Keresés ebben a blogban

2011. június 7., kedd

Kell-e változni?

Megszoktam már, hogy a különböző meglátásaimat fogom és átvilágítom. Különleges próbának vetem alá, megnézem megállnak-e a Biblia fényében.
Először is arról beszélnék, hogy türelmetlen szoktam lenni magammal is másokkal is kapcsolatban a változás tempójának tekintetében.
Hogy lehet, hogy valamit már megint nem jól csináltam, és éppen 652. alkalommal hibázok el valamit? Pláne, frusztrál a dolog, mert első nekifutásra Jézust, másodikra pedig Pált választottam példaképül.
Volt egy helyzet, mikor egy nagyon kedves barátom azzal vigasztalt, hogy ő is elhibázza a dolgokat, én pedig csendesen felhívtam a figyelmét rá, hogy igen, de nekem Jézusra kell hasonlítanom, és nem rá...

Tehát akkor mi a helyzet a változással, meg a gyümölcsterméssel?
Péter apostol így ír erről:
Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, (istenfélelem) a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretetben pedig minden ember iránti szeretetet. Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem lesztek a mi Urunk Jézus ismeretében sem tétlenek, sem terméketlenek. (máshol gyümölcstelenek) 2Péter1:5-8
Jakab meg így beszél: Vagy azt gondoljátok, az Írás csak üres beszéd? Pedig az Írás azt mondja, hogy a Szent Szellem féltékeny és erős szeretettel kíván bennünket, hogy csakis az övéi legyünk. Isten maga adta a Szent Szellemet, hogy bennünk éljen. Jakab 4:5
Ez a magyarázata annak, hogy bármit rosszul csinálunk, az az Istentől kapott tökéletes részünk figyelmeztet. Az emberek java része ezt lelkiismeretnek nevezi.
Mi a teendő tehát, ha valamit elvétettünk? Ezt is igében megválaszolva:
1János 1:9 Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól.
Megvallani görögül azt jelenti: egyetértek Vele.
ὁμολογέω (homologeó)
1) egyetért, ugyanazt mond; azonos, köze van vkihez / vmihez
2) bevall, elismer; megvall
3) ígér, megígér
4) szerződést köt, megegyezik valakivel

Amikor elrontjuk a dolgokat az a rész, amelyik olyan nagy békességben tud együtt sétálgatni Istennel, közösségre szeretne lépni vele, de nem tud. Ő nem tud a bűnnel egyetérteni, mert szent és tiszta. De ha megtisztultunk, helyreállhat a közösség, kezdődhet a séta a hűvös alkonyatban, mint egykor.

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a postot,Judit! Különösen a görög szövegelemzést.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. Én is köszönöm a hozzászólást. A göröggel nem okoskodni szeretnék, és nem magamtól vagyok ily okos. Egyfelől hála Istennek, másfelől egy pár éve megvásárolt programnak, ami sok nyelven "beszél".

    VálaszTörlés

Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...