Keresés ebben a blogban

2012. február 29., szerda

Mi a házasság?

Préd 4:9  Sokkal jobban van dolga a kettőnek, hogynem az egynek; mert azoknak jó jutalmok vala az ő munkájokból.
Préd 4:10  Mert ha elesnek is, az egyik felemeli a társát. Jaj pedig az egyedülvalónak, ha elesik, és nincsen, aki őt felemelje.
Préd 4:11  Hogyha együtt feküsznek is ketten, megmelegszenek; az egyedülvaló pedig mimódon melegedhetik meg?
  1. anyagi biztonság
  2. lelki biztonság
  3. testi biztonság

Lépj hátra

 Isten munkálkodik, bár nehezen hiszem, hogy nélkülem is meg tud oldani bizonyos dolgokat.
Nehéz különbséget tennem azok között a helyzetek között, amikor nekem kell megmondanom a frankót, és amikor hátra kell lépnem ügyessssen.
Már összefoglaltan írtam hasonló témakörben itt,  de most megint arra jutottam, hogy nem jó dolog beavatkozni. Arra gondolok, hogy milyen hitetlenségek vannak a háttérben, ha elfogy a cérna:
  • Majd én csinálom, hiszen ha én nem lépek, itt semmi nem történik.
  • Teremtsünk embert a saját képünkre és hasonlatosságunkra (by Zsozsó :) köszi!)
  • Mi van, ha Isten nem is így akarja? Hát attól nekem ez még kéne... (lásd Éden- Ádám-Éva-Kígyó-alma project)
Tovább is van mondjam még?
Persze teljesen más a helyzet a gyerekekkel, hiszen ott ránk van bízva a feledat, lásd Mai Ige:

Isten szerinti férfiak és nők (1)

„Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról…” (5Mózes 6:6-7)
Egy nagy igehirdető egyszer ezt mondta: „Amikor nehéz idők jönnek, így kiáltunk: »Istenem, adj olyan férfiakat, akik megbirkóznak ezekkel a hegyekkel!« Válaszul Isten gyermekeket ad nekünk, és ezt mondja: »Tessék, az építőanyag!«” Gyermekeink építőanyagok, és nekünk Isten szerinti emberekké kell őket építenünk. Íme, a Biblia tervrajza: 1) „Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked.” Kedves szülő, ha te nem gyakorlod a szellemi alapelveket, gyermekeid sem fogják. Ha nem úgy élsz, mint ahogy „prédikálsz”, szavaid süket fülekre fognak találni, és lázadó szíveket fognak teremteni. Nem kell tökéletesnek lenned, de hitelesnek igen! 2) „Ismételgesd azokat fiaid előtt”. El kell mondanod, hangsúlyoznod kell, emlékeztetned kell rá, világosan és egyértelműen kell fogalmaznod, be kell tanítanod, beléjük kell vésned. Nem alkalomszerűen vagy tétlenül, hogy „majd maguktól is rájönnek”! Ennek szándékos, alapos, aktív és ismételt folyamatnak kell lennie. 3) „beszélj azokról”. Gyermekeid nem fogják csak úgy magukba szívni az igazságot. Beszélned kell róla, nem vallásoskodó hangon, melyet nem értenek, hanem természetes nyelvezettel, természetes módon, természetes helyzetekben. „beszélj azokról, akár a házadban vagy…” – otthon, az ismerős környezet biztonságában. „…akár úton jársz…” mindig kapóra jön a beszélgetés útközben a parkba vagy az iskolába. „…akár lefekszel, akár fölkelsz!” Figyelj oda a lehetőségekre, mert a tanításra alkalmas pillanatok előzetes bejelentés nélkül érkeznek. Carpe diem!* Azok a szülők, akik megragadják a napot, felfedezik, hogy Isten ellátta őket mindennel, ami ahhoz szükséges, hogy gyermekeiket Isten szerinti férfiakká és nőkké tudják formálni.
* Szakítsd le a napot! – latin szólás. Általában Élj a mának! Használd ki a pillanatot! jelentésben használják, de lehet pozitív töltete is, mint ahogy itt: Ragadd meg a kínálkozó alkalmat! jelentéssel.

