Keresés ebben a blogban

2021. október 17., vasárnap

Eleve

Jó, tudom, hogy ez a szó a teológusok között megosztó, illetve most nem tudom hogy állnak, de az Efézusi levelet olvasva kiugrott a szövegből. 

Ef 1:5 Eleve elhatározván, hogy minket a maga fiaivá fogad Jézus Krisztus által az Ő akaratának jó kedve szerint,

Ef 1:11 Őbenne, akiben vettük is az örökséget, eleve elrendeltetvén annak eleveelvégzése szerint, aki mindent az ő akaratának tanácsából cselekszik, 

Aztán meg a szó előfordulása alapján a Római levél 8-hoz jutottam:

Mert akiket eleve kiválasztott, azokról eleve el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez, hogy ő legyen az elsőszülött sok testvér között. Akikről pedig ezt eleve elrendelte, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette.

Róma 8:29‭-‬30 

Aztán valamiért rágugliztam az előválasztás weboldalára, aminek az a címe, hogy eleve.hu 

És ezzel most nem utalok semmire, egyszerűen vicces volt az egybeesés. 😚🤭☺️

 

2021. október 12., kedd

A bálványokról



Cédrust vág ki, tölgyfát vagy cserfát választ, amelyet az erdő fái között nevelt, kőrisfát ültet, amelyet az eső nevel. Ez lesz az ember tüzelője, vesz belőle, hogy melegedjék, befűt, és kenyeret süt. De istent is csinál belőle, és leborul előtte; bálványszobrot készít, és imádja azt. Felét eltüzeli, ennél a felénél pecsenyét süt, megeszi a húst, és jóllakik; közben melegszik, és ezt mondja: De jól megmelegedtem, amíg néztem a tűz fényét! A fa többi részéből istent készít: bálványszobrot. Leborulva imádja, és így könyörög hozzá: Ments meg engem, mert te vagy az istenem! Nem tudnak és nem értenek semmit, mert szemük nem képes látni, és nincs eszük, nem értenek. Nem gondolja meg az ilyen ember, nem tudja és nem érti, hogy ezt mondaná: Felét eltüzeltem, kenyeret sütöttem parazsánál, húst is sütöttem, és megettem. A többi részéből utálatos bálványt csinálok, és egy fatuskót imádok! Aki hamuban gyönyörködik, azt félrevezeti saját megcsalt szíve. Nem mentheti magát, és nem mondhatja ezt: Csak hazugságra támaszkodtam!

Ézsaiás 44:14‭-‬20 HUNB

https://bible.com/bible/1239/isa.44.14-20.HUNB

2021. október 4., hétfő

Szeretem ige


Bocsesz, hogy megint írtok, de ez van.

Akkor szoktam, ha valami megérint, elkap, földhöz vág, stb. Néha elég egy szó is. ...szóval:

Ézs 35:3-5 Erősítsetek lankadt kezeket és ingó térdeket szilárdítsatok meg. Mondjátok a hamarkodó szívűeknek: erősödjetek, ne féljetek; itt az Istenetek, bosszú jő. Isten viszonzása, ő jön és megsegít benneteket. Akkor megnyílnak a vakok szemei és a süketek fülei fölnyittatnak.

Zsid 12:12-13 Annak okáért a lecsüggesztett kezeket és az ellankadt térdeket egyenesítsétek föl, És lábaitokkal egyenesen járjatok, hogy a sánta el ne hajoljon, sőt inkább meggyógyuljon.

 Az utóbbi volt a ludas, mer' a lecsüggesztett kezekről azt hallottam, hogy korántsem tehetetlenség okán vannak lecsüggesztve, hanem direkte. Ezért kicsit szótáraztam, és tényleg...

Görögben παρίημι (pariémi) 

1) leenged, ellazít

2) figyelmen kívül hagy, mellőz, lemond vmiről

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...