem, hogy minek csinálok bármit, amit a gyüliben csinálok? Főleg, hogy egy nagyon necces szituációban találtam magam.

Látta, hogy bánkódom, szomorkodom valami miatt. Elvonta tőle a figyelmemet egy vita, ami nagyon bántott engem. 

Ő még nem hisz, de bizonyos tekintetben jobban hisz, mint egyikünk másikunk. Annyit mondtam, hogy ez a hivatásom. A küldetésem. Akkor már érti. Ezt mondta. 

Valamiképpen ma a Titusz 2, 11-14 megsimogatta a lelkem. Isten üdvözítő kegyelme serkent bennünket, hogy jól döntsünk, jól válaszoljunk a kihívásokra. És, ha valami mégsem sül el jól, ott az Isten üdvözítő kegyelme. Az igét lásd a képen!

Keresztes háború NEM mások ellen

A Kolossébelieknek írt levél 3. fejezete, mindig helyretesz.
Egyszerűen megítélni a gondolataimat, a gondolkodásomat.
Pár szó, amin elgondolkodtam:
Kol 3:5 Öldököljétek meg azért a ti földi tagjaitokat, paráznaságot, tisztátalanságot, bujaságot, gonosz kívánságot és a fösvénységet, ami bálványimádás

2020. november 16., hétfő

Eltörölte, vagy betöltötte?


Milliomegyedszerre is gondolkodok ezen:

Jézus, annyiszor nyilatkozott arról, hogy az Atya akaratát teszi. Nem eltörölni jött a prófétákat, vagy a törvényt, hanem betöltötte.

Máté 5:17-18 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom nektek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik.

Ugyanakkor a zsidók hoz írt levelében azt írja:

Zsid 8:13 Mikor újról beszél, óvá tette az elsőt; ami pedig megavul és megvénhedik, közel van az enyészethez.

Igaz, hogy ezt a szövetségről mondja.

 

 

2020. november 15., vasárnap

Megtartani Isten beszédét, de miért is?

Tehát az a kérdés, hogy miért tartsam meg Isten beszédét?

Itt állok néhány kamasz előtt, és el kellene mondanom, hogy miért tartsák meg Isten beszédét.

Néhány ok, ami miatt érdemes:

  • Mert nem halok meg, ha megtartom. (János 8,51)
  • Mert, ha Jézust szeretem, megtartom a beszédét, mert az Ő szava, az Atya szava. (János 14,24)
  • Mert, ha Jézust szeretem, megtartom a beszédét, az Atya szeret engem, hozzám jönnek, nálam laknak. (János 14,23)
  • Mert az Atyáé voltam, Jézusnak ajándékozott ebből a világból. (János 17,6)
  • Mert, ha megtartom, valósággá lesz bennem az Isten szeretetete. Ez mutatja meg, hogy benne élek. (1János 2,5)
  • Mert EZ TESZ BOLDOGGÁ! (Jelenések 1,3)
  • Mert az Isten tudni fog rólam, ad elém nyitott ajtót és ez mutatja, hogy nem tagadtam meg Jézust. (Jel 3,8)
  • Mert: Jel 3:10 Mivel megtartom az Ő béketűrésre [intő] beszédét, Ő is megtart engem a megpróbáltatás idején, amely az egész világra eljő, hogy megpróbálja e föld lakosait.
  • Mert: Jel 22:7 Jézus eljön hamar. Boldog, aki megtartja e könyv prófétálásának beszédeit.
Megtartani Isten beszédét. Ez a kifejezés kissé idejétmúlt, nemigen használatos a mai magyar nyelvben. Leginkább János apostol szerette ezt a szófordulatot, az Ő evangéliumában 7X -, a levelében 1X-, és a Jelenések könyvében 5X olvashatjuk.
Mégis mit takar: „Megtartani valakinek a szavát"?
Leginkább Károli használja így és az Új fordítás. Csia szerint megőriz, Egyszerű fordítás szerint engedelmeskedik, Message szerint gyakorolni-, gyakorlatba vinni, amit mond.
Görögben: τηρέω (téreó)
1) megtart, betart
2) őriz, megőriz, megóv
3) vigyáz, figyel, szemmel tart, ügyel
4) fenntart
5) gondoz, gondoskodik

Még egy választ találtam, miközben egy személyiségtesztet töltöttem ki.
Rájöttem, hogy a teszt talált, süllyedt. Sok jó tulajdonságom alakult ki az évek alatt, úgynevezett Kampányfőnök lettem. Idézőjelben. És tényleg. De vajon ez történt volna, ha nem térek meg? Mi lett volna, ha nem tartom meg az évek alatt a beszédét?
Ez a dal nagyon jó választ ad a személyiségtesztre, Az vagyok, kinek Te hívsz...

Mocskos víz


Pár napja álmomban olyan vízben úsztam valakivel (nem ismertem fel, hogy ki volt), amiben ürülékek úszkálnak, emberi ürülékek.

Elég gusztustalan.

Nem szoktam álomfejtéssel foglalkozni, több okból sem. Ugyanakkor eszembe jutott egy régi történet, mikor valaki elmondta, hogy koszos vízben fürdeni veszekedést jelez. 

Mit ad Ördög, bejött. 3 konkrét támadás ért az elmúlt napokban, közeli barátoktól.

Még idejében kellett volna ellene-mondani, mert hatalmas vihart kavart. Pár napra elszomorodtam, mi tagadás, még mindig nem vagyok jól. 

Nagyon nehéz ilyenkor tudatosítani, hogy nem test és vér ellen van harcunk, hanem Sátán és csatlósai ellen.

Ha valaki szeretne előbb észbekapni, mint én, itt van egy jó tanítás erről.



2020. november 13., péntek

Felkészülés


Egy közismert lelkigondozó / mentálhigiénés szakember előadását hallgattam. 

Arról beszélt, hogy mikor egy-egy ilyen előadást tart, (szigorúan idézőjelben!!!) "módosult tudatállapotba" kerül.  

Mondott ezzel kapcsolatban Hofi Gézáról egy anekdotát:

Hofi éppen tankol, mikor felismeri a benzinkutas.

Mondja a kutas: Művészúr, mondjon egy viccet!

Hofi: Miért mondjak viccet? Maga otthon tankol?

😀😘🤦

Ez vicces volt. 

Mindenesetre jó lenne bírni azt a tudást, hogy előadjak! Nagyon nem mindegy az, hogy valaki milyen hangon beszél, milyen gesztusokat használ. 

Utánanézek, hogy ez hol tanulható.

2020. november 5., csütörtök

Vigyázz...


 Ez a bejegyzés nem olyan shalomos, nem arra buzdít, hogy nyugodjunk le. Pont ellenkezőleg, VIGYÁZZUNK!

Mint a veszélyt jelző táblák.

Mint a piros lámpa.

Na, de mit akar a költő?

