Keresés ebben a blogban

2018. február 22., csütörtök

Megalacsonyíttatik

Ezt olvastam, és második napja töprengek rajta:
Luk 3:4-5  Amint meg van írva Ésaiás próféta beszédeinek könyvében, ki mondja: Kiáltónak szava a pusztában: Készítsétek el az Úrnak útját, egyengessétek az ő ösvényeit. Minden völgy betöltetik, minden hegy és halom megalacsonyíttatik; és az egyenetlenek egyenesekké, és a göröngyös utak simákká lesznek; És meglátja minden test az Istennek szabadítását.
 Szépíthetem reggeltől estig. Finomíthatom, csiszolgathatom, mégis ugyanaz marad. Károliban megalacsonyít / rónává lesz; a többi fordítás is hasonlóan kemény. Csiában a hegyek lealacsonyodnak, másik fordításban elhordják őket.
Nem tehetek mást, mint kicsinek és alázatosnak érzem magam a hatalmas Isten előtt, ugyanakkor megráz, hogy mennyire szeret.
És még az is eszembe jut, hogy lehet, nekünk embereknek nagyon furcsa elképzeléseink vannak Istenről, alázatosságról, tiszteletről, szeretetről.
És még valami: az alázatosKODÁS, nem ugyanaz, mint az alázat, ami szívben dől el.

Megalacsonyíttatik ταπεινόω  (tapeinoó)
1) kisebbé tesz, csökkent, lealacsonyít
2) megaláz
3) mediális alak: megalázkodik, megalázza magát

Ezekben a részekben szerepel még ez a szó:
Máté 18:4 Aki azért megalázza magát, mint ez a kis gyermek, az a nagyobb a mennyeknek országában.

Máté 23:12 Mert aki magát felmagasztalja, megaláztatik; és aki magát megalázza, felmagasztaltatik.

Luk 3:5 Minden völgy betöltetik, minden hegy és halom megalacsonyíttatik; és az egyenetlenek egyenesekké, és a göröngyös útak simákká lesznek;

Luk 14:11 Mert mindenki, aki magát felmagasztalja, megaláztatik; és aki magát megalázza, felmagasztaltatik.

Luk 18:14 Mondom néktek, ez megigazulva méne alá az ő házához, inkább hogynem amaz: mert valaki felmagasztalja magát, megaláztatik; és aki megalázza magát, felmagasztaltatik.

2Kor 11:7 Avagy vétkeztem-é, mikor magamat megaláztam, hogy ti felmagasztaltassatok, hogy ingyen hírdettem néktek az Isten evangéliumát?

2Kor 12:21 Hogy mikor újra odamegyek, megaláz engem az én Istenem ti köztetek, és sokakat megsiratok azok közül, akik ezelőtt vétkeztek és meg nem tértek a tisztátalanságból, paráznaságból és bujaságból, amit elkövettek.

Fil 2:8 És mikor olyan állapotban találtatott mint ember, megalázta magát, engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig.

Fil 4:12 Tudok megaláztatni is, tudok bővölködni is; mindenben és mindenekben ismerős vagyok a jóllakással is, az éhezéssel is, a bővölködéssel is, a szűkölködéssel is.

Jak 4:10 Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és felmagasztal titeket.

1Pét 5:6 Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején.

2 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan jók nekem az összefoglalásaid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Hála az Úrnak... meg a Bible Discovery programnak.

      Törlés

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...