Keresés ebben a blogban

2018. december 10., hétfő

Max Lucado: Ő véghezviszi a tervét

 Az első karácsony más volt, mint amiről Mária álmodozott? Igen. A meglepetés terhesség, a hirtelen rendelet a népszámlálásról, a hosszú út Názáretből Betlehembe, az istálló – nem éppen kellemes és kényelmes dolgok, de végül a világ legnagyobb csodáját eredményezték.

„És (Mária) megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette” (Lukács 2:7). Minden, ami ezelőtt történt, azért volt, hogy ez a pillanat eljöhessen. Isten az akadályokat és nehézségeket arra használta, hogy véghezvigye akaratát.

Lehet, hogy neked is szükséged van egy kis emlékeztetőre? A rövid éjszakák, hosszú túlórák, kemény munka és az óriási stressz világában szükséges, hogy emlékezz: Jézus az, aki mindent összetart: „A Fiú minden teremtménynél előbb létezett, s az egész világmindenséget ő tartja egyben” (Kolossé 1:17). Isten mindent egyben tart. Számodra is mindent egyben fog tartani. Minden benned és minden körülötted azt mondja: „Hagyd az egészet! Szállj ki! Fordulj az alkoholhoz vagy a droghoz!” De ne hallgass ezekre a hangokra! A krízishelyzetben fordulj Istenhez.

„Ne aggódjatok semmi miatt; inkább imádkozzatok mindenért. Mondjátok el Istennek a szükségeiteket és adjatok hálát Neki a válaszáért. Ha ezt teszitek, meg fogjátok tapasztalni Isten békességét, ami csodálatosabb, mint amit emberi elme elképzelhet. Az Ő békessége nyugalomban fogja tartani a gondolataitokat és a szíveteket, ha bíztok Jézus Krisztusban” (Filippi 4:6-7, TLB, angol fordítás alapján).

Ragaszkodj Hozzá. A sürgősségin, amikor az álmaid összetörnek, mondd Neki: „Uram, szükségem van Rád!” A temetőben a sírok közt suttogd Neki: „Drága Jézus, kérlek, vigasztalj meg!” Vagy a leépítések során, amikor mások morognak, legyél te az, akit rajtakapnak, amint így imádkozik: „Istenem, Te jó vagy. Szükségem van a segítségedre. Kérlek, bátoríts engem!”

Dávid király imanaplójában ezt a kérdést olvassuk: „Amikor mindaz, ami jó szétesik, mit tehetnek a jó emberek?” (Zsoltárok 11:3, NCV, angol fordítás alapján) Dávid kérdése nem a mi kérdésünk is? Amikor terroristák támadnak, betegségek pusztítanak, családok hullanak szét, gyülekezetek bomlanak fel… amikor mindaz, ami jó szétesik, mit tehetnek a jó emberek? Mi a válasz a nem várt szerencsétlenségekre és csapásokra?

Érdekes módon Dávid nem választ adott a kérdésre, hanem egy kijelentést tett: „De az Örökkévaló most is ott van szent templomában! Az ő trónja a Mennyben van!” (Zsoltárok 11:4, EF) Ezzel a kijelentéssel világosan tudtunkra akarja adni, hogy ha minden meg is rendül, Isten akkor sem rendül meg, Ő ül a trónon, Ő uralkodik, és véghezviszi a tervét.

Emlékszel Jákob fiának, Józsefnek a történetére? Börtönben volt. A bátyjai eladták, Potifár felesége ellene fordult. Ha valakinek a világa összeomlott, akkor bizton állíthatjuk, hogy Józsefé összeomlott. Vagy gondolj csak Mózesre, aki a nyájra vigyázott valahol a pusztában. Vajon ez volt az, amiről álmodott? Nem gondolnám. A szíve a választott népért dobogott. Az volt a szíve vágya, hogy a népét vezesse ki a rabszolgaságból, akkor Isten miért a birkanyáj vezetését bízta rá? És Dániel? Izrael legkiválóbb legokosabb ifjai közé tartozott. Azonban, ő és egész generációja Babilonban raboskodott. Jeruzsálemet lerombolták. A templom romokban állt.

József börtönben volt. Mózes a pusztában. Dániel láncokban. Ezek nagyon sötét pillanatok voltak. Ki látott volna bármi jót is mindezekben? Ki gondolta volna, hogy Józsefet, az elítéltet miniszterelnökké léptetik elő? Vagy, hogy Mózes 40 éves kiképzést kap a pusztai létből, majd ugyanezen a pusztán keresztül fogja vezetni népét? És ki képzelte volna, hogy Dániel, a rab hamarosan a király tanácsadója lesz?

Isten versenyt űz abból, hogy a tragédiákat győzelemmé változtatja. Ezt tette Józseffel, Mózessel, Dániellel, és a legfontosabbal, Jézussal a kereszten. Az ártatlant legyilkolták. A Menny ajándékát megölték. Anyák könnyeztek, a gonosz táncot járt, az apostolok pedig azon tűnődtek, hogy „Amikor mindaz, ami jó szétesik, mit tehetnek a jó emberek?”

Isten egy földrengéssel, a hatalmas kő elgörgetésével és egy kijelentéssel válaszolta meg a kérdésüket: „De az Örökkévaló most is ott van szent templomában! Az ő trónja a Mennyben van!”

Egy nehéz karácsony áll előtted? Akkor vigasztaljon az az igazság, hogy Isten ül a trónon, Ő irányít, és Ő ma is felemeli a foglyokat, vasárnappá változtatja a pénteket és ma is valami szépet hoz ki a Betlehemekből.

Megtette akkor, értük. Ő ma is megteszi érted és értem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...