Vigyázz a görög szövegben: (grégoreuó grégoreó) 1) ébren van, éber, virraszt, 2) vigyáz, őrködik

Nagy vonalakban ezeken a helyeken szerepel:





2020. november 2., hétfő

#köszianyu


Megfejthetetlen talány amit érzek ez felett az abortusz-törvényes mizéria felett.
Értem én, a kicsi magzat élet, de vajon az az anya, amelyik ott áll kétségek között, hogy most akkor legyen, vagy ne, neki az lesz a megoldás, hogy betiltják? Aztán mehet keresni olyan utakat, ami nemhogy nem törvényes, még akár veszélyes is lehet.
Ó, de gonosz is az ember, aki más helyett akar döntéseket hozni!
Online tüntetés, mi?
Isten adott szabad akaratot. Azt gondolom Szentlélek kimondhatatlan fohászokat mond az emberekért, ehhez nem is kell nekem olyan okosnak lenni, hogy tudjam, hiszen leírta a Bibliában, kedvenc könyvemben. A Római levél 8. részében.
Mi pedig elvárjuk embertársainktól, hogy a mi meggyőződéseink alapján kénytelenek legyenek beszorítva lenni.
Jézus azt mondja, hogy aki nem veszi fel a keresztjét, és nem követ úgy engem, ahhoz nincs semmi köze. Vica és verza. Mi pedig felszögelnénk és keresztre feszítenénk másokat. 
Kérdem én, ez lenne az isteni akarat?
Szomorú vagyok. Pont, mint a Pride kapcsán.
Most 14-én pár gondolatot hozzáfűzök a bejegyzéshez.
Zsozsó vasárnapi beszéde megfeddett engem.
Természetesen Istennel egyetértek az élet szentségét tekintve. Mindazonáltal a módszert kifogásolom. 
Nem tartom konstruktív megoldásnak a tüntetéseket ezügyben.
Miért nem imádkozunk? Miért nem szervezzük meg, hogy segítsük azokat az anyákat, akik éppen elvesztek az úton? 
Nem emlékszem, hogy Jézus indulatokat szított.
Ő gyógyított. Mindig gyógyított.

2020. november 1., vasárnap

Reményik Sándor, Ne próbálj

Reményik Sándor, Ne próbálj



Engem gyengébbnek faragtál ki,

Hogysem próbáidat

Állhatnám, Uramisten
Dícsérve Téged rendületlenül.
Azért ígyen könyörgök Hozzád:
Ne próbálj engemet!
Tudom, hogy vannak választottjaid,
Akiket szentté finomít a bánat,
Akiket hőssé edz a szenvedés,
Akik áldják és magasztalják
Süvöltő ostorod,
Mert minden csapás nyereség nekik.
Nem én, nem én!
Én igazabbá, emberebbé
Nem tisztulok sötét eged alatt.
 
Engem csak torzzá teszel és fonákká,
Engem csak összetörsz,
De szobrot szenvedéssel
Mégsem faragsz belőlem, Istenem.
Nekem kék szemed derült ege kell,
Örök mosolyod aranykupolája,
Őszi erdőkben halk lélekzeted:
Hogy kinyíljék szívem,
Szépségben s szeretetben - másokért,
Hogy ne kerengjek, mint a kerge állat
Veszett irammal, öntudatlanul
Önzésem és nyomorúságom
Őrült köreiben.
Ha azt akarod, hogy dícsérjelek
Szárnyaló énekkel, én Istenem:
Adj enyhülést, ne próbálj engemet!

 

2020. október 29., csütörtök

Sodródás

Zsidókhoz írt levél 2:1
Ha pedig ez így van, még gondosabban kell követnünk azokat az igazságokat, amelyekre megtanítottak bennünket. Vigyázzunk, hogy senki és semmi el ne térítsen ezektől!
...

Mik lehetnek ezek az eltérítő, elsodró tényezők? Lássuk csak!
  • Van néhány dolog, ami kiborít a felebarátban. Isten teremtményében. Az atyámfiában. Ez egyszer biztos képes lehetne rá, hogy elsodorjon.
  • A várakozás a szabadságra. Ez is.
  • Ha nem vagyok eleget azzal, aki segíthet, vagyis Istennel, ez is.
  • A kislelkűség. Az is.

2020. október 27., kedd

Digitális detoxikáló

A „digitális” szót leggyakrabban a számítástechnika és az elektronika területén használják.

 Egy érdekes kísérletbe fogtam, ahogy a címben is említettem, digitális detoxikálásba. Ezt nem abban tervezem kimeríteni, hogy csak analóg órán nézem meg, hogy mennyi az idő, inkább abban, hogy jobban megszűröm azt, hogy mire fordítom az időmet. 

Az „énidőmet”... Nyilván, ha a munkahelyen egész nap a számítógép előtt ülök, nem ebből tervezek lefaragni.

Nem tervezek arra sem kevesebb időt fordítani, hogy a közvetlen-, sőt a tágabban értelmezett gyülekezet körüli digitális tevékenységemet lecsökkentsem.

A lelki épülésem érdekében tett erőfeszítéseimet se szeretném lekorlátozni. Rámfér a bibliatanulmányozás, dicsőítés, igehirdetés hallgatás. Ha neten, akkor neten. Lehet azt házimunka közben is. Bámulatos hol tart már a tudomány.

Miről fogok lemondani? A filmnézésről. Arról. Nem kótyavetyélem tovább az időt rá.

Hogyan jutottam erre? Az időszűke miatt, és azért, mert rájöttem addiktív a cucc. Mikor választás elé álltam, hogy most melyiket válasszam, a társaskapcsolatokat, vagy mondjuk filmnézést, rá lehet jönni, hogy melyiket választottam. 

Nem tett jót nekem. 

Nem tett jót a kapcsolataimnak sem.

Nem Isten királyságáért mozdultam.

Nem gyűjtöttem Jézussal. Tékozoltam. Valamit, amiből korlátozott mennyiség van.





2020. október 25., vasárnap

Isten a messengeren

Szeretem az Urat, meghallgatja esedezéseim szavát. (Zsoltár 116:1)

Barátnőm megzuhanva jött. Évek óta imádkozunk, és sokszor magam is azt érzem, hogy rengeteg a gond. Nemhogy közelednénk, hanem...

Na nem! Nem fogom én is ezt mondani!

Soroltam neki az igéket, meg, hogy nem adjuk fel de megértem. Én is kiakadnék, de - ahogy neki is mondtam, - szabályszerűen fogunk játszani. Ha Isten azt mondja, hogy így és így, akkor ezt fogjuk tenni.

Ő mondta, hogy most nem képes hinni. Nem baj, én igen. Felhívtuk a trió harmadik tagját erősítésnek. Mire mind befejeztük az imát, abban a pillanatban csiiing, megjött a Messenger üzenet:

Nem fog megtörténni, amitől félt, ami tegnapi rossz hír volt.

Szeretem az Urat, meghallgatja esedezéseim szavát. (Zsoltár 116:1)

2020. október 23., péntek

Zöld paradicsom télre

 Itt a recept linkje.


Most megjegyzem, aztán ha nem jó, van mitől eltérni. 🙃

De remélem fincsi lesz.

Egy keveset csináltam úgy is, hogy egyből megegyük.

Almáspite


50 dkg liszt

30 dkg margarin

1/2 sütőpor

Kb 15 dkg cukor a tésztába

2 tojás sárgája. Esetleg belemehet a fehérje is, ha kevés a tojás.

Kis tej, vagy tejföl

Tehetünk hozzá citromhéjat, citromlével

Kb 1 és fél kg reszelt alma.

Bevallom, hogy nem nyomkodtam ki az alma levét. A tepsiben elosztottam az alsó tészta-lapon, leszórtam kb 10-15 dkg cukorral és két mokkáskanál fahéjjal.

Erre jött a tészta másik fele, amit morzsalékosabbra hagytam. Az alján levőbe több tej kell, és azt meg csak a tepsiben lapítottam ki.

Haladjunk. 😘

2020. október 20., kedd

Megtartani Isten beszédét


Megtartani Isten beszédét. Ez a kifejezés kissé idejétmúlt, nemigen használatos a mai magyar nyelvben. Leginkább János apostol szerette ezt a szófordulatot, az Ő evangéliumában 7X -, a levelében 1X-, és a Jelenések könyvében 5X olvashatjuk. 

Mégis mit takar: Megtartani valakinek a szavát"?

Leginkább Károli használja így és az Új fordítás. Csia szerint megőriz, Egyszerű fordítás szerint engedelmeskedik, Message szerint gyakorolni-, gyakorlatba vinni, amit mond.

Görögben: τηρέω (téreó)

1) megtart, betart
2) őriz, megőriz, megóv
3) vigyáz, figyel, szemmel tart, ügyel
4) fenntart
5) gondoz, gondoskodik

Mikor a görög szavakra kerestem ( téreó, logosz), ezeket az igéket találtam:

  Ján 8:51 Bizony, bizony mondom nektek, ha valaki megtartja az én beszédemet, nem lát halált soha örökké.

