Keresés ebben a blogban

2011. január 19., szerda

Egyház = ?

 Ma egy beszélgetés során felvetődött, hogy mi az egyház feladata? Beszélgetőtársam szerint az, hogy biztonságot nyújtson a híveknek.
 Abban rögtön biztos voltam, hogy nem ez az Istentől kapott feladata, vagyis küldetése az egyháznak.
 Nem árt tisztázni, hogy mit értünk egyház alatt. Van aki mondjuk csak a katolikus egyházra gondol, ezért először a szó jelentésének néztem utána. 
Görögben, ami az újszövetség első nyelve így fest:  
ἐκκλησία-ekklészia 1) gyűlés, népgyűlés, 2) egyház, gyülekezet (szó szerint: kihívottak közössége)
Hogy hiteles helyről nyerjek információkat, egyből a frigy szerzőjéhez kell fordulnom, aki - mint tudjuk - maga az írás híres írója, és egyben az írás maga. Több érdekes rész is van erről az újszövetségben, csak egyet kettőt néztem meg.
Jézus mondja a Máté evangéliumában Péternek:  
Én meg azt mondom neked: Te Péter (Πέτρος-Petrosz = "kő(darab)") vagy! Én ezen a kősziklán (πέτρα-petra-szirt, kőszikla, kőtömb) építem fel majd az én eklézsiámat, s azon még az Alvilág (Hádész) kapui sem vehetnek majd erőt.  
 Tehát ebből megtudjuk, hogy Jézus építi, és olyan erős, hogy ellenáll a pokolnak.
Azt nem kell kifejteni, hogy Jézus a feje ennek az egyháznak, és ez azt kell, hogy jelentse, hogy Ő mondja meg mit kell annak csinálnia. Az is biztos, hogy a " kihívottak közösségében" mindenkinek adott ajándékokat, amiket azért kaptunk, hogy a növekedést, épülést szolgáljuk.  
1Korintus 12,28 Ezek közül pedig némelyeket először apostolokká (ἀπόστολος-aposztolosz-  1 kiküldött, követ 2) hajóhad parancsnoka) rendelt az Isten az egyházban, másodszor prófétákká, (προφήτης-prophétész 1) próféta, vagyis Isten nevében szóló, isteni akaratot közvetítő személy,2) hírnök, tolmács) harmadszor tanítókká. Azután adott csodatevő erőket, kegyelmi ajándékokat: gyógyításra, gyámolításra, vezetésre, különféle nyelveken szólásra.
 Itt érdemes lenne kifejteni sorban ezeket az ajándékokat, de ezt talán egy későbbi bejegyzésben fogom megtenni. Ez már önmagában nézve is rengeteg kérdést és vitát vethet fel. Várom is, ha van ilyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...