Keresés ebben a blogban

2012. június 6., szerda

Szeretet

Néhány év alatt megtanultam, hogy az érzelmeink adott esetben jól, néha pedig teljesen rosszul vezetnek.
Ma olyasvalakivel álmodtam, akit rég nem láttam, mert nehéz körülmények között szakadt el tőlünk. Nem kellett volna így történni, de megint a szívek keménysége volt az - mint a válásnál - ami megtette a magáét. Álmomban elfordultam tőle, szándékosan nem szóltam hozzá, nem haragból, hanem inkább mintegy kényszerítve, hogy ő szólaljon meg először.
 Minap pedig hallgattam valakinek a tanítását, akit nagyon szeretek, mert időről időre jó szellemi étellel táplálja a szellememet. Végül egy olyan szeretethullám töltött el, hogy legszívesebben a nyakába ugrottam volna, ami bizony vizsgálatra szorul, mert nem akarom, hogy az érzelmi útvesztőkben eltévedjek, ahogy azt sem, hogy semmiféle visszajelzést nem küldök az embereknek.
Az érzelmeink furcsa dolgokat produkálnak... Micsoda kontraszt!?
1Pét 4:8: Mindenek előtt [arra van szükségetek], hogy megfeszülten ápoljátok az egymás iránt való szeretetet, mert a szeretet vétkek tömegét leplezi el.  
Kor 3:12  Ha pedig valaki aranyat, ezüstöt, drágaköveket, fát, szénát, pozdorját épít rá erre a fundamentumra (Aki Jézus maga); Kinek-kinek munkája nyilván lészen: mert [ama] nap megmutatja, mivelhogy tűzben jelenik meg; és hogy kinek-kinek munkája minemű legyen, azt a tűz próbálja meg.
Azt szeretném, ha egyszerűen jól tudnánk eligazodni ebben az érzelmi útvesztőben.
Gal 5:14-25  Mert az egész törvény ez egy igében teljesedik be: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Ha pedig egymást marjátok és faljátok, vigyázzatok, hogy egymást fel ne emésszétek.  Mondom pedig, Lélek szerint járjatok, és a testnek kívánságát véghez ne vigyétek.  Mert a test a lélek ellen törekedik, a lélek pedig a test ellen; ezek pedig egymással ellenkeznek, hogy ne azokat cselekedjétek, amiket akartok.  Ha azonban a Lélektől vezéreltettek, nem vagytok a törvény alatt.  A testnek cselekedetei pedig nyilvánvalók, melyek [ezek]: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás.  Bálványimádás, varázslás, ellenségeskedések, versengések, gyűlölködések, harag, patvarkodások, visszavonások, pártütések,  Irigységek, gyilkosságok, részegségek, dobzódások és ezekhez hasonlók: melyekről előre mondom néktek, amiképpen már ezelőtt is mondottam, hogy akik ilyeneket cselekesznek, Isten országának örökösei nem lesznek.  De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.  Az ilyenek ellen nincs törvény.   Akik pedig Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt.  Ha Lélek szerint élünk, Lélek szerint is járjunk.
Szeretet 1: ἀγάπη  (agapé)
1) szeretet
2) szeretetvendégség

Szeretet 2:  φιλέω  (phileó)
1) kedvel, szeret, jóindulattal van vki felé, szívesen lát
2) kedvét leli, szívesen tesz
3) megcsókol

Szeretet 3: erosz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...