  Ján 8:52 Mondának azért neki a zsidók: Most értettük meg, hogy ördög van benned. Ábrahám meghalt, a próféták is; és te azt mondod: Ha valaki megtartja az én beszédemet, nem kóstol halált örökké.

  Ján 8:55 És nem ismeritek őt: de én ismerem őt; és ha azt mondom, hogy nem ismerem őt, hozzátok hasonlóvá, hazuggá leszek: de ismerem őt, és az ő beszédét megtartom.

  Ján 14:23 Felele Jézus és monda neki: Ha valaki szeret engem, megtartja az én beszédemet: és az én Atyám szereti azt, és ahhoz megyünk, és annál lakozunk.

  Ján 14:24 Aki nem szeret engem, nem tartja meg az én beszédeimet: és az a beszéd, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki küldött engem.

  Ján 15:20 Emlékezzetek meg ama beszédekről, amelyeket én mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga az ő uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldöznek majd; ha az én beszédemet megtartották, a tiéteket is megtartják majd.

  Ján 17:6 Megjelentettem a te nevedet az embereknek, akiket e világból nekem adtál: tiéid valának, és nekem adtad azokat, és a te beszédedet megtartották.

  Apcs 15:24 Mivelhogy meghallottuk, hogy némelyek mi közülünk kimenvén, megháborítottak titeket beszédeikkel, feldúlva a ti lelketeket, azt mondván, hogy körülmetélkedjetek és a törvényt megtartsátok; kiknek mi parancsot nem adtunk:

  2Pét 3:7 A mostani egek pedig és a föld, ugyanazon szó által megkíméltettek, tűznek tartatván fenn, az ítéletnek és az istentelen emberek romlásának napjára.

  1Ján 2:5 Aki pedig megtartja az ő beszédét, abban valósággal teljessé lett az Isten szeretete. Erről tudjuk meg, hogy ő benne vagyunk;

  Jel 1:3 Boldog, aki olvassa, és akik hallgatják e prófétálásnak beszédeit, és megtartják azokat, amelyek megírattak abban; mert az idő közel van.

  Jel 3:8 Tudom a te dolgaidat (íme adtam elődbe egy nyitott ajtót, amelyet senki be nem zárhat), hogy kevés erőd van, és megtartottad az én beszédemet, és nem tagadtad meg az én nevemet.

  Jel 3:10 Mivel megtartottad az én béketűrésre [intő] beszédemet, én is megtartalak téged a megpróbáltatás idején, amely az egész világra eljő, hogy megpróbálja e föld lakosait.

  Jel 22:7 Íme eljövök hamar. Boldog, aki megtartja e könyv prófétálásának beszédeit.

  Jel 22:9 Az pedig monda nekem: Meglásd, ne [tedd]; mert szolgatársad vagyok neked, és a te atyádfiainak a prófétáknak, és azoknak, akik megtartják e könyvnek beszédeit. Az Istent imádd.

(...)

Volt itt egy kis turpisság. A képen szereplő ige ugyanis nem ugyanaz a görög szó. Károli ugyanúgy fordította, de maga az alap így szól, és ezt jelenti: φυλάσσω (phülasszó)

1) őrködik, virraszt
2) őriz, őriztet
3) megőriz, megtart
4) mediális alak: őrizkedik, óvakodik vmitől

Más:
Ez is érdekelhet: Így lettem cáddik

2020. október 17., szombat

Örök élet


 Soha még így nem gondolkodtam el az örök életről...

A szó jelentése: αἰώνιος, ία, ον (aióniosz, ia, on) 

1) nagyon hosszú ideig tartó

2) örök, örökkévaló, örökké tartó (múltra és jövőre vonatkozóan egyaránt)

Ebből most a múlt kezdett meglepni. 

Vajon van hatásuk a múltra? Valószínűleg erre csak Neki van hatásköre.

Nem tudom, majd megkérdezem Istent.


2020. október 6., kedd

15. hét


 Meglepődtem, hogy holnap a 15. hét következik a Max Lucado tanulmányban. 

Ahogy szeretni érdemes - ez a címe. 

Mégis ki akar így szeretni, mármint ahogy a könyvben van? Ismerve Jézust, mindenki, aztán mind megszégyenülünk, ha elfogy a cérna, kiverődik a bizti, meg ilyenek.

Szóval a holnapi részben arról beszélünk, hogy a szeretet mindent eltűr.

A görög szövegben hüpomenó, szó szerinti fordításban alatta marad (a szellemi - lelki tehernek, próbának)

15 hét, 15 szerda, kb 15X másfél óra, ami alatt sokkal közelebb kerültünk egymáshoz, sokkal inkább megismertük egymást. Nagyságrendekkel több időt töltöttünk együtt, és biza' épültünk.

Covid ide, covid oda, nekünk jót tett.


2020. szeptember 29., kedd

Csak szólj egy szót, és meggyógyul...


Lelkünk régen beteg, még ott, az édenben elvesztette a tökéletességét. Persze, hogy nehezen látunk Isten szemével... Viszont időnként valami beugrik egy-egy szóról, és eszünkbe juthat, hogy mi volt az alap elképzelés. Mint a címben: Csak szólj egy szót, és meggyógyul...

Nnnakérem:

Szolgálat

Néha nekünk keresztényeknek csak a gyülekezet jut eszünkbe a szolgálatról, de most vegyük pl a családot! Hányféle módon tudok a családomban szolgálni? Korábban hallgattam a tálentumokról egy kis magyarázatot, és egyszerűen elindult bennem egy kérdés: vajon hogy gazdálkodok a rámbízottakkal? MINDEN ISTENÉ!!! 

Tegyük fel Isten megbízott engem valamivel. Hogyan dolgozok az ügyön? 

Már elfelejtettem azt, hogy mi volt az alapküldetés? Belefáradtam? Unom?

Hálás vagyok érte? Hálás vagyok úgy egyáltalán?

Fektetetek bele? Eleget fektetetek bele?

Vegyük pl a családot, és az ottani küldetésemet. Kitartok? Nem sprint ez, hanem maraton. Végig kitartok, vagy önmagam körül forgolódok?

Vehetjük a gyülekezetet is. Ott mi a küldetésem? Hű vagyok hozzá? 

Aki a kicsin hű, a sokon is hűséges lesz.

Ne felejtsük el, minden Istené.

Ezt pedig ajánlom olvasásra a témában.

2020. szeptember 25., péntek

Kezek, lábak, szívek


Isten pedig úgy mutatta meg nekünk, mennyire szeret bennünket, hogy elküldte a Földre egyetlen Fiát! Azért küldte, hogy rajta keresztül örök életet kapjunk. Ez az isteni szeretet! Nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem ahogy ő szeret bennünket. Ezt pedig azzal mutatta meg, hogy a saját Fiát küldte a Földre, hogy általa félretolja az útból bűneinket. Kedveseim, ha Isten így szeretett bennünket, akkor nekünk is ezzel az isteni szeretettel kell szeretnünk egymást. Istent még soha senki nem látta. De ha isteni szeretettel szeretjük egymást, Isten bennünk él, és ez a szeretet kiteljesedik bennünk.

János első levele 4:9‭-‬12EFO

Mint egy csodálatos muzsika, olyan volt ez a pár sor, felvetett gondolatokat, kérdéseket.

Szeretem.

Az utolsó mondat különösen kezdődik: Istent még soha senki nem látta...

Mit akar sugallni? Nekem ma azt, hogy a szeretet, ami bennem, rajtam látszik, megmutatja Őt. Halványan, ugyan, kb, mint a képen a levél, de nagyjából látszik, hogy mi akar lenni. És az nem tudom mitől lett ilyen, de én attól leszek hasonló, ha régi elmúlt, és íme újjá lett minden.