2012. február 28., kedd

Szívizom tréning

A debreceni Szabker gyüli cd-jének első hallgatása óta foglalkoztat, hogy mi is az a ,,félszívű követő"?
Így ebben a formában nem is találtam a szokásos bibliatanulmányozós programban. Ellenben ilyet találtam:
2Pét 2:14  ...állhatatlan lelkeket, ....

állhatatlan:  ἀστήρικτος  (asztériktosz)
- meg nem erősített; tétovázó, bizonytalan, ingatag, állhatatlan
etimológia:   στηρίζω  (sztéridzó)
1) megerősít, rögzít, megtámaszt, támogat, táplál
2) megkeményít, megszilárdít; (arcot:) elhatározza / eltökéli magát
3) passzív alak: szilárdan, elmozdíthatatlanul áll / fennáll






Zsid 13:9  Különböző és idegen tudományok által ne hagyjátok magatokat félrevezettetni; mert jó dolog, hogy kegyelemmel erősíttessék meg a szív, ...

Ez is érdekelhet: A megcsalt szív munkája

2012. február 25., szombat

4 Szellem

 Tegnap este tévéztem, és mit ad Isten?
Az egyesre kapcsolva Böjte Csabát látom, mondom, akkor megnézem miről beszélgetnek.
Még soha nem láttam ezt a műsort, de ahogy levettem, Borbás Marcsi adásonként meghív 4 embert, akik valamilyen szempontból érdekesek. Tegnap este a hétköznapi hősök, és 21. századi példaképek volt a téma. A következő meghívott Szenzy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője volt, Aztán egy hétgyermekes családanya csücsült a székbe, végül egy szociológus tanárember, aki valami hasonló  témakörben egyetemen tanít.
Szerintem nem csak én voltam, aki őket nézve elmorzsolt egy-két könnycseppet a szeme sarkában. Egyszerűen azt láttam meg, hogy mi, az emberek zömével egyetemben leragadtunk a kicsinyes céljainknál, azért vagyunk boldogtalanok. Elnéztem Csaba testvért, hát nem hiszem, hogy az a pihengetős fazon, aki egyik csatornáról a másikra kattint, majd facebookozik néhány órácskát, majd elégedetten lefekszik, és másnap folyt. köv. ugyanez más sorrendben, hogy közben halálra ne unja magát. 
De ő - velünk ellentétben - boldognak tűnt. 
Arról beszélt, hogy vannak emberek, akik mindent jól végiggondolnak, és megmagyarázzák hányféle szempontból is hülyeség még egy gyermeket vállalni, családot alapítani, megházasodni - vagyis ahogy ő monda ,, Elengedni a trapézt, és átugrani egy másikra". Őt idézem, ez olyan, mintha nem ennék a szezonális gyümölcsökből, hanem mindig csak fagyasztott málnát szopogatnék egész évben, félve, hogy mi lesz, ha a többit is megkóstolom.
Hát hogy van ez kérem? Talán az önzetlenség boldoggá tesz? Talán lecseréltük a hitünket, a bátorságunkat, a szeretetünket valami rohadtul értéktelenre?
Nem sok ember bánta meg a halálos ágyán, hogy túl kevés autót vett, vagy túl kicsi családi házat épített. Azt viszont sokkal többen megbánták, hogy szeretteikkel nem töltöttek elég időt, nem becsülték meg őket eléggé, vagy nem hagytak rájuk méltó örökséget.
Fil 4:8  Továbbá, Atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséret, ezekről gondolkodjatok.

2012. február 18., szombat

A megcsalt szív munkája

 Ahogy az előzőekben már írtam róla, egy bibliatanulmányt kezdtünk ,,A" lányokkal, akikkel nagyon szeretek együtt lenni.
A tanulmány címe: Íme a te Istened
Biztosan ezért foglalkoztat ilyen mélyen mostanában az istenkép. Talán ennyire világosan még nem is fogalmazódott meg bennem, vagyis talán Istentől jövő kijelentésnek vehetem a következőt:
Ha van egy helytelen képünk Istenről, az abszolút félrevezethet minket az úton.
        Helytelen istenkép = bálvány

Miért is jutottam erre?
Ézs 44:20  Ki hamuban gyönyörködik, megcsalt szíve vezette félre azt, hogy meg ne szabadítsa lelkét és ezt mondja: Hát nem hazugság van-é jobbkezemben?

