Keresés ebben a blogban

2016. december 30., péntek

Tanulok ezerrel

Elsajátítjuk a Cornell tanulási módszert.
Haj Rá!
Itt olvashatsz róla.

Forrás: okostanuló.hu
Imre-Szabó Kata
Hogy pontosan mit is jelent a PQ4R?
P - mint Preview, azaz Áttekintés

Fussuk át gyorsan a főbb címszavakat, kulcsmondatokat, a kiemelt részeket. Gondoljuk végig, hogy mit tudunk az anyagról.
Q - mint Questions, azaz Kérdések

Tegyük fel magunknak a legfontosabb kérdéseket a témával kapcsolatban: Ki? Mi? Mit? Hol? Miért? Hogyan?
R - mint Reduce, azaz Szűkítés

Az előadás után amilyen gyorsan csak lehet, készítsünk vázlatot a felidézés oszlopba. Ide kerülnek a főbb címszavak, kulcsszavak, fogalmak és összefüggések. A témához kapcsolódó lényeges kérdések.
R - mint Recite, azaz Felmondás

Takarjuk le a jegyzet oszlopunkat, és próbáljuk meg hangosan felmondani az anyagot a felidézés oszlopban szereplő kulcsszavak és kérdések segítségével. Ennél a résznél már pontosan kiderül, hogy a saját szavainkkal önállóan el tudjuk-e mondani az anyagot, vagy szükségünk van-e még ismétlésre.
R - mint Reflect, azaz Tükrözés

Gondoljuk át a tanultakat. Kapcsoljuk össze a már ismertekkel és keressünk új összefüggéseket. Próbáljunk meg válaszolni pár kérdésre, mint pl.: Mi a főbb mondanivalója a tanultaknak? Milyen elvekre épül? Hogyan tudom ezeket alkalmazni? Ellentmondásba került-e a korábbi ismereteimmel? Milyen új összefüggéseket fedeztem fel bennük? Ha bárhol kétségeink vagy hiányosságaink támadnának, olvassunk utána. Legyen egyértelmű számunkra.
R - mint Review, azaz Összegzés

Az Összegzés sávba került pár kulcsszó segítségével foglaljuk össze a tanultakat. Ez alapján egy átfogó képet kapunk a teljes anyagról, és bármikor könnyedén felidézhetjük. Ha szükséges, tegyünk fel magunknak további kérdéseket. Hetente töltsünk legalább 10 percet az összegzéseink átismétlésével. Ez a pár perc óriási előnyt jelent számunkra vizsgák, záródolgozatok előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...