Keresés ebben a blogban

2017. december 2., szombat

Az ártatlanok kárhoztatása

A péntek esti Bárkás találkozó margójára:
A Máté 12, 14-től olvastunk fel a 21. versig.
Itt már az a helyzet, hogy Jézus több raklapnyi embert meggyógyított és köszönet helyett el akarták fogni.
Idézi az Ézsaiás 42-ből a repedt nádszálas és pislogó gyertyabeles részt.
Ami meglepett:
  • Ítéletet hirdet- mondta Ézsaiás (Mt 12,18) ...pedig leginkább gyógyított, szabadított, irgalmas volt.
  • Feljebb olvasom azt, hogy ....irgalmasságot akarok, nem áldozatokat, Istennek ismeretét inkább, mintsem égőáldozatokat. Itt már kiegészítettem a híres Hóseástól idézett szavakat. Jézus hozzáteszi, hogy, ha tudnák mit jelent ez, nem kárhoztatták volna el az ártatlanokat. Itt olyan emberekről beszél és olyan emberekhez szól, akik ismerték a Teremtőt. Legalábbis kellett volna nekik ismerni. De, ha valóban ismerték volna, nem ítélték volna el az ártatlanokat.
  • Tegnap lányom teljes felháborodásának adott hangot, mikor felolvasott egy cikk-részletet Puzsértól, aki Orbán Gáspárt pocskondiázta, szektásozta le azért, mert Istent dicséri, gyógyít és nyelveken szól. Valamint azért is, hogy nem lett oligarcha. Tette ezt olyan erkölcsi magaslatból, {Puzsér} hogy meglepődtem, mit tarthat magáról. Vajon nem féli Istent? Kinek a malmára hajtja a vizet? Kivel fúj egy követ? Én egyébként nem akadtam ki ezen, teljesen normális a keresztény üldözés. Nyilván nem olyan mértékű ez itt, mint némelyik iszlám országban, mert helyeként simán kivégeznék Orbán Gáspárt. És - látva a világ folyását, - lehet, hogy kicsiny hazánkra és a névlegesen keresztény Európára eljönnek azok az idők, midőn kivégzik azokat, akik valóban keresztények. Értem ez alatt a Jézus követőket.
  • Na mindegy pontosan így zajlik az ártatlanok elkárhoztatása. Gondolunk valamit Istenről, majd hozzáigazítjuk a saját gonosz akaratunkat, megidealizéljük és fennen hirdetjük, hogy pusztuljon mindenki, aki nem fér be a sablonunkba.
Hát ennyit a farizeusi, a keresztényi, valamint a sima emberi hozzállásról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...