2012. február 17., péntek

Azt gondolod olyan vagyok , mint te?

 Dobol az 50. zsoltár hangsúlyos kérdése a szívemben.
Ó, nem , dehogy, Isten ments... Vagyis, izé.
Nos nem gondolom, hogy olyan lennél, mint én, de akkor mégis milyen Vagy?

Az ,,Íme a te Istened" című tanulmányt kezdtük átvenni, hogy úgy lássuk Urunkat, amilyen Ő valójában.
Az antropomorfizmus  jelentése, hogy Istent emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel. Ez a könnyebb érthetőség miatt talán még rendben is volna, de ha csak azért tesszük, hogy magunkhoz szabjuk az értékrendjét, akkor lealacsonyítjuk a Világmindenség Urát.
A Wikipédián olvastam, hogy tulajdonképpen ,,a görög-római mitológiában, az istenek erkölcsi világa sem múlja fölül az emberekét"
Kicsit gáz, nem? De!
Olvassuk a Bibliát, és kérdezgetjük egymást, ,,Ezt most hogy érti?".
Jó esetben kapunk rálátást, mert bár lénye annyira összetett, amit el sem tudunk képzelni, mégis akarja, hogy JÓL ismerjük.
Szülőként és gyerekként látom, hogy nehéz olyan elvárásoknak megfelelni, amiket nem tudunk értelmezni.
Egyébként a gyerekeim hozzáállása többféle lehet ilyenkor. Ha nem egészen érti mit akarok, 
  • jó esetben megkérdezi, hogyan tudná kedvem szerint csinálni
  • kevésbé, de még mindig jó esetben félreérti, rosszul csinálja, majd bocsánatot kér, 
  • rossz esetben tojik rá.
Tehát ha megkérdezed tőlem, hogy ,,Isten szeret?" Azt válaszolom, ,,nagyon".
Ha megkérdezed tőlem, hogy ,,Isten igaz bíró?" Azt válaszolom, ,,igen".
Akkor nem olyan kis cuki-muki, hogy bármit elnéz nekem? Hááát, ne próbáld ki!

Dán 11:32  És akik gonoszul cselekesznek a szövetség ellen, azokat hitszegésre csábítja hízelkedésekkel; ellenben az Istenét ismerő nép felbátorodik és cselekeszik.
Dán 11:33  És a nép értelmesei sokakat oktatnak, de hullanak fegyver és tűz miatt, fogság és rablás miatt napokig.
1Ján 4:20  Ha azt mondja valaki, hogy: Szeretem az Istent, de .....
Van itt némi ellentmondás, amit csak az ért meg, aki ragaszkodik Isten értékrendjéhez, persze, csak ha tényleg szereti, és sokra becsüli. Tehát aki szereti, nem fogja sutba dobni a kéréseit, rácsapni az ajtót, két lábbal sárba tiporni a nevét és rendelkezéseit.
A legrosszabb esetben is maximum leborul, hogy ezt nem tudja magától megtenni.
Segítség! Jézus, szabadíts meg hát!

2012. február 16., csütörtök

Dániel 11,32

 ,,...az Istenét ismerő nép felbátorodik és cselekeszik."
...jutott eszembe ennek a filmnek a megnézésekor.
Ma akkor keltem, mikor mások lefeküdni szoktak, és korán hálát tudtam adni mindazért, ami van.
Volt alkalmam megnézni a Courageous című filmet, aminek nagyon is örülök, mert nagy kedvenceim a Facing The Giants, és a Fireproof után Alex Kendrick és csapata megint nagyot alkotott.
Érdekes, hogy sikerül úgy tálalniuk a keresztény életet és értékrendet, hogy számomra is hihető legyen, hogy túl tudjuk élni az életet, mellesleg nem úgy, mintha mindegy lenne hogyan múlatjuk a nekünk szánt földi időt.
Vannak még távlatok.
Aki közel van hozzám tudja, hogy mik a kihívásaim mai napság.
És aki nem tudja, megnézheti a Courageous-t és tudni fogja.
A Bátorság Emberei itt megnézhető. (Katt a címre!)

