Keresés ebben a blogban

2020. március 21., szombat

Írástudók, farizeusok

Meglepett ez a leírás az írástudókról és farizeusokról. Az írástudó és a farizeus görögben:
ὁ γραμματεύς, -έως (ho grammateusz, -eósz)
1) írástudó, törvénymagyarázó
2) írnok, jegyző
ὁ Φαρισαῖος, -ου (ho Phariszaiosz, -u)
- farizeus, az egyik Jézus-korabeli zsidó vallási irányzathoz tartozó. Jelentése: elkülönülő

Mindig kiemelten kezeljük Jézus szavai alapján a farizeusokat, de ez nem csak róluk és nekik szól, hanem az írástudókról/nak is. Ennek a leírása rám is vonatkozik, hiszen tudom az írásokat, legalábbis szeretem azt hinni, hogy tudom. Amit ilyenkor elfelejtek, hogy a betű öl, a Szellem életre kelt. 
Jaj nektek képmutató írástudók és farizeusok! mert megtisztítjátok a pohárnak és tálnak külsejét, belül pedig rakvák azok ragadománnyal és mértékletlenséggel. Vak farizeus, tisztítsd meg előbb a pohár és tál belsejét, hogy külsejük is tiszta legyen. Jaj nektek képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlatosak vagytok a meszelt sírokhoz, amelyek kívülről szépeknek tetszenek, belül pedig holtaknak csontjaival és minden undoksággal rakvák. Éppen így ti is, kívülről igazaknak látszotok ugyan az emberek előtt, de belül rakva vagytok képmutatással és törvénytelenséggel.”  
Máté 23:25-28 
Hát először is az írástudókról, farizeusokról nekem egy begyöpösödött valaki jut eszembe, aki vén, meg rugalmatlan. De amiket itt Jézus mond, az lehet inkább rám jellemző, vagy olyan testvéremre, aki ösztönös. Milyen jelzőket használt Jézus? 

  • Képmutató : hüpokritész, -u)- színész; szerepjátszó;    
  • Törvénytelen: anomia, -asz)1) törvénytelenség, törvénysértés, törvényszegés, 2) törvénynélküli állapot, törvénytagadás. 
  • Undokság: akatharszia, -asz)1) szenny, mocsok (fizikai értelemben)2) tisztátalanság (szellemi-erkölcsi értelemben), erkölcstelenség, aljasság. 
  • Mértéktelenség: akraszia, -asz)- önuralom hiánya, mértéktelenség, féktelenség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...