Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 13., péntek

Hierarchia

Tegnap az igazságosság, ma pedig az alá-, és fölérendeltség felelőssége került terítékre.
A hierarchia jelentése a kislexikon szerint: Olyan fölé- és alárendeltségének rendszere, amiben az emberek vagy dolgok valamilyen szempont (pl. fontosság, képesség, pozíció) alapján vannak elrendezve, kategorizálva.
A hierarchia görög eredetű összetett szó, a "szent", és az "uralom" szavakból áll, eredetileg az egyházi uralom egymás alá rendelt papi fokozatainak rendszere. Ezt a szót használták később a feudalizmus hűbéri rendszerében is, ma pedig nagy szervezetek alá- és fölérendeltségi viszonyaira, és átvitt értelemben más rendszerekre is használjuk.

...Furcsa dolog - a gyermekekkel való összefüggésben nézni ezt, mert az Isten beszéde több alkalommal szólít fel arra, hogy tiszteljük (meg) a gyerekeket, sőt felhívja a figyelmünket arra, hogy bizonyos dolgokban sokkal többek és jobbak nálunk.

Ez az Ige jutott eszembe:
Ef 6:4  Ti is atyák ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek azokat az Úr tanítása és intése szerint.
De mit jelent ingerelni őket?
Görögben:  παροργίζω  (parorgidzó) - felbőszít, dühít, haragra ingerel

Hű ez érdekes. Istennek ez nem tetszik?
Más helyen (többször is írja):
Máté 18:6  Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik én bennem hisznek, jobb annak, hogy malomkövet kössenek a nyakára, és a tenger mélységébe vessék.
megbotránkoztat: σκανδαλίζω  (szkandalidzó)
1) tőrbe csal, elgáncsol, elbotlaszt
2) bűnre, elpártolásra, elégedetlenségre csábít
3) megbotránkoztat, felháborít

Van még mit tanulnunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...