Keresés ebben a blogban

2015. december 24., csütörtök

Nem "Jézuska"...

...hanem „Csodálatos, Tanácsadó, Erős Isten, Öröklét Forrása, Békesség Fejedelme.” született meg.
Boldog szülinapot Jézus!
Ézs 9,6
Mert egy gyermek születik,
fiút ad nekünk az Örökkévaló,
aki vállára veszi az uralom terhét.
Így hívják: „Csodálatos, Tanácsadó,
Erős Isten, Öröklét Forrása,
Békesség Fejedelme.”

2015. december 23., szerda

Képességeink

 Nem tudom, hogy hogyan lehetséges, hogy újra, meg újra megtörténjen velem, hogy lelki értelemben cipekedek. (lásd anyagi-, lelki-, kapcsolati problémák, neheztelések, bűnök...)
Nem értem, hogy juthatok mindig ide, pedig már tudom a megoldást.
Bill Bright ezt szellemi kilégzésnek nevezi és tényleg, hasonlít az érzés rá: hosszan, aprólékosan kifújjuk az elhasznált levegőt a tüdőnkből, mert az már nem frissíti a vérünket, hogy tudjunk újat beszívni.

Itt már írtam erről.

Ma, mikor épp ezt tettem, eszembe jutottak azok a szolgák, akiket az Uruk megbízott, hogy gazdálkodjanak a vagyonával, míg ő elutazott. (Mété 25)

Ezen belül több dolog fogott meg:
  • A gazda mindenét rájuk bízta.
  • Képességeik szerint osztotta szét közöttük a vagyont.
  • Kockázatot kellett volna vállalnia az egy tálentumosnak. (27)
Példázat a talentumokról

Mété 25: 14 „Akkor Isten Királysága hasonló lesz ehhez: egy ember külföldre akart utazni, ezért összehívta a rabszolgáit, és minden vagyonát a gondjaikra bízta.15 Egyiküknek öt talentumot[a] adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet — mindenkinek a maga képességei szerint. Ezután elutazott. 16 Aki az öt talentumot kapta, rögtön üzleti vállalkozásba fektette, és újabb öt talentumot nyert vele. 17 Aki kettőt kapott, ugyanígy tett, és újabb két talentumra tett szert. 18 Aki viszont egyet kapott, ásott egy gödröt, és oda rejtette az ura pénzét.

19 Hosszú idő elteltével hazatért a gazdájuk. Előhívta rabszolgáit, hogy számoljanak el a rájuk bízott értékekkel. 20 Aki öt talentumot kapott, összesen tízet hozott vissza. Ezt mondta: »Uram, öt talentumot bíztál rám, s ezzel öt másik talentumot szereztem!«

21 Ura megdicsérte: »Jól van, hűséges és derék szolgám! Jól gazdálkodtál ezzel a kevéssel, ezért sokkal többet bízok rád. Gyere, és örülj velem együtt!«

22 Ezután következett az, aki két talentumot kapott. Ezt mondta: »Uram, két talentumot bíztál rám. Nézd, újabb két talentumot szereztem vele!«

23 Ura őt is megdicsérte: »Jól van, hűséges és derék szolgám! Jól gazdálkodtál ezzel a kevéssel, ezért sokkal többet bízok rád. Gyere, és örülj velem együtt!«

24 Ezután jött az, aki egy talentumot kapott. Ő így számolt be: »Uram, tudom, hogy szigorú és kemény vagy. Még azt is learatod, amit nem te vetettél, és onnan is begyűjtöd a termést, ahová nem vetettél magot. 25 Féltem tőled, ezért elástam a talentumot. Tessék, itt van, ami a tiéd!«

26 Ekkor ura azt mondta neki: »Te gonosz és haszontalan[b] szolga! Azt gondoltad, hogy azt is learatom, amit nem én vetettem, és onnan is begyűjtöm a termést, ahová nem szórtam magot?! 27 Akkor miért nem vitted pénzváltókhoz a pénzemet, hogy kamatozzon? Most kamattal megnövelve kaptam volna vissza!«

28 Szolgáinak pedig azt parancsolta: »Vegyétek el tőle azt a talentumot, és adjátok oda annak, akinek tíz van! 29 Mert aki jól gazdálkodik azzal, amit kapott, arra még többet fognak bízni, és bőségben lesz. Aki viszont nem használja, amit kapott, attól mindent el fognak venni.[c] 30 Ezt a haszontalan szolgát pedig dobjátok ki a sötétségbe! Ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás!«”

2015. december 22., kedd

Kompetenciamérés

Halványan fogalmazódik meg a kérdés bennem, miután kezembe akadt a kislányom mérési azonosítóval ellátott kompetenciamérési cetlije:

  • Isten hogyan értékel bennünket?
  • Felmegyünk egy honlapra és beírva a számot azonosítjuk magunkat, milyen eredményt kapunk?

