Keresés ebben a blogban

2015. február 8., vasárnap

Vasárnapi suli - A gazdag és Lázár - Lukács 16,19-31

 Eljött a nap, megint a gyerekekkel vagyok, kíváncsi vagyok a kis lurkók ma mivel fognak elkápráztatni... :) ...Mondjuk a mostanában tanult dolgok alapján leginkább az Isten akaratát fogom kimondani fölöttük, mégpedig hogy látni fogom, amint:

  • Akik még nem-, azok rövid időn belül megtérnek, 
  • és most Isten leendő nagy harcosai és prófétái előtt állok,
  • Akik éhezni és szomjazni fogják az igazságot,
  • Akik az Atya imádói lesznek, mert az atya ilyen imádókat keres,
  • akik hamarosan nagy dolgokat fognak tenni Isten Királyságáért,
  • meg fognak telni Isten Szellemével,
  • az élő víz folyamai fognak feltörni a belsejükből.
  • egymást és másokat bátorítani fogják, 
  • lángba borítják a világot Jézusért!
Bizony pár éve is fontosnak gondoltam ezt a dolgot és most, mióta új alapokra helyeződött bennem, már-már küldetésnek tekintem a tanításukat.
Alaphangon azt mondanám, hogy ,,Kinek hiányzik a küzdelem velük? ", de mióta egyszer Jézustól meghallottam, hogy Őt magát fogadom el a személyükben, azóta másképp állok hozzájuk. Ma megint tanulni fogok Tőlük.
A gazdag és Lázár
Luk 16, 19 Jézus ezt mondta: „Volt egyszer egy gazdag ember, aki mindig a legdrágább, legfinomabb ruhákat viselte, és napjait fényűző lakomákkal töltötte. 20 A háza kapujában egy sebekkel borított szegény koldus feküdt, akit Lázárnak hívtak. 21 Arra vágyott, hogy legalább a gazdag asztaláról lehulló maradékokkal jóllakhasson, de csak a kutyák jártak hozzá, és a sebeit nyalogatták.
22 Egyszer aztán meghalt a koldus, és az angyalok oda vitték, ahol most Ábrahám él. A gazdag is meghalt, és eltemették, 23 de ő a halottak országába került. Egyszer, amikor gyötrelmei között felnézett, meglátta a távolban Ábrahámot, mellette pedig Lázárt. 24 Ekkor felkiáltott: »Atyám, Ábrahám, könyörülj rajtam, és küldd el Lázárt, hogy a vízbe mártott ujjával lehűtse a nyelvemet, mert borzasztóan éget ez a tűz!«
25 De Ábrahám így válaszolt: »Fiam, emlékezz csak! Amíg a földön éltél, részed volt minden földi jóban. Lázárnak akkor csak a nélkülözés, meg a szenvedés jutott. Most neki a vigasztalás, neked pedig a szenvedés a részed. 26 Ezen felül köztünk és köztetek nagy és átjárhatatlan szakadék van. Innen senki sem mehet át hozzátok, és tőletek sem jöhet át senki.«
27 Ekkor a gazdag így kérte: »Atyám, akkor legalább küldd el Lázárt az apám házához! 28 Figyelmeztesse az öt testvéremet, nehogy ők is ide kerüljenek, a gyötrődés helyére!«
29 De Ábrahám így válaszolt: »Nekik ott van Mózes Törvénye és a próféták írásai, hallgassanak rájuk!«
30 De a gazdag tovább vitatkozott: »Nem úgy van, Atyám! Ha valaki a halottak közül megy vissza hozzájuk, akkor biztosan megváltoztatják az életüket.«
31 Ábrahám így válaszolt: »Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, akkor az sem győzi meg őket, ha valaki feltámad a halottak közül.«”
Tehát elolvasva a történetet néhány fontos pontra bukkantam:
Az előző részben Jézus a gazdagság-szegénység ellentétéről beszél:
Luk 16,11 Ezért, ha a világi vagyonnal és a pénzzel nem gazdálkodtok hűségesen, akkor nem fogják rátok bízni az igazi gazdagságot!12 Ha nem gazdálkodtok hűségesen a mások vagyonával és pénzével, akkor nem fogják rátok bízni azt sem, ami pedig a tiétek!
Nekem ez most kicsit azt mutatja, hogy a gazdagoknak is volt útmutatása az Ószövetségben. Sokszor szólt arról Isten, hogy ne menjenek el a szegény mellett tétlenül.
Péld 19,17 Kölcsönadsz az Örökkévalónak, ha a szegényeken segítesz, ő pedig visszafizeti neked.
A Lukács 16-ban lévő gazdag nem adott morzsákat sem a szegénynek, pedig világos tanítást kaphatott itt az ószövetségi tanítások alapján.  Erről később szól is a példázat, mikor is kéri, hogy legalább az ottmaradt rokonainak szóljon valaki, hogy meggondolhassák magukat.
De Ábrahám több dologra figyelmezteti:

  • a földön már átvett minden jutalmat,
  • nagy a szakadék közte és a gazdag között,
  • van Mózesük é prófétáik, hallgassanak azokra az ottmaradtak!
  • »Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, akkor az sem győzi meg őket, ha valaki feltámad a halottak közül.«


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...