Keresés ebben a blogban

2021. december 22., szerda

Kis karácsony

Bizony mondom Néktek, hogy a sérüléseknek, sértettségeknek a kimeríthetetlen tárhelye az emberiség.

Nem csak én vagyok lelkibeteg, hanem sokan mások is, mondhatjuk társadalmunk java része.

Mit mondhatnék, mikor a saját családomban is egymásnak esnek az emberek, hogy ki-, mit mondott, hogy mondta, volt-e alapja rá, megsértett, megsértődtem, kinek van igaza?

Aztán a legfőbb kérdés, ha igen, hogyan koordináljam, beleszóljak-e, beszéltessem-e a feleket egymással, komolyan mondom, egy méhkas az egész, és én ebbe nyúljak bele...? Mindeközben nekem is persze ezerrel jön a karácsony, ki kéne vakarni a házat a dzsuvából, - mert hála Istennek festettünk, felújítottunk, - meg, mert én hívtam meg ezt a sok veszeksző embereket. Nem beszélve arról, hogy nincs már szabim, főzni is kéne, és van két egész nap mindarra, hogy valahogy rendezzem az egész cuccot. 

Mindamellet minden nap a bányában 3 (most csak 3...) ügykörben próbálok folyamatosan dönteni, segítséget nyújtani és persze mindezt a jogszabályok mentén haladva, ugyanakkor emberségesen eljárva, mert az napi kb. 20-30 ügyfél, akinek az ügye papíron elém kerül, ember....

Ilyenkor verseng bennem az ember, a családtag, a lelkigondozó, a hivatali ügyintéző.


2021. november 21., vasárnap

Pálferi

...így egyben. Persze nem tudom, mit szólna hozzá, hogy csak így lePálferizem, de nekem ma Ő segített.

Nyilván nem mindenki van kiégve, de ez a sztori itt rólam szól, ha majd egyszer olvasom, vagy, ha netán valaki belekukkant, tudhatja, hogy éppen ma, illetve jobban belegondolva kb egész évben ez volt velem.

Kiégés, avagy burn-aut...

Már kezdem én is tudni, hogy ez történt. Az, amiről egykor (pár éve-, ... ilyen régen??? Ez DURVA!!!) tanultam, egy valós dolog, ami velem is megtörténhetett.

Szóval, hogy kiégtem. És, hogy ez ellen lehet tenni, van megoldás, és Pál Feri ezt el is mondja. 

Én meg örülök neki, nosza, meg is osztom.



2021. november 11., csütörtök

Végső szabadulás

El szoktam csodálkozni a Biblia-fordítások sokszínűségén. 

Ma megakadt a szemem ezen:

És meg ne szomorítsátok az Istennek ama Szent Lelkét, a ki által megpecsételtettetek a teljes váltságnak napjára. Efézus 4:30 HUNK

De mi az a teljes váltság???
Érdekes módon Károli kívül egyik fordítás sem emelte ki ezt a szót, kivéve az Amplified Biblia, ami egy úgynevezett bővített Biblia.
Ez a Károli, ez a Károli...
And do not grieve the Holy Spirit of God [but seek to please Him], by whom you were sealed and marked [branded as God’s own] for the day of redemption [the final deliverance from the consequences of sin]. Ephesians 4:30 AMP

És ne szomorítsátok el Isten Szentlelkét [hanem törekedjetek Neki tetszeni], aki elpecsételte és megjelölt [Isten sajátjaként] a megváltás [a bűn következményeitől való végső szabadulás] napjára. Efézus 4:30 




2021. november 10., szerda

Abban a pillanatban


Mai napság próbálom eldönteni, hogy mennyire normális, amit érzek. Már, tudniillik, hogy egyik napom vidám, másik nap hajszál híján megölök valakit.
Asszem nem normális, főleg az előzmények fényében.
Úgyhogy ma reggel többször is elmondtam magamban magamnak és a nehézségeknek:
Abban a pillanatban, amikor azt mondtam: „Csúszok, lezuhanok”, szereteted, Istenem, megragadott és gyorsan megtartott. (Zsoltárok 94, 18 Msg) 

2021. november 4., csütörtök

Einstein mondta

Két idézet Einsteintől, ha igaz, hogy tőle...

El kell gondolkodnunk azon, hogy ez egy barátságos világegyetem e, mert a válaszunk kihat az egész életünkre.

A véletlen Isten eszköze, hogy névtelen maradjon. Ne feledd: semmi sem történik véletlenül.


2021. november 2., kedd

Kiszolgáltatottság

Nem igazán érzem, hogy sok hasznos dolgot csinálnék mostanában, mondhatjuk unatkozom.