Mindenki ugyanolyan esélyekkel indul a versenyben. A kapott eredmény ugyanaz: Jézus megszületett erre a földre és elvitte a balhét. Lehetünk szorgos keresztények, vagy lusta ateisták, csak ezzel az eredménnyel léphetünk majd be egyszer a mennyországba:
Jézus miatt kifizetve az összes tartozás.
Milyen más szemmel nézhetek így azokra, akik bosszantanak, lehúznak és állandóan keresztbe tesznek nekem. Miattuk is meghalt Jézus.
Mekkorát emel ez egy ember értékén!!!




2015. december 19., szombat

Mik nem vannak???

 Vasárnapi iskolában a gyerekekkel leszek és meglepő módon így karácsony előtt a Jézus születése körüli eseményeket fogjuk átvenni. Erről a Máté (1,18-tól) és a Lukács (2.rész) evangéliumának az elején lehet olvasni.
Most, hogy újra elolvastam a történetet, az lepett meg, hogy Isten mennyire pontosan kidolgozta a részleteket. Mennyire odafigyelt, hogy minden a forgatókönyv szerint haladjon. Hányan és hányféleképpen próbálták ezt megakadályozni, de nem ment. Emberi tervek nem tudtak bekavarni lényeges kérdésekben.
Ebből egy pár tényező:

  • József el akarta küldeni Máriát, hiszen láthatóan várandós volt, és a gyermek biztos nem az övé, hiszen nem feküdtek le egymással.  Isten angyalt küldött hozzá és meggyőzte őt, hogy ne féljen magához fogadni...
  • Heródes megölette a környékbeli kisgyerekeket, de Isten ekkor is kimentette és Egyiptomba küldte az egész családot.
  • Eszembe jutott a régi történet Mózes születésekor. Az is egy sajátos terv volt Isten elképzeléseivel szemben, de nem jött be. 
Egyszerűen csak azt látom, hogy hiába erőlködik a Sátán, amit Isten mond és akar, az meglesz. És én ezért most nagyon, de nagyon hálás vagyok

Emlékezzetek csak a régi időkre, 
értsétek meg,
hogy én vagyok az Isten,
nincs más Isten kívülem!
Nincs senki hozzám hasonló,
aki már kezdetben kijelenti a véget,
ősidőktől fogva megmutatja
amik még meg sem történtek.
Tervem nem vall kudarcot soha,
s amit akarok, azt véghez is viszem!

2015. december 13., vasárnap

Ázsiai pirított tészta hús nélkül

1 cs makaróni
2 szál répa
15 dkg káposzta
(póré)hagyma
1 db lilahagyma
1 db piros színű paprika
1 cs Maggi Fortélyok pirított tészta
 alap

 A zöldségeket megdinsztelem, majd félreteszem
Olajon cukrot karamellízálok, kis ecetet teszek hozzá, 2 kiskanál erőspistát,  hozzáteszem az alapot felengedem vízzel, plusz a szójaszószt.
Összefőzöm, majd a zöldségeket visszateszem, a kifőtt tésztával összeforgatom.

2015. december 11., péntek

Egyéniség

Mindig azt hittem, hogy ha már évek óta olvasom ugyanazt a reggeli áhítatot, a könyökömön fog kijönni.
Ez most olyan, mintha még sohasem olvastam vón'.

"Ha valaki jönni akar énutánam, tagadja meg magát és vegye fel az ő keresztjét" (Mt 16,24).

Az egyéniség beburkolja a személyes életet. Az egyéniség csupa könyöklés: elválaszt és elszigetel. A gyermek életére jellemző és ott helyén is van, de ha összetévesztjük az egyéniséget a személyiséggel, akkor mindig elszigeteltek maradunk. Az egyéniség: az Isten teremtette magház a személyiség védelmére. El kell törnie, hogy a személyiség előjöhessen belőle és Istennel közösségre juthasson. Az egyéniség csak utánzata a személyiségnek éppúgy, mint ahogy a testi vágy meghamisítása a szeretetnek. Isten a magáénak szánta az emberi természetet, az egyéniség pedig a sajátjává alázza le azt.

Az egyéniség jellemző vonása a függetlenség és az önmaga igenlése. Az egyéniség állandó önérvényesítése minden másnál jobban akadályozza szellemi életünket. Azért mondod: "Nem tudok hinni", mert utadban áll az egyéniséged. Az egyéniség soha sem tud hinni, a személyiség sem tudja hitre segíteni. Figyeld meg magadat, amikor Isten Szelleme munkálkodik benned. Odataszít egyéniséged szélső peremére s itt vagy kimondod: "Nem akarom", vagy alárendeled magad a Szent Szellemnek, és megtöröd egyéniséged magházát, hogy előtörhessen belőle személyiséged. A Szent Szellem mindig erre szorít téged (Mt 5,23-24): Az a makacs valami, ami benned nem tud kibékülni testvéreddel: az egyéniséged! Isten eggyé akar tenni téged önmagával, de nem teheti ezt meg addig, amíg nem vagy kész odaadni neki a magadhoz való jogodat. "...tagadja meg magát...", azt a jogát, hogy önálló, független legyen: csak akkor van lehetősége a valódi, az isteni életnek a kibontakozásra.