2012. február 15., szerda

Századszor is Hozsanna!


Most mit csináljak, ha felemel? Szeretem Őket és kész. Amellett - és ez sem elhanyagolható tényező - egyetértek az egész mondanivalójával.
Azért ismétlésképpen még egyszer:
 A le nem fordított ,,hozsanna" szó jelentése a köztudatban levők ellenére ezt jelenti:
Szabadíts meg hát!

Ez is érdekelhet:
Hozsanna

2012. február 14., kedd

Carl Eichhorn: "Isten műhelyében" c. könyvéből: Isten igazsága és szeretete kényszeríti a szívet

Rávettél Uram engem és rávétettem, megragadtál engem és legyõztél.
(Jeremiás 20, 7)
Az Úr nem akar kényszerített embereket. Magához vonzza a szíveket, de nem rángatja õket, csalogatja és nem rohanja le õket. Világossá teszi az ember elõtt, hogy jó lenne, ha megadná magát, de nem erõszakoskodik vele. Nekünk is türelemmel kell megnyernünk a lelkeket, ha kell, szeretettel unszolni, de semmiképpen sem kényszeríteni õket; utánuk kell menni, de nem rájuk rohanni, különben csak visszahatás következik be. Mindazt, amit az emberre ráerõszakolnak, ismét leveti magáról. Amit emberileg tesznek és nem felülrõl, növekedésszerûen jön létre, annak nincs tartóssága. Ezt fejezik ki Jeremiás fent idézett szavai is. Az Úr legyõzte természetének ellenállását a prófétai szolgálatra való elhívással szemben és aggodalmaskodó szívének ellenérveit elhallgattatta. Így beszél rá Isten minket is. Óemberünk elõször mindenféle kifogásokat keres, amikor Isten megtérésre hív minket.
Isten Igéjének az igazsága nagyon kényelmetlen a mi világias gondolkozásunknak és megalázó a gõgünknek. Az Ige leplezetlenül világossá teszi, hogy bûnösök vagyunk és egyebet sem tudunk tenni, mint a gonoszt. Ez ellen a lesújtó igazság ellen védekezik az ember, különféle kifogásokat vagy mentegetõzéseket hoz fel. ÁAll a harc az igazság és a hazugság között. A mi óemberünk mindenestõl hazug és a látszatok világában él. Isten Igéje ezért a lelkiismerethez fordul és felébreszti az emberben az igazság szavát. Lelke legmélyén kénytelen az ember igazat adni Istennek és be kell ismernie: ez így van és ez az, amire nekem szükségem van - hacsak lelkiismerete nem keményedett meg és az ember még nem vált egészen a hazugságnak, azaz a hazugság atyjának a zsákmányává.
Amint Isten igazsága lelkiismeretünkben meggyõz, éppúgy Isten szeretete a szívünkön vesz erõt. Ez a szív természetétõl fogva a világon csüng, s éppen ezért elzárkózik az Istennek való átadás gondolatától. De alapjában véve mégis Istennek teremtetett és legmélyebb vágyakozására Isten szeretete az egyedüli válasz. Az ellenállás megtörik és egyszerre csak elõtör a mélybõl: tudom, hogy te vagy az, akire szükségem van, aki nélkül nem lehetek boldog! Jaj azonban, ha a világ szeretete az Istenhez való vonzódást teljesen kioltja bennünk! 