A görög szövegben a kiteljesedik/teljessé lesz: τελειόω (teleioó) 

1) befejez, elvégez, beteljesít, véghez visz2) tökéletessé tesz

passzív alak:

3) teljessé, tökéletessé lesz; tökéletességre jut

4) beteljesedik

5) eltelik

6) megvalósul

2020. szeptember 18., péntek

Szemlátomást



Miért egyszerű azokban a dolgokban felismerni a változás szükségességét magunkban, amik szemmel jól láthatóak, és miért kevésbé fontos azokat megváltoztatni, amik nem láthatóak? Ez már-már képmutatás. 

Erről már írtam itt is.


Szentlélek ajándékai

Hallgattam egy tanítást a You Tubeon, amiben ez hangzott el:
Ha az emberek birtokolnák Szentlélek ajándékait, le tudnák győzni a világot!
Nem a gyümölcsökről beszélt, amik a Galata 5-ben vannak felsorolva, hanem az ajándékokról. A gyümölcsök szinte következményként jelennek meg akkor, ha Isten szoros közelségében élünk. Mint a szőlővessző a szőlőtőkén.
Az ajándék az nagy mértékben függ az ajándékozótól és leginkább arról szól, hogy az ajándék adó hogyan gondolkodik.

Szűk, de látókör

 

2 dolog jutott eszembe nagy hirtelen, amiben szűk látókörűek lehetünk, és vagyunk is időnként. Aztán az ige felvilágosít minket. Hogy másképp is lehet nézni...

Szuper.

Akkor az első a SZERENCSE

Valaki szerint ez nem létezik, mert vagy Isten megáld, vagy nem. Ezzel szemben sokszor szerepel ez a szó a Bibliában.

Második a SZENVEDÉS.

Mi van? Velünk csak jó történhet, nem?

Hát nem. Sőt, nagyon sokszor beszél az ige arról hogy szenvedett valaki Jézus nevéért.

Pont.



2020. szeptember 12., szombat

Taní-tani

Csapó 2.
TANÍTÁS
Miért ilyen fontos most ez a szó? Nem tudom.
Bármerre megyek szembe jön velem. Minap írtam erről, most egy ószövetségi szakaszból ugrott elém, mégpedig a 71. Zsoltárból:

Istenem, te tanítottál ifjúkorom óta, mindmáig hirdetem csodáidat. Zsoltárok 71:17 
לָמַד‬ (lámaḏ)
Tanul, megtanul, gyakorol, gyakorlatozik, jártasságra tesz szert,tanít

A szó 80X szerepel az Ószövetségben különböző kontextusában. Hol Isten tanítja az embert, hol az ember tanítja embertársait.

2020. szeptember 9., szerda

Hát, ez egy csodálatos tanítás

Ma Ő tanított. Biztosan hallottam már ezt, de ma (2-3 között) átütő sikert aratott nálam.
Segít a tegnapi frusztrációt legyőzni.

Józsué, és Káleb

Kíváncsi vagyok, vajon Józsué, és Káleb nem kapott-e idegbajt csapattársaitól, mikor kimentek  az Ígéret földjére, látták a sok ígéretes gyümölcsöt, miegymást, a többiek pedig csak a rosszat látták. Arról tettek jelentést...

2020. szeptember 8., kedd

Taní-tani

 József Attila, Születésnapomra című költeménye ihlette a címemet, melyre egy kicsit régebbi írásból asszociáltam, lásd Biblia.


Megragadott a tanítás szó.

Görögben διδάσκω (didaszkó) tanít, oktat, felvilágosít

91X szerepel az Újszövetségben.



2020. szeptember 7., hétfő

Mentor, vagy Dementor?

Hálát adok mentoromért, Szentlélekért.
Hálát adok, hogy nem a saját, bűnnel fertőzött imáimat, áldásomat mondom, hanem az övét.
Hála, hála, hála ezerrel...
A címben említett Dementor a Harry Potterből ismert szellemi lény, ami szinte kiszippantja az emberekből az életet. Szentlélek pedig épít... Vigasztal... Segít... Pártfogol... Helyreigazít...
Köszönöm

2020. szeptember 6., vasárnap

Töltött padlizsán

Míg eszemben van, mert ilyen fincsit rég ettem. Pedig improvizáltam.
3 nagy padlizsán
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
Chilis sajt felkockázva
1 kisebb főtt krumpli
A tetejére füstölt sajt.
Kikanalaztam a félbevágott padlizsánok belsejét, majd betoltam a sütőbe őket.
A hagymát felaprítottam, megpirítottam olajon, a zúzott fokhagymát kicsit később tettem hozzá, összevágtam és rádobtam a sajtot, a padlizsán békét, meg a főtt burgonyát, összerottyantottam.

Ízesítjük gulyás krémmel, borssal, sóval, paprikás-hagymás fűszerek..
Fólia alatt sütöttem kb fél órát, majd füstölt sajttal beteszem és még kb 5 percre visszatoltam a sütőbe.
A nap fénypontja volt.

Új nap, új aggodalom


Mondja valahol az ige, hogy minden napnak elég a maga baja.
Valóban, mára tudok újat produkálni a "mi lesz, ha" típusú kérdésekből.
Hallgattam egy igehirdetést, az is elindított pár kérdést bennem, gondoltam imádkozom. Mondtam is az Úrnak: 
Istenem, meg van írva: 
Fil 4:6 Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt...
Hálaadás. Nos, ez arra mutat, hogy egy kicsit törjem a fejem. Ne csak úgy menjek, és próbáljak megnyugodni, hanem keressek pár okot, amiért hálás lehetek.
Hirtelen alig jut eszembe valami. Durva.

Más:
A görög kifejezés
előfordulási helyei

Valahogy elém került a Jakab levele 1, 21
Jak 1:21 Elvetvén azért minden undokságot és a gonoszságnak sokaságát, szelídséggel fogadjátok a beoltott igét, amely megtarthatja a ti lelkeiteket.
Elvétve. Mit is jelent, mert, hogy a magot is elvetjük, ez nem az a kifejezés lesz. Lássuk:
ἀποτίθημι (apotithémi)
1) letesz, lerak, elhelyez
2) levet
3) őrizetbe vesz; fogságba, börtönbe vet
4) abbahagy, felhagy vmivel, félretesz, lemond vmiről

2020. szeptember 5., szombat

Volt itt egy pár gondolat...

Volt itt egy pár gondolat. Pont egy pár, vagyis kettő.
Persze, hogy Isten beszéde naprakész. Mármint pont akkor, pont ott, pont azt mondja, amire szükségünk van, csak legyen fogadókészség bennünk.
Ámen

  1. Hallgattam valakit, aki az elveszett bárány-, drachma, és a tékozló fiú történetét magyarázta, és eközben az ugrott be, hogy mindegyiket visszavitte a ... többiek közé. A helyére. A bárányt a nyájhoz, a drachmát a tíz közé, a fiút a családba. Mindegyiket a saját közegébe. Semmiség, tudom , de ma nekem ez jelentett valamit.
  2. Az eltékozolt idő. ... Sajnos tudom miről szól. Nem visszahozható. Egyik szeretetnyelvem a szívesség. Ez azt jelenti, hogy ebből érzem igazán, hogy szeretnek engem. Ha kérek valamit, és megteszik. Ott és akkor, mikor szükségem van rá. A lányom segít pakolni, a férjem leveszi a polc tetejéről azokat a bazi nagy rádiókat, míg leporolom... Mert én nem vagyok rá képes. Nekem határaim vannak. Már nem megyek át házisárkányba, ha nem történik meg, vagyis nem kapok segítséget, csak szomorkodom. Nem értem. Oly picike, oly semmiség, hiszen az egész csak pár perc. Miért kell kuncsorognom? Miért kell pitiznem? Nem érdemlek meg ennyit? Nem is magamért csinálom! ... Az jutott eszembe, hogy Istennek itt a földön mi vagyunk a keze, lába. Nyilván nem alapozhat ránk, de azért mi el tudnánk végezni dolgokat. Hol van szükséged rám Istenem? Miben tudom előremozdítani a Te Országod növekedését? Jézus az egész életedet odaadtad értem. Én mit adhatok?
  3. Egy ráadás: nagyon értékes gondolat volt, hogy - ahogyan az igemagyarázó megvilágította,- a tékozló fiú nem kapta vissza azt a vagyont, amit eltékozolt. Kapott másikat, legalábbis nem kellett éheznie, nélkülöznie, de a régit sajnos nem kapta vissza. Az el lett tékozolva. Ezért fontosak a pillanatnyi döntéseink.
Lukács 15.
1 A vámszedők és a bűnösök mind Jézus köré gyűltek, hogy hallgassák őt. 2 De a farizeusok és a törvénytanítók morgolódni kezdtek: „Ez az ember a bűnösökkel barátkozik, sőt, együtt eszik velük!”

