Keresés ebben a blogban

2016. május 21., szombat

A világ legszelídebb embere

 Az ember lánya, - aki én vagyok, - ma vizsgázik ószövetségi szövegismeretből.
Kafa.
Azt hittem ismerem a Bibliát nagyjából, de hirtelen a tudásom igazán minimálisra csökkent, mikor tüzetesebben megnéztem a feladványt.
Szóval: 172 ószövetségi történet van felsorolva, amit ismernem kéne mélységében, (ki-kicsoda, hol, mikor, miért, mit csinált...) Ezekből ötöt szabadon választok kidolgozásra, a többibe belekérdez a tanár.
Ezen felül 7 komplett szövegrészt kell betéve tudnom. Vannak közte rövidebb bemagolandók, mint az első Zsoltár, meg 23., és vannak közte hosszabbak, mint a tízparancsolat és az Ézsaiás könyve 53.
Innen szép győzni.
Az egyik kiválasztott igerészem Mirjám poklossága volt – a 4 Móz.12: 1-16-ból.
Egy pár dolog elgondolkodtatott, ezt leírom, aztán futás.

  • Mózest a világ legszelídebb/legalázatosabb embereként jellemzi. 3.vers. Ez azért is érdekes, mert pár évvel a ezelőtt agyonvert egy rabszolgahajcsárt, ezért kellett 40 évre a pusztába mennie. Szóval, vagy a negyven év tette ilyenné Mózest, vagy a mi fogalmaink homályosak a szelídségről.
  • Azt mondja Isten Áronnak és Mirjámnak: A prófétákkal úgy általában nem beszélek nyíltan. Mózes az én egész házam fölött felelősséget vállalt, és vele szemtől-szembe, nyíltan beszélek. Ahogy az ember a barátaival szokott. (2 Móz 33,11) Mi várjuk, lessük, hogy prófétával találkozzunk, vagy kapjunk Istentől ilyen látást, vagy álmot. Mózes ezeknél sokkal feljebbvaló ember volt, ami az Istennel való kapcsolatának, hűségének és alázatának következménye.
  • A Zsid 3-ban szól Jézusról, aki sokkal nagyobb Mózesnél.
A szelídségről, alázatról pár szó:
Mondjuk beszól a felebarátom.
Mondjuk azon túl, hogy nem küldöm el az anyjába, ráadásul nem is haragszom rá.
Nem gondolok rosszakat, nem kívánok rosszakat, nem várom, hogy hasraessen egy tálca sütivel.
Nem várom, hogy hasraessen süti nélkül sem.
Nem akarom, hogy Isten revansot vegyen.
Helyette megáldom, jót kívánok neki, imádkozom érte.
Ennyi.
Csak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...