Eddig volt sok olyasmi, ami értelmesnek tűnt, de most nem érzem. Mindenesetre ma megnéztem a tanulmányt, és ezt találtam:

Hogy el ne bízzam magam az Úrtól kapott különleges kijelentések miatt, egy „tövist” kaptam a testembe, a Sátán egyik angyalát. Azért kaptam, hogy állandóan verjen engem, hogy el ne bizakodjam. Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy szabadítson meg ettől a „tövistől”. Ő azonban ezt válaszolta: „Elég az a kegyelem, amelyet kaptál, mert erőm erőtlenséged által éri el a célját.” Ezért boldogan dicsekszem gyengeségeimmel, hogy Krisztus ereje lakjon bennem. Örömmel elviselem a gyengeségeimet, amikor az emberek bántanak, vagy rosszat mondanak rólam, amikor különböző nehézségek és bajok vesznek körül, amikor az emberek üldöznek és rosszul bánnak velem. Mindezekben mégis örömömet lelem, mert amikor gyenge vagyok, akkor vagyok igazán erős. (Pál második levele a Korinthusiakhoz 12:7‭-‬10 EFO)

 Ez nekem az abszolút kiszolgáltatottságról szól, és nagyon, de nagyon elgondolkodtat.

Ki szereti, ha kiszolgáltatott? Jó, oké, Pál, de rajta kívül???


2021. október 17., vasárnap

Eleve

Jó, tudom, hogy ez a szó a teológusok között megosztó, illetve most nem tudom hogy állnak, de az Efézusi levelet olvasva kiugrott a szövegből. 

Ef 1:5 Eleve elhatározván, hogy minket a maga fiaivá fogad Jézus Krisztus által az Ő akaratának jó kedve szerint,

Ef 1:11 Őbenne, akiben vettük is az örökséget, eleve elrendeltetvén annak eleveelvégzése szerint, aki mindent az ő akaratának tanácsából cselekszik, 

Aztán meg a szó előfordulása alapján a Római levél 8-hoz jutottam:

Mert akiket eleve kiválasztott, azokról eleve el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez, hogy ő legyen az elsőszülött sok testvér között. Akikről pedig ezt eleve elrendelte, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette.

Róma 8:29‭-‬30 

Aztán valamiért rágugliztam az előválasztás weboldalára, aminek az a címe, hogy eleve.hu 

És ezzel most nem utalok semmire, egyszerűen vicces volt az egybeesés. 😚🤭☺️

 

2021. október 12., kedd

A bálványokról



Cédrust vág ki, tölgyfát vagy cserfát választ, amelyet az erdő fái között nevelt, kőrisfát ültet, amelyet az eső nevel. Ez lesz az ember tüzelője, vesz belőle, hogy melegedjék, befűt, és kenyeret süt. De istent is csinál belőle, és leborul előtte; bálványszobrot készít, és imádja azt. Felét eltüzeli, ennél a felénél pecsenyét süt, megeszi a húst, és jóllakik; közben melegszik, és ezt mondja: De jól megmelegedtem, amíg néztem a tűz fényét! A fa többi részéből istent készít: bálványszobrot. Leborulva imádja, és így könyörög hozzá: Ments meg engem, mert te vagy az istenem! Nem tudnak és nem értenek semmit, mert szemük nem képes látni, és nincs eszük, nem értenek. Nem gondolja meg az ilyen ember, nem tudja és nem érti, hogy ezt mondaná: Felét eltüzeltem, kenyeret sütöttem parazsánál, húst is sütöttem, és megettem. A többi részéből utálatos bálványt csinálok, és egy fatuskót imádok! Aki hamuban gyönyörködik, azt félrevezeti saját megcsalt szíve. Nem mentheti magát, és nem mondhatja ezt: Csak hazugságra támaszkodtam!

Ézsaiás 44:14‭-‬20 HUNB

https://bible.com/bible/1239/isa.44.14-20.HUNB

2021. október 4., hétfő

Szeretem ige


Bocsesz, hogy megint írtok, de ez van.

Akkor szoktam, ha valami megérint, elkap, földhöz vág, stb. Néha elég egy szó is. ...szóval:

Ézs 35:3-5 Erősítsetek lankadt kezeket és ingó térdeket szilárdítsatok meg. Mondjátok a hamarkodó szívűeknek: erősödjetek, ne féljetek; itt az Istenetek, bosszú jő. Isten viszonzása, ő jön és megsegít benneteket. Akkor megnyílnak a vakok szemei és a süketek fülei fölnyittatnak.

Zsid 12:12-13 Annak okáért a lecsüggesztett kezeket és az ellankadt térdeket egyenesítsétek föl, És lábaitokkal egyenesen járjatok, hogy a sánta el ne hajoljon, sőt inkább meggyógyuljon.