3 Ekkor Jézus a következő példázatot mondta nekik: 4 „Ha van száz juhod, és az egyiket elveszted, mit teszel? Ugye, hogy ott hagyod a kilencvenkilencet a pusztában, utána mész annak az egynek, amelyik elveszett, és addig keresed, amíg meg nem találod? 5 Mikor pedig megtalálod, nagy örömmel a válladra veszed, 6 és hazaviszed. Azután örömmel elújságolod a szomszédaidnak, hogy megtaláltad az elveszett juhodat. 7 Ezért azt mondom nektek, nagyobb öröm lesz a Mennyben egyetlen bűnös miatt, aki visszatér Istenhez, mint kilencvenkilenc igaz miatt, akiknek nincs szükségük erre.

8 Vagy tegyük fel, hogy egy asszonynak van tíz ezüstpénze, és az egyiket elveszti. Mit gondoltok, mit fog tenni? Lámpát gyújt, gondosan felsöpri az egész házat, és addig kutat utána, amíg megtalálja az elveszett pénzt. 9 Azután örömmel elújságolja a szomszédaidnak, hogy megtalálta elveszett ezüstpénzét. 10 Ezért azt mondom nektek, Isten angyalai ugyanígy örülnek, amikor egy bűnös visszatér Istenhez.”
11 Azután így folytatta: „Egy embernek volt két fia. 12 A fiatalabbik azt mondta az apjának: »Apám, add ki az örökségemet!« Ekkor az apa szétosztotta a vagyonát a két fiú között.

13 Nem sokkal ezután a fiatalabbik minden vagyonát pénzzé tette, és elköltözött egy távoli országba. Ott olyan költekező életmódot folytatott, hogy hamarosan mindenét elpazarolta. 14 Miután már minden pénze elfogyott, éhínség támadt azon a vidéken, és a fiú is nélkülözött. 15 Ezért munkát vállalt egy ottani gazdánál, aki felfogadta, hogy a disznónyáját őrizze.

16 A fiú már annyira éhes volt, hogy még abból is szívesen evett volna, amit a disznók ettek, de senki nem adott neki. 17 Végül belátta, hogy mennyire ostoba volt, és ezt mondta magában: »Apám minden szolgájának bőségesen van mit ennie, én meg itt halok éhen! 18 Azonnal elindulok, visszamegyek apámhoz, és azt mondom neki: Apám, vétkeztem Isten ellen, és ellened is. 19 Nem vagyok többé méltó, hogy a fiadnak hívjanak, de legalább hadd álljak be a béreseid közé!« 20 Ezzel a fiú elindult, hogy visszatérjen az apjához.”

„Még messze volt a háztól, amikor az apja meglátta és megsajnálta. Eléje szaladt, a nyakába borult, megölelte és megcsókolta. 21 A fiú pedig ezt mondta: »Apám, vétkeztem Isten ellen, és ellened is. Nem vagyok többé méltó, hogy a fiad legyek.«[b] 22 De az apja ezt parancsolta a szolgáknak: »Siessetek, hozzátok ide a legszebb ruhát, és adjátok rá! Húzzatok gyűrűt az ujjára, és sarut a lábára! 23 Azután vágjatok le egy hízott borjút, hogy együtt ünnepeljünk, 24 mert a fiam meghalt, de feltámadt, elveszett, de megtaláltam!« Ezután ünnepelni kezdtek.”

25 „Az idősebb fiú ezalatt a mezőn volt. Amikor hazafelé jött, és a ház közelébe ért, meghallotta a zenét és a táncot. 26 Odahívta egyik szolgáját, és megkérdezte tőle, mi történt. 27 »Hazajött az öcséd — felelte a szolga —, apád pedig levágatta a hízott borjút, mert épségben kapta vissza a fiát.« 28 Emiatt az idősebbik fiú megsértődött, és nem akart bemenni a házba. Az apja kiment hozzá, és kérlelte, hogy jöjjön be. 29 Ő azonban így válaszolt: »Látod, én évek óta szolgállak, és teljesítem minden parancsodat, de nekem még egy kecskét sem adtál soha, hogy a barátaimat vendégül lássam! 30 Mikor hazajön az a fiad, aki a vagyonodat prostituáltakra pazarolta, te levágatod a kedvéért a hízott borjút!« 31 Az apja erre így válaszolt: »Fiam, te mindig velem vagy, és minden vagyonom a tiéd! 32 Most gyere, ünnepeljünk, és örüljünk együtt, mert öcséd meghalt, de feltámadt! Elveszett, de megtaláltam!«”

2020. szeptember 3., csütörtök

50. Zsoltár

 Sok-sok éve találkoztam azzal a szokással, hogy a keresztények szülinapjuk alkalmával az adott Zsoltárt olvassák fel az ünnepeltnek.
Mit ad Isten, az 50. Zsoltár következett.
Na nem nekem, dehogyis! Hogy a bánatba' lehetnék én 50. Alig tokásodom.
 Szóval elolvastam a dehogy nekem szólót.
Majd felfigyeltem a fogadás teljesítése kifejezésre a 14. versben.
Adj hálát Istennek, ez legyen áldozatod, s ha ígértél valamit a Felségesnek, teljesítsd
Itt olvasható paralel a Károli és az Egyszerű fordítás.
A fogadás teljesítése károliul van.
Héberben, mert, hogy ez az ószövetségi 👅nyelv, így szól:
שָׁלֵם‬ (šálém) 1) véghezvisz, megvalósít
2) befejez vmit,
נֵדֶר נֶדֶר‬ (néḏer neḏer)
1) eskü, fogadalom
2) fogadalmi ajándék
Származása a נָדַר‬ (náḏar) szóból: 1) megfogad, fogadalmat tesz, esküszik,esküt tesz - írom ezt a pontosság kedvéért.