2012. február 9., csütörtök

Örökség, házasságközvetítés, szerelmek, rendőrök

 Tudom több okból sem életszerű, hogy pont a nagy Pál legyen a példaképem, de mit csináljak, ha annyira egyet tudok vele érteni egy csomó mindenben? Persze hol vagyok én hozzá, de akkor is!
Már nyavalygok egy ideje, hogy nem találom magam, és az a tűz, amit pár éve éreztem, és a ,,csontjaimba rekesztett tűz" nevet kapta, ,,csontjaimba rekesztett  pislákolásba" ment át. Néhányan biztosítottak arról, hogy ez így normális, de nekem azért hiányzik. Olyan (fel)hajtóerő ez, ami ha nincs meg bennünk, akkor nem tud lángra lobbantani másokat sem Jézusért.
Márpedig Jézusért lobogni érdemes, nem csak pislákolni. (Hol van az olaj, okos szüzek? Hm, Hm?)
Isten őrizz, hogy ebből törvényt csináljak, mert nem erről szól! Egyszerűen Isten bemutatása a cél, és az, hogy mások közvetlen kapcsolatra lépjenek Vele. Na mármost egy házasságközvetítő, ha olyan kapcsolatokat hoz létre, ahol neki végestelen-végig ott kell állnia a két ember között, akkor ott valami sántít. Naná, hogy Pál mondta a következőket:
Apcs 20:32  És most, atyámfiai, ajánllak titeket az Istennek és az ő kegyelmessége igéjének, aki felépíthet és adhat néktek örökséget minden megszenteltek közt.
Magyarról-magyarra tehát: Isten és az Ő beszéde, kijelentése az, ami a mi örökségünkhöz eljuttathat minket.
Nem is tudom megemlítsem-e azt az esetet, hogy a fenekünk alatt lévő, néhány hónapja örökölt járgány papíron nem a miénk, mert a hagyatéki tárgyalás még nem volt meg. A jelenlegi helyzet az, hogy a forgalmija betelt, és meg kéne csináltatni, de nem lehet, mert a jogos tulajdonosa nem él, nekünk pedig még nem a tulajdonunk. Így ha járunk vele (az örökségünkkel), a rendőr bármikor kiveheti a fenekünk alól.
Megemlítettem!
Nem így Isten, meg az Ő beszéde. Azt állítja, hogy ezt az örökséget Ő a saját vérén szerezte. Nem én találtam ki, nézd meg a 18. versben!

Apcs 26:18 Hogy megnyissad szemeiket, hogy sötétségből világosságra és a Sátánnak hatalmából az Istenhez térjenek, hogy bűneiknek bocsánatát és a megszenteltettek között osztályrészt nyerjenek az én bennem való hit által.
Annyira világos küldetés! Segíteni az embereknek, hogy megkapják és jogosan használják az örökségüket.

2012. február 8., szerda

Ki az Úr a házban?

Néhanap csak kérdések villannak be, amik benyomulnak az agyamba, a szívembe, és válaszra várnak.
Mai napság azon kaptam magam, hogy erőm elszivárgott, a ki tudja ki ütötte réseken, és én csak tűrtem és vártam, hogy az Úr legyen az úr a házban.
Kis megalkuvások, kis ezmegaz, aztán meg csak nézel, hogy hol van az életkedv a hit, az öröm?
Régen megérintett már az az ige, hogy az Isten országa nem..., hanem igazság, békesség, és a Szent Szellem által való öröm. (Róma 14,17)
Szomorúan kérdezem, hova lettek ezek? Nem érzem, nem látom, nem tapasztalom. Néha a felhők mögül elővillanó napsütés kicsit visszahozza, de aztán megint kifolyik az előbb említett réseken.
Hullámok, meg szelek irányítják az életem, de hova tart ez a hajó? (Ő pedig a hajó hátulsó részében a fejaljon aluszik vala.) Ha Jézus nem kelne fel, és nem dorgálná meg a szelet és a vizet, mi lenne velem? 
 Márk 4:39-40  És felkelvén megdorgálá a szelet, és monda a tengernek: Hallgass, némulj el! És elállt a szél, és lőn nagy csendesség. És monda nékik: Miért vagytok ily félénkek? Hogy van, hogy nincsen hitetek?


