Keresés ebben a blogban

2016. július 14., csütörtök

Nevek és mélységek


2 dolog foglalkoztatott:
  1. Jézus, mikor egy gonosz szellemi lénnyel találkozott, megkérdezte a nevét,
  2. Kérték, hogy ne küldje őket a feneketlen mélységbe.
Lukács 8:26 Ezután megérkeztek Gadara vidékére, amely Galileával szemben van, a Genezáreti-tó túlsó partján. 27 Amikor Jézus a partra lépett, a város felől szembe jött vele egy férfi, akiben gonosz szellemek laktak. Ez az ember már régóta ruha nélkül járt, és nem házban lakott, hanem a sírbarlangokban tanyázott. 28-29 Mivel a gonosz szellemek gyakran eluralkodtak rajta, a férfi kezét-lábát sokszor leláncolták és megbilincselték, hogy megfékezzék. De hiába próbálták fogva tartani, mindig letépte magáról a láncokat, és a gonosz szellemek kiűzték őt a pusztába. Amikor a férfi meglátta Jézust, felüvöltött, a lába elé vetette magát, és így kiabált: „Mi közöd hozzám, Jézus, Magasságos (ὕψιστος  (hüpszisztosz)- legmagasabb, Legfelsőbb) Isten Fia?! Kérlek, ne kínozz engem!” Jézus ugyanis megparancsolta a gonosz szellemnek, hogy menjen ki az emberből. 30 Ekkor Jézus megkérdezte a gonosz szellemtől: „Mi a neved?” Az pedig így felelt: „Légió”, mert sok gonosz szellem lakott abban az emberben. 31-32 A közelben, a hegyoldalon nagy disznókonda legelészett. A gonosz szellemek kérlelték Jézust, hogy ne küldje őket a feneketlen mélységbe, hanem engedje meg nekik, hogy a disznókba menjenek. Jézus megengedte nekik, 33 így a gonosz szellemek kijöttek az emberből, és belementek a disznókba. Azok pedig a meredek hegyoldalról a tóba rohantak, és mind belefulladtak.
  1. Talán mi is, amíg nem tudjuk a nevét gonosz szellemeknek,szituációknak, nem tudjuk felvenni a harcot velük...?
  2. Mi a bánat, az a feneketlen mélység, vagyis hová nem akartak ezek menni?
Görögben ἄβυσσος  (abüsszosz) - feneketlen, mélységes; ebből mint főnév: feneketlen mélység
Helyek, ahol ezt a szót használja:
  • Róm 10:7  Avagy: Kicsoda száll le a mélységbe? (azaz, hogy Krisztust a halálból felhozza.)
  • Jel 9:1  Az ötödik angyal is trombitált, és látom, hogy egy csillag esett le az égről a földre, és adaték annak a mélység kútjának kulcsa.
  • Jel 9:2  Megnyitja azért a mélységnek kútját: és füst jöve fel a kútból, mint egy nagy kemencének füstje; és meghomályosodik a nap és a levegőég a kút füstje miatt.
  • Jel 9:11  Királyukul pedig a mélység angyala vala felettük; annak a neve zsidóul Abaddon, görögül pedig Apollion, [azaz Vesztő] a neve.
  • Jel 11:7  És mikor elvégezik az ő bizonyságtételüket, a mélységből feljövő fenevad hadakozik ellenük, és legyőzi őket, és megöli őket.
  • Jel 17:8  A fenevad, amelyet láttál, volt és nincs; és a mélységből jő fel és megy a veszedelemre. És a föld lakosai csodálkoznak (akiknek neve nincs beírva az életnek könyvébe e világ alapítása óta) látván a fenevadat, amely vala és nincs, noha van.
  • Jel 20:1  És látok egy angyalt leszállani a mennyből, akinél vala a mélységnek kulcsa, és egy nagy lánc a kezében.
  • Jel 20:3  És veti őt a mélységbe, és bezárá azt és bepecsételé ő felette, hogy többé el ne hitesse a népeket, míg betelik az ezer esztendő; azután el kell néki oldoztatni egy kevés időre.
(...)
ui. az előzőhöz: Aznap ismét megtette a Sátán. Gyomorszájon vágott és várta, hogy  én is leterítsem akin keresztül tette - amúgy emberi módon. Nem adtam meg neki ezt az örömöt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...