Ez így együtt 15 alkalommal van benne az Ószövetségben, ezek mindegyike megérné egy misét, akarom mondani tanulmányt.
5Móz 23:21 Ha fogadással ígérsz valamit az Úrnak, a te Istenednek: ne halogasd annak megadását; mert bizony megkeresi azt rajtad az Úr, a te Istened, és bűnül tulajdoníttatik az neked.
2Sám 15:7 Lőn pedig negyven esztendő múlván, monda Absolon a királynak: Hadd menjek el, és teljesítsem Hebronban azt a fogadást, melyet fogadtam az Úrnak;
Jób 22:27 Hozzá könyörögsz és meghallgat téged, és lefizeted fogadásaidat.
Zsolt 22:26 Felőled lesz dicséretem a nagy gyülekezetben. Az én fogadásaimat megadom azok előtt, akik félik őt.
Zsolt 56:13 Tartozom, oh Isten, az én neked tett fogadásaimmal; megadom neked a hálaáldozatokat;
Zsolt 61:9 Így éneklem majd a te nevedet szüntelen, hogy beteljesítsem az én fogadásaimat minden napon.
Zsolt 65:2 Tied a hódolat, a dicséret, oh Isten, a Sionon; és neked teljesítik [ott] a fogadást.
Zsolt 66:13 Elmegyek házadba égőáldozatokkal, lefizetem neked fogadásaimat,
Zsolt 116:14 Az Úr iránt való fogadásaimat megadom az ő egész népe előtt.
Zsolt 116:18 Az Úr iránt való fogadásaimat megadom az ő egész népe előtt,
Péld 7:14 Hálaáldozattal tartoztam, ma adtam meg fogadásimat.
Préd 5:4 Mikor Istennek fogadást téssz, ne halogasd annak megadását; mert nem gyönyörködik a bolondokban. Amit fogadsz, megteljesítsd!
Ézs 19:21 És megismerteti magát az Úr Egyiptommal, és megismeri Egyiptom az Urat ama napon, és szolgálják véres áldozattal és ételáldozattal, és fogadnak fogadást az Úrnak, és teljesítik.
Náh 1:15 Íme a hegyeken örömhírhozónak lábai! Békességet hirdet. Ünnepeld Júda ünnepeidet, fizesd le fogadásaidat; mert nem vonul át rajtad többé a semmirekellő; mindenestől kiirtatott.
+1:
Jón 2:9 Akik hiú bálványokra ügyelnek, elhagyják boldogságukat; De én hálaadó szóval áldozom neked; megadom, amit fogadtam. Az Úré a szabadítás.

2020. augusztus 8., szombat

Ne égesd magad!

Szeretem a nyarat. Ilyenkor, ha Isten is úgy akarja, fogjuk a kis családunkat, felkerekedünk és elhúzunk egy pár napra nyaralni.
Nem indulunk neki megfelelő védelem nélkül, ugye?
Ha pl tengerhez megyünk, biztos védeni kell a lábunkat a tengeri sünöktől, kövek felsértésétől, szemünket napszemcsivel védjük az uv sugaraktól és búvárszemcsivel  a sós víztől, fejünket szalmakalappal takarjuk a nap szúrásától, bőrünket pedig x faktoros napvédő krémmel kenjük.
Ha nagy a forróság, már egy porcikánkat sem szeretnénk kitenni a nap hevének...
Első családi tengeri nyaralásunkkor lányunk napallergiát kapott, ami ugyebár Görögországban elég baj, hiszen hova menekülsz?
Hasonlóan van ez a szellemi életben is, Pál apostol így ír erről:

Ef 6:14 Álljatok hát elő, körül övezvén derekatokat igazlelkűséggel, és felöltözvén az igazságnak mellvasába,
Ef 6:15 És felsaruzván lábaitokat a békesség evangéliumának készségével;
Ef 6:16 Mindezekhez fölvevén a hitnek pajzsát, amellyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok;
Ef 6:17 Az üdvösség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde:
Ef 6:18 Minden imádsággal és könyörgéssel imádkozván minden időben a Lélek által, és ugyanezen dologban vigyázván minden állhatatossággal és könyörgéssel minden szentekért,...


Melyik darab mit jelenthet? Úgy értem pontosan!

  • Itt van mindjárt az igazlelkűség? 
  • Mi az igazság?
  • Hogyan hirdessem az evangéliumot?
  • Honnan szerzek hitet? 
  • Hogyan vegyek sisakot gyakorlati módon?
  • Marad az utolsó, a mindenféle ima.

Ezeknek a fegyvereknek egyike másika bibliai sorok megvallásával kerül ránk. Lássuk csak, hogy mit akart a költő mondani, milyen igét találok az egyes darabokhoz! Kiegészíteni ér! 
A következőkben görög szavakat kikeresve 1-2 példát hozok mindegyikre. 
  1. Igazlelkűség:Ef 4:25 Azért levetvén a hazugságot, szóljatok igazságot, ki-ki az ő felebarátjával: mert egymásnak tagjai vagyunk. + Luk 20:21 Kik megkérdezék őt, mondván: Mester, tudjuk, hogy te helyesen beszélsz és tanítasz, és személyt nem válogatsz, hanem az Istennek útját igazán tanítod:
  2. Igazság: Máté 3:15 Jézus pedig felelvén, monda neki: Engedj most, mert így illik nekünk minden igazságot betöltenünk. Ekkor engede neki. + Máté 6:33 Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak nektek.
  3. Az evangélium hirdetés készsége csak itt szerepel. 
  4. Hitnek pajzsa: érdekes, mert szintén csak itt szerepel, és azt jelenti, hogy hatalmas négyszögletes pajzs, mintegy ajtó méretű. 
  5. A római katonai sisak (galea) nem volt egységes formájú. Bronzból vagy rézből készültek, az agyat mindenképpen védték, nemritkán a fület és az arcot is.
  6. A Lélek kardja, ami Isten beszéde: Zsid 4:12 Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait.
  7. Az imáról és a vigyázásról: Márk 13:33 Figyeljetek, vigyázzatok és imádkozzatok; mert nem tudjátok, mikor jő el az az idő. + Luk 21:36 Vigyázzatok azért minden időben, kérvén, hogy méltókká tétessetek arra, hogy elkerüljétek mindezeket, amik bekövetkeznek, és megállhassatok az embernek Fia előtt!


2020. augusztus 7., péntek

Barátomnak

Luk 6:35-36 Hanem szeressétek ellenségeiteket, és jól tegyetek, és adjatok kölcsönt, semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz, és ama magasságos [Istennek] fiai lesztek: mert ő jóltévő a háládatlanokkal és gonoszokkal. Legyetek azért irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas.

2020. július 31., péntek

Belharcok

Harcok dúlnak a szívemben, midőn átvertek, bántottak, kipellengéreztek.
Hogy oldjam meg?
Van az ősi, a régi, a beidegződött, és van az új.
Az új Jézus tanítása mentén halad.

  • Nem ad helyet a gonosznak, 
  • Nem fizet rosszal a rosszért, 
  • Áldja az ellenséget, nem átkozza, 
  • Istenre hagyja a "megtorlást". (Ő valójában nem megtorol, max nevel) 
  • Imádkozik
... Ilyenek jutottak eszembe. 
A régi megoldások:
  • Pletyka
  • Méltatlankodások
  • Valami jó kis paprikás face poszt, 
  • Sorolhatnám. 
Majd mondom, hogy mi volt. 



2020. július 30., csütörtök

A CSALÓDÁS FEGYELMEZ

Emberek, ez ma nagyon nekem szól....

"Maga azonban Jézus nem bízta magát reájuk, ...mert õ maga tudta, mi van az emberben" (Jn 2,24-25).

A kijózanodás azt jelenti, hogy az életrõl nincsenek többé hamis nézeteink. Ha csalódások által józanodunk ki, lehet, hogy keserûvé és keménnyé, szeretetlenül ítélkezõvé leszünk mások iránt, de az Istentõl való kijózanodás megtanít arra, hogy úgy nézzük az embereket, ahogy vannak, és mégse legyünk barátságtalanul szigorúak, ne vágjunk a szemükbe keserû szavakat. Az életben sok kegyetlenség onnan származik, hogy hiú ábrándokban ringatjuk magunkat. Nem úgy vagyunk õszinték egymás iránt, amilyenek valójában vagyunk, csak az egymás felõli elképzeléseinkhez ragaszkodunk õszintén. Saját elképzelésünk szerint pedig minden vagy nagyszerû és kiváló, vagy aljas és gonosz.

