Keresés ebben a blogban

2011. december 7., szerda

Még mindig az ÉLŐ vízről

Ma reggel szintén - mint néhány nap óta folyamatosan - az élő vízről elmélkedem.
Vajon mit jelent az élő víz?

Jézus több alkalommal beszélt róla. Pl. A samáriai asszonynak azt mondta, hogy ha ismerné Isten ajándékát, meg hogy kivel beszél, akkor ő kért volna tőle (mármint Jézustól) élő vizet.

élő -  ζάω  (dzaó)
1) él, életben van; életre kel
2) él, életét folytatja
3) él vmiből, vmin
4) éltet

Etimológia:  alapszó

A másik igét az Ezékiel könyvében olvastam. Egy folyóvá dagadt patakról szól, amiben rengeteg hal él, meg a parton lévő növényzet is dús. A fák havonta új termést hoznak, a levelüktől meg lehet gyógyulni. De az a rész, ahol nem tud a víz áramlani sós és élettelen lesz.:
Ez 47:9-12  És lészen, hogy minden élő állat, amely nyüzsög, valahova e folyam bemegyen, élni fog; és a halaknak nagy bőségök lészen, mert ez a víz bement oda, és azok meggyógyulnak, és él minden, valahova e folyó bement.  És lészen, hogy halászok állanak rajta Éngeditől Énegláimig: varsák kivető helye lészen; nemök szerint lesznek benne a halak, mint a nagy tenger halai, nagy bőséggel.  Mocsarai és tócsái pedig nem gyógyulnak meg, só helyei lesznek.  És a folyó mellett, mind a két partján mindenféle ennivaló [gyümölcs] fája nevekedik fel; leveleik el nem hervadnak és gyümölcseik el nem fogynak; havonként új meg új gyümölcsöt teremnek, mert vizök onnét a szenthelyből foly ki; és gyümölcsük eledelre és leveleik orvosságra valók.
Érdemes utánaolvasni a Wikipédián, vagy az Origón, milyenek ezek a sós mocsarak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...