Keresés ebben a blogban

2018. január 2., kedd

Megigazít, vagy megigazul?

 Bevallom rájöttem, hogy Károli Gáspár fordítása nem mindig adja vissza az eredeti mondanivalót. Annak ellenére, hogy eleinte csak ezt a fordítást fogadtam el hitelesnek, most picit haragszom rá.
Meggyűlt a bajom az egyik kifejezéssel, éspedig a MEGIGAZÍT- tal, tudniillik számomra egyáltalán nem azt jelenti, mint amit a szerző akart, hanem kb. annyit, hogy helyretesz, kicsit mozdít valamin, hogy jobban nézzen ki, jobb legyen. Legalábbis a mai magyar nyelven.

Az eredetiben görögül:
δικαιόω  (dikaioó) - igaznak / ártatlannak / törvényesnek tart / tekint, annak nyilvánít; igazol

És ezekben az igeversekben szerepel úgy, hogy megigazít, - ahelyett, hogy igaznak nyilvánít / igaznak tekint lenne írva. Zárójelben, dőlt betűvel utánaírtam az egyszerű fordításban.

Luk 16:15 És monda nékik: Ti vagytok, akik az emberek előtt magatokat megigazítjátok; de az Isten ismeri a ti szíveteket: mert ami az emberek közt magasztos, az Isten előtt útálatos.  (elhitetitek az emberekkel, hogy igazságosak vagytok)

Róm 3:26 Az Isten hosszútűrésénél fogva, az ő igazságának megbizonyítására, a mostani időben, hogy igaz legyen Ő és megigazítsa azt, aki a Jézus hitéből való. (elfogadja azokat, akik Jézus Krisztusban hisznek.)

Róm 3:30 Mivelhogy egy az Isten, aki megigazítja a zsidót hitből és a pogányt hit által. (hitük alapján teszi elfogadhatóvá)

Róm 4:5 Ellenben annak, aki nem munkálkodik, hanem hisz abban, aki az istentelent megigazítja, az ő hite tulajdoníttatik igazságul. (De a tettei alapján senki nem lesz elfogadható Isten számára. Bíznia és hinnie kell Istenben, aki a bűnös embert a hite alapján fogadja el.)

Róm 8:30 Akiket pedig eleve elrendelt, azokat el is hívta; és akiket elhívott, azokat meg is igazította;... (majd elfogadhatóvá tette őket)

Róm 8:33 Kicsoda vádolja az Isten választottait? Isten az, aki megigazít(felmentette őket minden vád alól)

1Kor 6:11 Ilyenek voltatok pedig némelyek, de megmosattattatok, de megszenteltettetek, de megigazíttattatok az Úr Jézusnak nevében és a mi Istenünk Lelke által. (elfogadott benneteket)

Gal 3:8 Előre látván pedig az Írás, hogy Isten hitből fogja megigazítani a pogányokat, ... (a hitük által fogja elfogadni)

1Tim 3:16 És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, ... (a Szent Szellem tanúsította, hogy igazságos volt)
Nnna, így mindjárt más a dolog fekvése!

2 megjegyzés:

  1. Ujjongó örömmel töltött be írásod ma reggel! Én is így hiszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, és Ámen kedves Katalin! :)

      Törlés

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...