Keresés ebben a blogban

2017. június 20., kedd

Napireményből: Tudtad, hogy az aggódás opcionális?

„Amikor mély vizeken mész át, én veled leszek. Amikor a nehézség folyóin mész át, nem süllyedsz el. Amikor az elnyomás tüzében jársz, nem égsz meg; a lángok nem emésztenek meg téged." (Ézsaiás 43:2 NLT fordítás)

Alapvetően három választásod van, amikor az életedben levő stresszről van szó: aggódhatsz, figyelmen kívül hagyhatod a stresszet vagy pedig megnyugodhatsz, és rábízhatod Istenre.
A Biblia azt írja a Zsoltárok 116:7-ben: „Azt mondtam magamnak: Légy nyugodt, mert az Úr gondot visel rólad." (NCV fordítás). Nem bízhatsz Istenben és aggódhatsz egyszerre!
Ez nem csak lelki értelemben jó bölcsesség az Úrtól; ez az egészségedre nézve is bölcsesség. A Biblia azt mondja a Példabeszédek 14:30-ban, hogy a békességben levő szív egy egészséges szív: „A szelíd szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat."
Nem csak az teszi tönkre az egészséged, amit megeszel – hanem az, ami téged esz meg! Lehet a legjobb egészségügyi terved – friss, egészséges, helyes, megfelelő adagokban való étkezés, – de ha neheztelsz valakire vagy aggódsz a holnapért, az egészséged is megszenvedi.
Az aggodalom olyan mint a méreg vagy mint a tűz. Feléget belülről. Emlékszem, láttam egyszer egy régi részt a Columbo sorozatból, amelyben Johnny Cash country énekes játszotta a rossz fiút. Amikor végre elkapták, ezt mondta: „Nagyon örvendek, hogy elkaptak, mert a bűntudat megölt!"
Megannyi féle aggodalommal szembesülünk életünk során, de a legtöbb az alábbi öt körül forog. Azért aggódunk, mert:

  • egyedül fognak hagyni;
  • nem tudjuk mit tegyünk a jövőben;
  • nem lesz meg az a jövőben, amire szükségünk van;
  • valami vagy valaki bántani fog a jövőben;
  • nem lesz erőnk a túléléshez a jövőben.

De van egy jó hír: nem kell aggódnod! Az aggodalom opcionális nyomorúság! Nagyon sok olyan dolog van, ami hatással van az egészségedre, amit nem tudsz irányítani. De irányíthatod az aggodalmaid mértékét!
Istennek több mint 7000 ígérete van a Bibliában. Sok közülök éppen azokra a területekre vonatkozik, amelyekkel kapcsolatosan a legtöbbet aggódsz, mint a fent említett öt terület.
Ha kapcsolatban vagy Istennel Jézus Krisztus által, ismered azt, Aki a jövődet alkotta. Az Ő ígéretei a jövőddel kapcsolatosan életet adnak, nem felemésztő aggodalmaskodást.
A Biblia azt mondja a több mint 7000 ígéret egyikéban: „Amikor mély vizeken mész át, én veled leszek. Amikor a nehézség folyóin mész át, nem süllyedsz el. Amikor az elnyomás tüzében jársz, nem égsz meg; a lángok nem emésztenek meg téged." (Ézsaiás 43:2 NLT fordítás).
Nem kell aggódnod, semmi szükség az aggodalomra. Az, Aki kezében tartja a jövődet, végig veled fog menni!
Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
Hogyan hat az aggodalom a fizikai egészségedre és azok fizikai egészségére, akiket szeretsz?
Az életed melyik területein küzködsz azzal, hogy bízz Istenben és fölöslegesen aggodalmaskodsz?
Isten melyik ígéretébe fogsz belekapaszkodni, hogy segítsen jobban bízni Benne és kevesebbet aggódni?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.13.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...