Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 19., szerda

Agó!


  Mi sem egyszerűbb!
- Volt az első reakcióm a ma reggeli Eichorn olvastán.
Aszongya: Feltétlenül szükségesnek mondja itt az apostol, hogy a test cselekedeteit a Lélekkel / Szent Szellemmel megöldököljük.
Ezt már olyan sokszor olvastam, hallottam, vagy mondtam, gyakorlatba ültetni viszont jóval macerásabb.
Elolvasva az egész Róma 8-at, gondoltam belenézek a görögbe, mi is az az irányít a 14. versben:
ἄγω  (agó)
1) vezet, irányít, kormányoz
2) magával visz, elvisz
3) elvezet; elővezet (letartóztatottat)
4) (időt) eltölt
5) megy, halad
Aztán, ahogy elnéztem a többi helyen, ahol ez a szó szerepel, olyan a szövegkörnyezet, ahol az illetővel valósággal megtörténnek dolgok. Nem függ az akaratától semmi, vagy ha függene, akkor is felülírja valami erősebb. Többnyire ,,visz, hoz"-nak fordítja Károli.
Akkor ezt én akarom! Hogy vezessen, vigyen, hozzon engem!
Róma 8:5 Akik a régi természetük szerint élnek, azok egyre csak arra törekszenek, amit ez a természet kíván. Akik azonban a Szent Szellem szerint élnek, azok arra törekednek és azzal foglalkoznak, amit a Szent Szellem kíván. 6 Régi természetünk igyekezete végül is a halálhoz vezet. A Szent Szellem azonban mindig az életre és a békességre törekszik. 7 Régi természetünk igyekezete tehát ellentétes Isten törekvésével, mivel az a természet nem akar, de nem is tud engedelmeskedni Isten törvényének. 8 Ezért akik a régi emberi természetük uralma alatt élnek, azok nem képesek Isten tetszésére élni.
9 Ti azonban már nem a régi természet irányítása alatt éltek, hanem a Szent Szellem uralma alatt. De csak akkor, ha valóban bennetek él Isten Szelleme, mert ha nem, akkor nem is tartoztok Krisztushoz. 10 Ha viszont Krisztus valóban bennetek él, akkor a testetek ugyan halandó a bűn miatt, a szellem azonban él, mivel Isten befogadott bennünket! 11 Ha pedig annak Szelleme, aki feltámasztotta Jézust a halálból, bennetek lakik, akkor a ti halandó testeteket is fel fogja támasztani a bennetek lakó Szent Szellem segítségével.
12 Így tehát, testvéreim, nem vagyunk a régi természetünk uralma alatt. Nem szükségszerű, hogy annak a kívánságai szerint éljünk. 13 Ha ugyanis a régi természet szerint éltek, meg fogtok halni. Ha viszont a Szent Szellem segítségével könyörtelenül lemetszitek a régi természet dolgait, akkor fogtok igazán élni.
14 Mert azok az Isten fiai, akiket Isten Szelleme irányít. 15 Hiszen a Szent Szellem, akit befogadtatok, nem tesz újra félelemmel megkötözött rabszolgává benneteket. Ellenkezőleg! Isten fiaivá tesz, és az ő segítségével így kiálthatunk Istenhez: „Abba!”[b] 16 Maga a Szent Szellem a mi szellemünkkel együtt megerősíti, hogy Isten gyermekei vagyunk. 17 Ha pedig valóban azok vagyunk, akkor az örökösei is. Igen, Isten örökösei és Krisztusnak örököstársai vagyunk — de csak akkor, ha együtt is szenvedünk Krisztussal. Akkor pedig vele együtt veszünk részt a dicsőségben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...