Keresés ebben a blogban

2011. május 10., kedd

Teremhet-é a fügefa olajmagvakat?

Jak 3:13-17  Kicsoda köztetek bölcs és okos? Mutassa meg az ő jó életéből az ő cselekedeteit bölcsességnek szelídségével.  Ha pedig keserű irígység és civódás van a ti szívetekben, ne dicsekedjetek és ne hazudjatok az igazság ellen.  Ez nem az a bölcsesség, amely felülről jő, hanem földi, testi és ördögi.  Mert ahol irígység és civakodás [van], ott háborúság és minden gonosz cselekedet is [van].  A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedelmes, irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, nem kételkedő és nem képmutató.
szelídség:  πραΰτης  (prautész) - szelídség, jóindulat, barátságosság, higgadtság
etimológia: πραΰς  (prausz) 1) enyhe, lágy, kellemes 2) szelíd, jóindulatú, barátságos, higgadt

Jak 1:21  Elvetvén azért minden undokságot és a gonoszságnak sokaságát, szelídséggel fogadjátok a beoltott igét, amely megtarthatja a ti lelkeiteket. 
1Pét 3:15  Az Úr Istent pedig szenteljétek meg a ti szívetekben. Mindig készek [legyetek] megfelelni mindenkinek, aki számot kér tőletek a bennetek levő reménységről, szelídséggel és félelemmel.
A felülről való bölcsességet néztem még. Érdekes, hogy a ,,felülről" (- ἄνωθεν  (anóthen) 1) fentről; fentről származó, fenti 2) kezdettől / elejétől fogva)  szót használja a Biblia arra a történésre, amikor a kárpit a tetejétől az aljáig kettéhasadt, és az újjászületésre (János 3,3) ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...