Keresés ebben a blogban

2016. június 16., csütörtök

Olvasónapló és illemtan

Az 1 Thesszalonika 2-ben érdekes ötvözetét találtam Pál apostol részéről a dicséretnek és az intésnek. Az első számomra érdekes kifejezés az, hogy Istenhez méltóan viselkedni.
ἀξίως  (axiósz) - méltóan, illően
Etimológia:  határozószó a ἄξιος  (axiosz)-ból
1) vmit érő, vmivel egyenlő értékű, mérhető vmihez 
2) méltó vmihez, megfelelő
3) méltó vmire, vmit érdemlő; megérdemel vmit
Ennyi helyen van az Újszövetségben: 
  1. Róm 16:2   Hogy fogadjátok őt az Úrban szentekhez illendően, és legyetek mellette, ha valami dologban rátok szorul. Mert ő is sokaknak pártfogója volt, nékem magamnak is.  
  2. Ef 4:1   Kérlek azért titeket én, ki fogoly vagyok az Úrban, hogy járjatok úgy, mint illik elhívatásotokhoz, mellyel elhívattatok.  Fil 1:27   Csakhogy a Krisztus evangéliumához méltóan viseljétek magatokat, hogy akár oda menvén és látván titeket, akár távol lévén, azt halljam dolgaitok felől, hogy megállotok egy lélekben, egy érzéssel viaskodván az evangélium hitéért;  
  3. Kol 1:10   Hogy járjatok méltóan az Úrhoz, teljes tetszésére, minden jó cselekedettel gyümölcsöt teremvén és nevekedvén az Isten megismerésében;  
  4. 1Thess 2:12   És kérve kértünk, hogy Istenhez méltóan viseljétek magatokat, aki az ő országába és dicsőségébe hív titeket.  
  5. 3Ján 1:6   Akik bizonyságot tettek a te szeretetedről a gyülekezet előtt; akiket jól teszed, ha Istenhez méltóan bocsátasz útjukra. 
A másik - inkább a biztatás kategóriát erősítő mondatok a rész végén vannak:
Ez egy olyan erősítő, nehézségeken átlendítő néhány mondat, ami azt súgja, hogy érdemes küzdeni. Vannak célok és vannak távlatok is.
És van, aki bízik bennünk, hogy meg tudjuk csinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...