Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 15., vasárnap

Háborús övezet


 Enyhén szólva is tudathasadásos feelingje van a Galata 5-nek.
Régóta szeretem ezt a részt, sokszor lehetett mottója az életemnek a 22. vers:
Gal 5:22  De a Szent Szellem gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség (önuralom).
Az egész rész arról szól, hogy mennyire szemben állnak egymással a test és a szellem. Szépen felsorolja, hogy mi minden származik a testünk akaratából és mi az amit Isten Szelleme munkál ki bennünk. Így aztán alkalmunk is nyílik arra, hogy összevessük a kettőt, és leszűrjük a tanulságot, hogy adott pillanatban ki motivált minket.
Pl. ha féltékenységet, haragot, önzés, gyűlöletet, irigységet, hűtlenségre való hajlamot, stb. észlelek magamon, akkor már sejthetem, ki volt a háttérben. Nem az Atya, nem a Fiú, nem a Szent Szellem. Ha viszont a fenti dolgokat tapasztalom a 22. vers szerint, már tudom, hogy jó irányt vett az életem.
Gal 5,16-17 Azt mondom, Szellemtől ösztökélve járjatok, és a hús kívánságát véghez ne vigyétek! Mert a hús kívánsága a Szellem kívánsága ellen fordít titeket, s a Szellem kívánsága a húsé ellen, ezek ugyanis egymással ellenkeznek, hogy ne azt tegyétek, amit akartok.
Annál is inkább, mert azt olvasom, hogy

  • nem fogják Isten országát örökölni azok, akik a test cselekedeteit teszik,
  • és a 24. versben pedig azt írja, hogy akik Jézushoz tartoznak, keresztre feszítették a testüket a kívánságaival együtt.
  • Jézus az mondja, hogy IGYEKEZZETEK bejutni azon a kapun Lukács 13, 24) !!!! Igyekezet görögben:  ἀγωνίζομαι  (agónidzomai)1) versenyez, küzd, harcol 2) küzd, igyekszik, törekedik
Hát én ennek a módszereiről szívesen hallanék gyakorlati tanítást! Mert abszolút valós veszélyt sejtek a test tetteiben - a fenti Igék tükrében.
Sőt a Hani féle ,,Bölcsesség Anyukáknak" című tanulmányt olvasva is erre tudtam jutni, amikor Susanna Wesley 16 szabályát olvastam, abból is a 4. pont -

  • Megtanította a gyerekeit, hogy győzni tudjanak a saját akaratukon és vágyaikon, hogy ezáltal Isten szabadítására nyitottá váljanak.
Kérdem én hogy fogom megtanítani a gyerekeimet, ha még én sem vagyok képes rá?
Tudok győzni magam fölött?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...