Keresés ebben a blogban

2011. május 26., csütörtök

Szemműtét

 Férjem a múltkoriban kedvesen figyelmeztetett, hogy menjek már el egy szemészhez, mert egy jókora gerenda lóg ki a szememből...  :)
Vicces - vagy inkább szánalmas - dolog, ahogyan mások szeméből akarjuk a picike szálkát kioperálni, mikor a sajátunkból éppen egy jókora szálfa lóg ki és most nem róla beszélek.
Látva, hogy ez az mondás: 
"Hogy mondhatod embertársadnak, hogy hadd vegyem ki a szemedből a szálkát, amikor a magad szemében gerenda van?" (Mt7,4)
 ...mikor keletkezett, arra a következtetésre jutottam, hogy ez a mások megműtésére irányuló hajlam, nagyjából az emberiséggel egyidős.
 Vajon mi lehet az, ami folyamatosan kényszerít minket arra, hogy hadakozzunk magunkkal, a másikkal, és néha az egész világgal?
Minden ember szemében szálka van. Mikor az ember a sajátjában felfedezi, elkezdi utálni saját szálkáját. Nyűglődik, szomorkodik, ideges lesz, szabadulni akar. Harcol.
Aztán mikor a másikéban találja: elkezdi utálni a másik szálkáját. Nyűglődik, szomorkodik, ideges lesz, szabadulni akar. Harcol. Néha szemészhez küldi. :)
A hívő kapcsolatokban azt láttam meg, hogy mivel mindannyiunkban ott él az Isten Szelleme - a régi emberi természetünkkel együtt, egyszerűen látjuk egymásban, hogy mit is kéne másképpen csinálni. Ezek az általunk meglátott különbözőségek a régi természet szálkái összeakadnak  a saját szálkáinkkal, (amik néha gerendák). És máris kész a harc...
 Talán csak a harcmodor az, amit szabályoznunk kellene. Mert egy Istenben bízó nép másképp kell, hogy bonyolítsa ezeket az ügyeket. Volt már keresztes háború, és nem volt túl dicsőséges az eredménye. Hogy miért kezdtek bele az elődök? Mert nem volt igazi ,,Isten ismeretük".
Róma 7: 27-28 Ami az értelmemet illeti, szeretem Isten törvényét.

Azonban látok egy másik törvényt, amely a testemben mûködik. Ez a bûn törvénye, amely az értelmem által elfogadott törvény ellen harcol.
De ennek nem kell így lennie. Mi, akik Őbenne bízunk, akinek a bölcsességénél, és irgalmánál csak a szeretete nagyobb, kell tudnunk alárendelni magunkat. Tőle kérjünk bölcsességet!
Jak 1:5  Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége, kérje Istentől, aki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja; és megadatik néki.
Tehát használati utasítás bárki szemében felfedezett szálka esetén: Jakab 1:5 
Szófia
Nem vagy bedugva...
Érezd jól magad az atyai házban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...