Zsolt 139:1  Az éneklőmesternek, Dávid zsoltára.; Uram, megvizsgáltál engem, és ismersz.
Zsolt 139:2  Te ismered ülésemet és felkelésemet, messziről érted gondolatomat.
Zsolt 139:3  Járásomra és fekvésemre ügyelsz, minden útamat jól tudod.
Zsolt 139:4  Mikor még nyelvemen sincs a szó, immár egészen érted azt Uram!
Zsolt 139:5  Elől és hátul körülzártál engem, és fölöttem tartod kezedet.
Zsolt 139:6  Csodálatos előttem [e] tudás, magasságos, nem érthetem azt.
Zsolt 139:7  Hová menjek a te lelked elől és a te orcád elől hova fussak?
Zsolt 139:8  Ha a mennybe hágok fel, ott vagy; ha a Seolba vetek ágyat, ott is jelen vagy.
Zsolt 139:9  Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó szélére szállanék:
Zsolt 139:10  Ott is a te kezed vezérelne engem, és a te jobbkezed fogna engem.
Zsolt 139:11  Ha azt mondom: A sötétség bizonyosan elborít engem és a világosság körülöttem éjszaka lesz,
Zsolt 139:12  A sötétség sem borít el előled, és fénylik az éjszaka, mint a nappal; a sötétség olyan, mint a világosság.
Zsolt 139:13  Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében.
Zsolt 139:14  Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél. Csodálatosak a te cselekedeteid! és jól tudja ezt az én lelkem.
Zsolt 139:15  Nem volt elrejtve előtted az én csontom, mikor titokban formáltattam és idomíttattam, [mintegy] a föld mélyében.
Zsolt 139:16  Látták szemeid az én alaktalan testemet, és könyvedben ezek mind be voltak írva: a napok is, amelyeken formáltatni fognak; holott egy sem volt még meg közülök.
Zsolt 139:17  És nékem milyen kedvesek a te gondolataid, oh Isten! Mily nagy azoknak summája!
Zsolt 139:18  Számlálgatom őket: többek a fövénynél; felserkenek s mégis veled vagyok.
Zsolt 139:19  Vajha elvesztené Isten a gonoszt! Vérszopó emberek, fussatok el tőlem!
Zsolt 139:20  Akik gonoszul szólnak felőled, [és nevedet] hiába veszik fel, a te ellenségeid.
Zsolt 139:21  Ne gyűlöljem-é, Uram, a téged gyűlölőket? Az ellened lázadókat ne útáljam-é?
Zsolt 139:22  Teljes gyűlölettel gyűlölöm őket, ellenségeimmé lettek!
Zsolt 139:23  Vizsgálj meg engem, oh Isten, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg engem, és ismerd meg gondolataimat!
Zsolt 139:24  És lásd meg, ha van-e nálam a gonoszságnak valamilyen útja? és vezérelj engem az örökkévalóság útján!

2012. február 6., hétfő

Egy karizmáról - tabuk nélkül

 Régóta meg akartam írni ezt a történetet, mert hasznos lehet a hívők számára. Éppúgy bizonyságot tesz az emberi-, mint az isteni természetről, valamint a kettő között átívelő felette nagy szakadékról.
A szóban forgó kegyelmi ajándék a nyelveken szólás, amire sok hívő vágyakozik, kivéve persze a szkeptikusokat, akik azt hiszik, hogy ezeknek az ajándékoknak az ideje immáron leáldozott.
A kegyelmi ajándék görögben:  χάρισμα  (khariszma)
1) jóindulat, kegy
2) (kegyelmi) ajándék, karizma
etimológia: χαρίζομαι  (kharidzomai)
1) kedvét keresi, kedvében jár; enged
2) szívesen ad / ajándékoz
3) megbocsát

