Keresés ebben a blogban

2018. március 27., kedd

Adós, fizess!

 ...avagy van-e egy kereszténynek munkaköri leírása? Honnan jutott eszembe ez most? Nem tudom, de a tartozás szón kezdtem el elmélkedni, meg, hogy vajon mi tartozunk-e valamivel Istennek, esetleg egymásnak?
 Természetesen hiszem, hogy a kegyelem nagy, és nem a tetteink miatt fogad el Isten, ugyanakkor azt is látom, hogy a szabadságunkkal jól kell tudni élni. Akkor leszünk örömteli emberek, ha figyelünk és szabályosan küzdünk. Egyébként Jónás volt még nagy szabadságharcos. Láthatjuk, hogy hova vezetett az önfejűsége.
 Maga a szó görögben:ὀφείλω  (opheiló) 1) tartozik, adós; 2) tartozik, köteles vmit tenni; 3) kell, szükséges vmit tenni
...és ezeket a markáns előfordulásokat jegyezném meg:
Luk 17:10 Ezenképpen ti is, ha mindazokat megcselekedtétek, amik néktek parancsoltattak, mondjátok, hogy: Haszontalan szolgák vagyunk; mert amit kötelesek voltunk cselekedni, azt cselekedtük.
Ján 13:14 Azért, ha én az Úr és a Mester megmostam a ti lábaitokat, néktek is meg kell mosnotok egymás lábait.
Róm 15:1 Tartozunk pedig mi az erősek, hogy az erőtelenek erőtlenségeit hordozzuk, és ne magunknak kedveskedjünk.
Róma 15:27 Szívesen tették, de ugyanakkor tartoznak is ezzel. Hiszen ezek a nem zsidó népek sok szellemi áldást kaptak a zsidó testvéreken keresztül. Illő tehát, hogy adományaikkal viszonozzák a szellemi áldásokat.
2Thess 1:3 Mindenkor hálaadással tartozunk az Istennek, atyámfiai, ti értetek, amiképpen méltó [is], mivelhogy felettébb megnövekedék a ti hitetek, és mindnyájatokban bővölködik az egymáshoz való szeretet;
1Ján 2:6 Aki azt mondja, hogy ő Istenben él, annak úgy kell élnie, ahogyan Jézus élt.
1Ján 3:16 Arról ismertük meg a szeretetet, hogy Ő az ő életét adta értünk: mi is kötelesek vagyunk odaadni életünket a mi atyánkfiaiért.
1Ján 4:11 Szeretteim, ha így szeretett minket az Isten, nekünk is szeretnünk kell egymást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...