Keresés ebben a blogban

2013. május 16., csütörtök

A hazugságról

Van olyan, hogy valami felett nem tudok napirendre térni,  mert egyszerűen nem értem, hogy mi szükség van rá.
Ilyen pl. a hazugság.
Görögben: ψεύδομαι  (pszeudomai)
1) hazudik, valótlanságot állít
2) megcáfol, meghazudtol; becsap
Ami igazából felháborít benne ha hívő ember szájából hangzik el.
A motivációjukat tekintve vsz. hogy minden embernél az önigazolást találjuk.
Valamit szeretnének

  • megkapni, 
  • megtartani,
amit Isten nem szánt nekik, vagy ha mégis, nem hazugság árán.
Két híres  eset jutott eszembe, mindkettő halállal végződött.
Az egyik egy ószövetségi szereplő - Dávid volt Bethsabé megtartása kapcsán (2Sámuel 11-12) , a másik két újszövetségi szereplő Anániás és Safira volt.
Apcsel 5: Volt egy Anániás nevű ember, aki feleségével, Szafirával együtt eladta valami földbirtokát. Az érte kapott pénz egy részét megtartotta magának, és ezt a felesége is tudta. A másik részt pedig elvitte, és átadta az apostoloknak. Ekkor Péter így szólt hozzá: „Anániás, miért engedted, hogy a Sátán betöltse a szívedet? A Szent Szellemnek hazudtál! Félretettél magadnak a pénzből, amit az eladott földért kaptál! Hát nem a tiéd volt, mielőtt eladtad? Vagy talán nem a tiéd volt a pénz, amit érte kaptál? Miért tervezted ezt? Amit tettél, azzal Istennek hazudtál, nem embereknek!” Amikor ezt Anániás meghallotta, azonnal összeesett és meghalt. Akik csak meghallották ezt az esetet, mind nagyon félni kezdtek. Majd a fiatalok betakarták a holttestet, kivitték és eltemették. Körülbelül három óra múlva odament Anániás felesége is, aki még nem tudta, mi történt. Péter megkérdezte tőle: „Mondd meg nekem, ennyi pénzért adtátok el azt a földet?” „Igen, ennyiért”-válaszolta az asszony. Péter ezt mondta neki: „Miért egyeztetek meg a férjeddel abban, hogy próbára teszitek az Úr Szellemét? Nézz oda! Ott jönnek, akik épp az előbb temették el a férjedet, és téged is kivisznek innen!” Ebben a pillanatban az asszony is holtan esett össze Péter lába előtt. Amikor a fiatalok bejöttek és látták, hogy meghalt, őt is kivitték, és a férje mellé temették. Ezért az egész gyülekezet, és mindazok, akik meghallották, mi történt Ananiással és feleségével, megteltek istenfélelemmel.
Azt látom, hogy senki nem kérte ettől a házaspártól, hogy egy bizonyos istentiszteleti formát alkalmazzon, ők mégis fontosnak tartották, a maguk szintjén.
Ebből azt láttam meg, ha felajánlok valamit Istennek - neki semmi szüksége rá - akkor  nem árt ha tudom mindent lát és tud.
Anániás és a felesége lebecsülték Istent, a Szent Szellemet és a testvéreiket is.
Ezért gondolták, hogy így oldják meg, de nem működött az áldozatuk hazugságra alapozva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...