 A magam nevében persze csak azt tudom elmondani, hogy szinte első hallásra felfigyeltem rá, és nagyon izgalmasnak találtam. Teljes szívemből tudtam, hogy igaz a létezése, és éppúgy, mint a többi ott felsorolt kegyelmi ajándék, még most is él.
Sokat érveltem Istennek ez ügyben, hogy miért kellene megkapnom, imádkoztam érte, hiszen meg van írva: Kérjetek és adatik néktek! Olvastam a különböző ,,szakkönyveket", próbáltam követni a ,,szaktanácsokat", de nem és nem kaptam meg. Időközben évek teltek el, és időnként iszonyúan fellángolt a kívánság bennem, hogy bár lennék birtokában. Aztán bosszankodtam rajta, hogy némely túlzottan karizmatikus közösség, vagy egyén megkérdőjelezi még azt is, hogy Szent Szellemmel betöltött ember lehetne az, akinek nincs ilyen ajándéka. Míg egy számomra kedves tesó elmondta, hogy: 
...senki sem mondhatja Úrnak Jézust, hanem csak a Szent Lélek által.
  Tudniillik az 1Korintus 12:3 alapján.
 Jól van, én Úrnak mondom Jézust, tehát velem van Isten Szelleme. Megnyugodtam.
Megkerestem egy általam nagyon is kedvelt szabadkeresztény lelkipásztort, hogy vitázzunk erről és gondolom imádkozott is értem. Többször beszélt arról a prédikációjában, hogy milyen sokára kapta meg ezt az ajándékot.
Azért azt dióhéjban megjegyzem, hogy ezalatt a mintegy hét év alatt, sokféle dolgot kaptam Istentől, aszerint, hogy mire volt éppen égetően szükség nekem, vagy másnak a hitben való megálláshoz, a növekedéshez, a megkülönböztetéshez vagy a továbblépéshez.
A nehézségek és küzdelmek nem kerültek el engem sem, és gyakran a második legnagyobb parancsolatban buktam el:
Márk 12:31 ...Szeresd felebarátodat, mint magadat!
Mindjárt találtam kibúvókat, meg indokokat, hogy miért nem tudok valakit szeretni! 
Egy ilyen alkalommal kiöntöttem a szívem (mint a vizet) Isten előtt, és mondtam a magamét valakire, akit mellesleg úgy kellett volna szeretnem, mint saját magamat. Ehelyett veszekedtem, hogy én ezt az embert ki nem állhatom, és pöfögtem, hogy utálom, míg egyszer csak olyasmit beszéltem, amit nem is fogtam fel. Hű...
Akkor megijedtem kicsit. Figyeltem mi jön ki a számon és egyáltalán nem értettem.
Na gondolkodtam, talán ez lenne a nyelveken szólás?
Az meg csak jött és jött. Mentem az utcán az elkövetkező napokban, és bármerre néztem csak mondtam és mondtam. Engem meg idegesített, hogy mi lehet ez. Egyszerűen zavart, hogy valami megkerüli az elmémet és úgy jön ki belőlem, hogy nem kontrollálhatom.

 Sokáig nem tudtam elfogadni. Beszéltem olyan tesókkal erről, akiknek tudtam, hogy megvan ez az ajándéka, de nem mertem elengedni magam igazán. Közben teltek a napok és Isten nem vette vissza az ajándékot.
Aztán talán hetek is elteltek, és úgy döntöttem elfogadom és megköszöntem Istennek, hogy megajándékozott. Onnantól fogva olyan vidám voltam, hogy madarat lehetett volna fogatni velem, hiszen  már nem a magamét, hanem az Övét imádkoztam.
 Érdekes új tapasztalatokkal gazdagodtam. Van, hogy olvasom a Bibliát ezen a nyelven, és ez egy furcsa dolog, hiszen mind az értelmem, mind a szellemem egyetértésben van. Nagyon sokszor könyörgök valakiért így, és azt valódi ,,kimondhatatlan fohászkodásnak" nevezhetem, mert én emberileg nem tudom mit kérjek, de Ő igen, mert Isten szerint esedezik a szentekért. Így nyert új értelmet nálam ez a név: Vigasztaló, Szószóló, Pártfogó.
Róm 8:26  Hasonlatosképpen pedig a Lélek is segítségére van a mi erőtelenségünknek. Mert azt, amit kérnünk kell, amint kellene, nem tudjuk; de maga a Lélek esedezik mi érettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal.

2012. február 1., szerda

Még mindig a husi

Már megint a híres Róma 8.
(A kijelölt részre kattintva két másik fordításban párhuzamos olvashatod)
Róm 8:13  Mert, ha test szerint éltek, meghaltok; de ha a test cselekedeteit a Szellemmel megöldökölitek, éltek.
Ehhez a szakaszhoz automatikusan szinte minden fordítás citál a Galata 5-höz.
Gal 5:19-24  A testnek cselekedetei pedig nyilvánvalók, melyek [ezek]: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás.  Bálványimádás, varázslás, ellenségeskedések, versengések, gyűlölködések, harag, patvarkodások, visszavonások, pártütések,  Irígységek, gyilkosságok, részegségek, dobzódások és ezekhez hasonlók: melyekről előre mondom néktek, amiképpen már ezelőtt is mondottam, hogy akik ilyeneket cselekesznek, Isten országának örökösei nem lesznek.  De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.  Az ilyenek ellen nincs törvény.  Akik pedig Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt.

Ez is érdekelhet: Eutanázia...

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...