Az ember sok szenvedésének az az oka, hogy nem akar kijózanodni. Valahogy így szoktunk tenni: például szeretünk valakit - és nem szeretjük Istent - tökéletességet és teljes egyenességet várunk tõle, és ha nem ilyen, kegyetlenek és követelõdzõk leszünk. Azt várjuk az embertõl, amire képtelen. Csak egyetlen valaki van, aki az emberi szív utolsó fájdalmas vágyódását is ki tudja elégíteni: az Úr Jézus Krisztus. Õ tudja, hogy minden olyan kapcsolat szerencsétlenül végzõdik, amely nem az iránta való hûségre épül. Urunk nem bízott emberekben, mégsem volt soha bizalmatlan vagy keserû. Urunk tökéletesen bízott Istenben és abban, amit az Õ kegyelme tehet minden emberért, ezért nem esett kétségbe senki miatt. Ha emberekben bízunk, végül mindenki miatt kétségbe fogunk esni. Oswald Chambers "Krisztus mindenek felett" c. könyvéből

2020. július 25., szombat

BOLDOG VAGYOK-E ÍGY?

"Boldogok, akik..." (Mt 5,3-10).
Jézus szavai, elõször olvasva, csodálatosan egyszerûeknek látszanak, nem lepnek meg. Figyelembe se vesszük õket. Elsüllyednek tudatalatti világunkba. A boldogságmondások például szelíd, szép parancsolatoknak tûnnek a világtól elvonult és reménytelen embereknek. De úgy tûnik, nem sok gyakorlati hasznuk van a hétköznapok világában, amelyben élünk. Mégis csakhamar rájövünk, hogy a boldogságmondásokban benne van a Szent Szellem robbantó ereje. Bizonyos körülmények között robbanó erõvel hatnak; és amikor a Szent Szellem valamelyik mondást emlékezetünkbe idézi, akkor ezt mondjuk: "Milyen meglepõ kijelentés!" - ilyenkor döntenünk kell, belemegyünk-e abba a hatalmas szellemi átalakulásba, ami végbemegy életkörülményeinkben, ha engedelmeskedünk ennek a tanításnak. Ilyen módon munkálkodik a Szent Szellem. A Hegyi beszéd szó szerinti magyarázásához nem kell újjászületnünk: az gyerekjáték. De ha a Szent Szellem által életünk különbözõ helyzeteire vonatkoztatjuk Urunk szavait, ez szent és komoly feladat. Tapasztaljuk robbantó erejét.
Jézus tanítása kiesik természetes nézeteink keretébõl; elõször meglepõ nyugtalanságot teremt. Tetteinket és szavainkat hozzá kell igazítanunk Jézus Krisztus tanításaihoz. A Szent Szellem ezt esetrõl esetre megteszi. A Hegyi beszéd nem szabályok és törvények gyûjteménye, hanem annak az életnek a leírása, amit akkor élünk, amikor a Szent Szellem munkálkodik bennünk

Részlet Oswald Chambers "Krisztus mindenek felett" c. könyvéből
 Amikor Jézus látta, hogy milyen sokan gyűltek össze, fölment a domb oldalára. Mikor leült, a tanítványai köré gyűltek. 2 Ő pedig így kezdte őket tanítani:

Máté 5, 3 „Milyen boldogok és áldottak,
    akik felismerik, hogy szükségük van Istenre,
mert övék Isten Királysága!
4 Milyen boldogok és áldottak,
    akik most gyászolnak és sírnak,
mert Isten majd megvigasztalja őket!
5 Milyen boldogok és áldottak
    a szelídek és alázatosak,
mert ők fogják örökölni a földet!
6 Milyen boldogok és áldottak,
    akik éheznek és szomjaznak az igazságosságra,
mert Isten megadja nekik, amire vágynak!
7 Milyen boldogok és áldottak,
    akik irgalmasan bánnak másokkal,
mert Isten is irgalmasan bánik velük!
8 Milyen boldogok és áldottak
    a tiszta szívűek,
mert ők meglátják Istent!
9 Milyen boldogok és áldottak,
    akik békességet teremtenek,
mert őket Isten gyermekeinek[a] nevezik!
10 Milyen boldogok és áldottak,
    akiket azért üldöznek, mert igazságosak!
Övék Isten Királysága!”

11 „Boldogok és áldottak vagytok, amikor miattam üldöznek, bántanak titeket, vagy mindenféle rosszat mondanak rólatok ok nélkül. 12 Örüljetek és ujjongjatok, mert igen nagy jutalom vár rátok a Mennyben! Így üldözték azokat a prófétákat is, akik előttetek éltek.”

Só és világosság
13 „Ti olyanok vagytok az emberek között, mint a só. De ha a só elveszti az ízét, hogyan lehet azt helyreállítani? Bizony, akkor már semmire sem jó, ezért az emberek kidobják és eltapossák.

14 Ti vagytok a világosság az egész világ számára. A hegy tetejére épített várost sem lehet elrejteni. 15 Ugyanígy, aki olajmécsest gyújt, nem rejti edény alá, hanem a mécstartóra teszi, hogy mindenkinek világítson, aki a házban van. 16 Így ragyogjon a világosságotok az embereknek: hadd lássák, milyen jó, amit tesztek, és dicsérjék érte Mennyei Atyátokat!”

Jézus és a Törvény
17 „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a Mózesi Törvényt, vagy a próféták tanítását! Ellenkezőleg, azért jöttem, hogy beteljesítsem! 18 Igazán mondom nektek: amíg az Ég és a Föld létezik, a Törvényből egyetlen betű vagy pont sem veszíti el érvényességét, amíg mind be nem teljesedik.

19 Ha valaki nem tart fontosnak akár csak egyet is a Törvény parancsai közül, és nem engedelmeskedik annak, sőt, még a többieket is erre tanítja, az lesz a legkisebb Isten Királyságában. Aki viszont megtartja a Törvény parancsait, és erre tanítja a többieket is, az nagy lesz Isten Királyságában. 20 Igazán mondom nektek: ha csak annyira éltek Istennek tetsző módon, mint a törvénytanítók és a farizeusok, akkor sohasem fogtok bemenni Isten Királyságába.”

A haragról
21 „Hallottátok, hogy őseinknek megmondták: »Ne gyilkolj! Aki pedig mégis gyilkol, azt el kell ítélni.«[b] 22 Én azonban azt mondom nektek: ha valaki haragot táplál magában a másik ember ellen, azt már el kell ítélni. Ha pedig haragjában azt mondja valakinek: »Te hitvány bolond!« — azt a Főtanács fogja elítélni. Ha pedig odáig megy, hogy a másikat »istentelen hülyének« nevezi, az megérdemli, hogy az örök tüzre dobják.

23 Ezért, ha áldozati ajándékot viszel az oltárhoz, és ott eszedbe jut, hogy valakinek panasza van ellened, 24 hagyd az oltár előtt ajándékodat, menj el, és békülj ki a haragosoddal! Csak azután menj vissza az oltárhoz, hogy felajánljad áldozatodat Istennek!

25 Békülj ki hamar ellenfeleddel, amíg úton vagytok a bíróság felé. Különben ellenfeled a bíró kezébe adhat, a bíró meg a börtönőrnek, s így végül börtönbe zárnak! 26 Igazán mondom neked: ki nem jössz onnan, amíg az utolsó fillérig ki nem fizetted tartozásodat!”

Jézus háza

Egy embernek volt egy nagy háza. Két szintes volt, szintenként 5 szobával, azaz 10 szobás házzal rendelkezett. 
Egy nap kopogást hallott az ajtón. Kinyitotta és Jézust
pillantotta meg. Leesett az álla a meglepetéstől, mikor
meglátta. "Jézus!" - szólította meg végül a ház tulajdonosa
- "Gyere be kérlek! Fent, a felső emeleten van a legszebb
szobám a házban, gyere szállj meg nálam! Ez lesz a Te szobád!"