Oswald Chambers "Krisztus mindenek felett" c. könyvéből

Hitünktől függ


Pár nappal ezelőtti Spurgeont olvasva feltehettem a kérdéseimet magamnak a problémáimmal kapcsolatban, hogy mi az, amiben nem igazán hiszek, hogy meg fog változni és mi az, amit épp ezért én vettem kézbe, - kikerülve az Ő akaratát.
Van egy-két ilyen tényező...

Hitünktől függ

"Jézus ezt mondta neki: Minden lehetséges annak, aki hisz" (Mk 9,23).
Zarándokutunkon a legfőbb akadály mindig a hitetlenség. Tulajdonképpen nincs is más komoly gátja szellemi fejlődésünknek és meggazdagodásunknak. Mert az Úr mindent meg tud tenni, de Ő azt mondja, hogy hitünk szerint akar cselekedni velünk, így tehát a hitetlenségünk az, ami megkötözi mindenható karjait.
Puszta hitünkkel szétverhetnénk a gonosz seregét. A megvetett igazság is felemelné fejét, ha hinnénk az igazság Istenében. El tudnánk hordozni megpróbáltatásunk terheit, ellenkezés nélkül el tudnánk fogadni a bánat mélységeit, ha bizalommal teli kézzel békességet öveznénk a derekunkra.
Miért nem hiszünk hát? Minden más inkább lehetséges, mint az, hogy Istenben higgyünk? Ő mindenben hűséges és igaz; miért nem bízunk benne? Ha a szívünk őszinte és egyenes, a hit nem jelent erőfeszítést, mert olyan természetes, hogy Istenben bízzunk, mint ahogyan a gyermek magától értetődően bízik az édesapjában.
Az a rossz, hogy minden más dologban tudunk Istenben bízni, csupán az éppen aktuális problémáinkban nem. Milyen ostobaság ez! Jöjj, én lelkem, rázd le bűnös hitetlenségedet és bízd Istenre mostani terheidet, munkádat és vágyaidat! Ha ezt megtetted, mindent megtettél.

C. H. Spurgeon "Isten ígéreteinek tárháza" c. könyvéből

2015. december 3., csütörtök

Szemes Mari

 Dühösen, a fogai között szűrve a szavakat lökte elém a kosarát  egy nő tegnap este a Tescoban. Jól szituált, kicsit erősen sminkelt negyvenes, leheletnyit furcsa volt a két kislányos copffal.
 - Szemes Mari...
 - Tessék? - kérdeztem.
 - Á semmi, csak elegem van az ilyenekből ...
 - Nem gondoltam, hogy a földre letett, odébb álló kosár mögé kéne beállnom a pénztárba.
Leszemesmariztak. Szó szót követett, szívesen megfejeltem volna mi tagadás, de az jutott eszembe, hogy szegény, biztosan dühös a világra, ezért próbáltam egy kicsit más szemszögből nézni.
Valahogy csomagolásnál is mellékeveredtem, gondoltam kéne pár szót váltani, de nehezen tudtam eltakarni a bosszúságomat. Azért megpróbáltam, Jézus is ilyenekre biztat, mármint, hogy rendezzük a problémákat, meg hogy menjünk még egy mérföldet.
 - Segíthetek, esetleg tartanám a szatyrot, vagy ilyesmi? - szólítottam meg ismét.
 - Mi van? Miért? - kérdezte.
 - Mert szeretném kárpótolni a bosszúságért, bár tényleg nem volt szándékos, hogy elévágtam.
Aztán beszélgettünk és a párszáz együtt megtett méter alatt kiöntötte a szívét:
 A lakása elúszott, a férje sok éve elhagyta, a gyerekkel gondok, nem tudja megoldani, olyan magas falak vannak előtte, amiket képtelen áthágni.
Tele volt keserűséggel, reménytelenséggel, nehezteléssel és én meg tudtam érteni.
Semmi okosat nem tudtam neki mondani azon kívül, hogy Istenben bízzon.
Jó, hogy nem tetéztem a baját hajtépéssel, az nem is lett volna túl krisztusi, inkább imádkozom érte.
Pont vasárnap tanítottam a gyerekeknek arról, hogy a keresztyén szó, az Krisztus követését jelenti.
(...)
Azért - ahogy jobban belegondoltam, - ha reggel beindul az autóm, nem biztos, hogy találkozom vele, pedig lehet, hogy ez volt az a nő, akit valamelyik éjszaka vigasztaltam álmomban.



2015. december 1., kedd

Mézeskalács

Mivelhogy most sokat kellett keresnem, ezért megosztom a tavaly megsütött, szupi mézeskalács receptem. Hátha jövőre kényelmesebben megtalálom.
:)
Rupáner Margó oldala.

Jah, ezeket nem én csináltam. :)

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...