Jézus egy igazi gentleman! Örömmel szállt meg a ház tulajdonosa
legszebb szobájában.
Este újabb kopogást hallott a tulaj. Az ajtóhoz ment és kinyitotta.
Nagyon meglepődött! Az ördög volt az maga!
"Mit keresel itt?" - kérdezte a tulaj ijedtében az ördögtől.
"Azért jöttem, hogy kiraboljam a házad!" Ezzel félre lökte a
tulajt, és végig rabolta az egész házat. Mindent feldúlt!
Másnap reggel Jézus jön le a lépcsőn, kérdezi a tulajt: "Mi történt itt?"
A tulaj így válaszolt: "Hát nem is tudod? Itt volt az ördög
éjszaka és végigrabolta a házam. Te nem is hallottad? Itt vagy az életemben,
a legszebb szobát adtam Neked és nem is tudsz róla, hogy itt
járt az ördög?"

"Nézd!" - mondta Jézus - "Az a szoba, amit nekem adtál, teljes épségben van,
oda nem jutott be az ördög."

"Áhá!" - esett le egy gondolat a ház tulajának - "Most már értem! Minden
felső szinten levő szobám Neked adom! Én az alsó szinten fogok lakni! Életem fele a Tiéd, másik fele enyém!
Jól meg leszünk ketten!"

Este újra kopogtatnak. A tulaj ajtót nyit. Az ördög az!
"Mit keresel itt?" - kérdezte a tulaj ijedtében az ördögtől.
"Azért jöttem, hogy kiraboljam a házad!" A tulaj
nekigyürkőzött a verekedésnek, de az ördög félre lökte a tulajt,
és végig rabolta az egész alsó szintet.

Másnap reggel Jézus jön le a lépcsőn, kérdezi a tulajt:
"Mi történt itt?"
A tulaj így válaszolt: "Hát nem is tudod? Itt volt az ördög
éjszaka és végigrabolta a házam. Te nem is hallottad? Itt vagy
az életemben, az egész felső szintet Neked adtam és nem is
tudsz róla,hogy itt járt az ördög?"

"Nézd!" - mondta Jézus - "A felső szintre fel sem jött az
ördög."

"Áhá!" - esett le egy gondolat a ház tulajának - "Most már
értem! Minden szobámat Neked adom az egész házban, csak egy
szobát tartok meg itt a földszinten a sarokban. Ott hadd
csináljam a saját dolgaimat titokban, de ez csak egy pici része

életemnek, alapvetően Tiéd az egész házam!"

Jézus egy igazi gentleman! Örömmel fogadta el a tulaj 9 szobája
feletti uralmat.

Este újra kopogtatnak. A tulajnak már remeg a lába, mégis ajtót
nyit. Az ördög az ismét!
"Mit keresel itt?" - kérdezte a tulaj ijedtében az ördögtől.
"Azért jöttem, hogy kiraboljam a házad!" A tulaj rávágta az
ajtót az ördögre, de az ördög lába már az ajtón belül volt.
Ezzel félre lökte a tulajt, és jól kirabolta azt az
egyetlen szobát, amiben nem Jézus uralkodott. Jól fel is
dúlta.

Másnap reggel Jézus jön le a lépcsőn, kérdezi a tulajt: "Mi
történt itt a sarokban?"
A tulaj így válaszolt: "Én ezt már tényleg nem értem! Hát nem
is tudod? Itt volt az ördög éjszaka és feldúlta az utolsó
szobám is, amit megtartottam magamnak. Te nem is hallottad?
Itt vagy az életemben, az egész házat Neked adtam, csak egyet-

len szobát tartottam meg magamnak! Mégis be tud jönni az
ördög a házamba? Miért nem védtél meg?"

"Nézd!" - mondta Jézus - "9 szobája házadnak teljes épségben van."

"Értem!" - sóhajtott fel a ház tulaja - "Most már értem! Az Összes
szobám Neked adom a házamban, rendelkezz velük, kérlek!"

"Nézd!" - mondta Jézus - "Nagyon bölcsen döntesz, ha nekem
adod az összes szobádat, de meg kell értsd, ettől még Te vagy
a ház tulajdonosa akkor is, ha annak összes szobájával én
rendelkezem. Add át, kérlek, a teljes házad tulajdonjogát!

Ekkor változik meg életed!"

"Rendben van!" - mondta a ház tulaja - "Az egész ház tulajdon-
jogát átadom Neked! Tegyél mindent úgy, ahogy Te látod jónak!
Tiéd az egész házam! Ez most már a Te házad!"

"Köszönöm szépen!" - mondta Jézus - "Köszönöm, hogy a házad
nekem adtad! Gyere, légy a vendégem a házamban! Jól megleszünk
ketten!"

Este újra kopogtatnak. Az embernek remeg a lába, alig vánszorog
az ajtóig, mikor valaki megkopogtatja
vállát. "Miért járkálsz itt éjszaka?" - kérdezi Jézus az embert.
"Kopogtattak az ajtón! Attól tartok, megint az ördög lesz és
nagyon félek! Segíts, kérlek!"
"Én is hallottam a kopogást és jól tudom, ki van az ajtó másik
oldalán." - mondta Jézus - "Ne haragudj, hogy emlékeztetlek, de
biztosan emlékszel, hogy ma nekem adtad a házad! Te magad mondtad,

hogy ez már az én házam. Mivel az én házam, szeretném elkérni a
kulcsokat is és engedd meg, kérlek, hogy én nyissam ki az ajtót az
én házamban!"
Az ember örömmel nyújtotta át a kulcsot és Jézus mögül figyelte,
mi fog történni.
Jézus kinyitotta az ajtót és az ördög volt kívül. Az ördög Jézusra
nézett, aztán a házszámra...utána megint Jézusra, aztán megint a
házszámra. Kissé hátra hőkölt, aztán megint Jézusra nézett, majd
megint a házszámra...ezután térdre ereszkedett távolabb az ajtótól

és azt mondta Jézusnak: "Elnézésed kérem,

2020. július 18., szombat

Kissé szomorkás

Bevallom a mai gondolataimmal sikerült elszomorítani saját magamat, ugyanis az jutott eszembe, hogy hány Facebook csoportnak vagyok a tagja, és milyen aktivitást tapasztalatok bennük.

  • Van 1-2 virágos, növényes,
  • Van 2 fogyókúrás, 
  • Néhány adok-veszek, 
  • Egy pár helyi... 
  • Van keresztény is.
A legtöbb csoportban napi több posztot olvasni a sikerekről, a tagok egymást bátorítják, tanácsokat adnak. Lelkesek. Bemutatják a szép virágaikat, növényeiket. Azt is, ha valakinek az egész eddigi munkáját elverte a jég. Beszélnek a kártevőkről, hogy melyiket hogyan tudjuk kiirtani, hogyan védekezzünk ellenük... 

Mi, keresztények annyira felaprózódtunk, hogy külön csoportokat hoztunk létre, így az egyes csopik elöregszenek, kihalnak, nincs utánpótlás. Kissé ettől úgy érzem, nincs, aki engem tápláljon. 
Ez baj! Erre megoldás kell! 

A kegyelem legyen mindazokkal, akik el nem múló szeretettel szeretik a mi Urunkat, Jézus Krisztust. Ámen. Efezus 6:24

És azokkal pláne, akik nem! 
Azért, hogy valami jót is mondjak:
  • Létrejött egy 3 fős imacsoportunk, és majdnem minden este együtt imádkozunk. 3 csodálatos nő. Szükségben. Ne képzeld, hogy uncsi, néha visítva röhögünk Szilviával és Emesével. Emese szerint, ha csinálnánk egy (videó) vlogot, tuti lenne a több milliós nézettség. 
  • Létrejött egy szerdai messenger csoport, amiben Max Lucado, Ahogy szeretni érdemes című könyvét tanulmányozzuk. 
  • A pénteki Lídiákkal szintén megtartottuk a csoportot messengeren. 
Ezek éltetnek. Persze Isten az, rajtuk keresztül. 

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...