 Az utóbbi volt a ludas, mer' a lecsüggesztett kezekről azt hallottam, hogy korántsem tehetetlenség okán vannak lecsüggesztve, hanem direkte. Ezért kicsit szótáraztam, és tényleg...

Görögben παρίημι (pariémi) 

1) leenged, ellazít

2) figyelmen kívül hagy, mellőz, lemond vmiről

2021. szeptember 29., szerda

Mára egy gondolat


Edith Eva Eger A döntés című könyvét olvasom. Ebből most csak egy mondat, egy olyan mondat, ami megragadott: 

Számos jó okunk lehet, hogy el akarjuk kerülni az érzéseinket: Kényelmetlenek, vagy nem olyan érzések, amiket helyesnek gondolunk, vagy félünk, hogy rosszul esnek valakinek, vagy félünk, hogy mit is jelentenek - mit árulhatnak el a meghozott döntéseinkről vagy azokról, amiket még később hozunk.

2021. szeptember 28., kedd

Film ajánló


Nemrégiben alkalmam volt megnézni a  Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak című filmet.

Itt olvasható az adatlapja a port.hu weboldalon.

Ami nagyon megtetszett benne az az volt, hogy 

  • hangot ad az elnyomásnak, 
  • ellenáll a leuralásnak, 
  • a megszokott sémákból való kitörés.
Mindez jó is lehet, és ez most amúgy is foglalkoztat.
Úgy amúgy nem egy nagy durranás maga a film, de elég megrázó élmény végiggondolni, hogy mennyire bele tudnak nyugodni az emberek a rosszba, a bántalmazásba. Abba, hogy szólnának, de elnémítják őket, pláne, ha középsulis lányokról van szó, akik szemben állnak a legnépszerűbb sportoló fiúkkal, akiknek mindent IS lehet, és azoknak a vezetőség nagyon is a pártját fogja, hiszen bárány-szelídnek tűnnek.
Ha belegondolunk az igazgatónő szerepébe, az kicsit felébreszthet minket: 
Hányszor álltunk ki rossz dolog mellett? Hányszor nem álltunk az igazság mellé, sőt, tettünk az ellen? Kibe fojtottuk bele a szót? Mi lett volna, ha nem csap be a szívünk? Hová tűnt az erkölcsi érzékünk akkor? 

 ... persze, csak, ha feltételezzük, hogy nem volt velejéig romlott ő is.  

Aztán a következő karakter az egy szem fiú, aki a mozgalom mellé állt, a lány főszereplő barátja. Aki kicsit helyre is igazítja, mikor az elveszti a realitás érzékét...
Aztán, aki keresztény, mint én, ott lehet az a gondolat, hogy nem konfrontálódik, nem szól, csendben imádkozik, és nem tesz semmit egy hasonló szituációban. Mer', ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, ha pofon ütnek balról, tartsd oda...., Stb. 
Remélem adtam gondolkodnivalót 😚!

2021. szeptember 19., vasárnap

Hitben vagytok?

 ...még inkább: hitben vagyok?

Röviden: nem.

Hosszan: Tegnap este azon tűnődtem, hogy mostanában a dolgok csak úgy történnek velem. 

Ahogy tavasszal a megcovidulásunkkor csak teltek-múltak a napok, aztán meg a hetek és iszonyatosan lassan jött a javulás, a gyógyulás. Aztán csak eljött végre. Most, hogy már mindent beszedtem, minden oltást beadattam, azt hittem nem jöhet újra, de mégis akkor mi a franctól vagyok megint beteg?

Hogy őszinte legyek, kurvára unom, hogy 2019 óta mindig van valami, ami hetekre, hónapokra kivon a forgalomból.

Hol az övsömör, hol a covid, hol valami nyavalyás arcüreggyulladás. Nem is tudom mit csinálnak azok, akik valamilyen komoly, igazán hosszú, netán halálos betegségbe esnek. 🥺


Istenem, segíts, hogy hitben legyek! Bevallom mostanában nem igazán sikerült.

2021. szeptember 1., szerda

Végre!

Ma végre ismét sírtam. 

Szinte elfelejtettem azt a mély fájdalmat, ami képes feltörni és kimosni azt a sok mérget az ember szervezetéből. Pedig gyógyhatású. Ezt valami miatt elfelejtettem mostanában. Hogy örömömben, vagy bánatomban tettem-e, azt még nem tudom. Lehet, hogy mindkettő igaz.

Jobb, mint a szakszervezet...
Isten sokkal jobb, mint Bárki, vagy bármi, Aki, vagy ami könnyen befolyásolható, korrumpálható, megvezethető, megvehető emberekből áll.

Ha pedig meg akarom nevezni az érzéseimet, amit mostanában éreztem bajban lennék, mert nem könnyű megnevezni őket. Ilyesmik, mint: 

  • Düh,
  • Tehetetlenség,
  • Keserűség,
  • Tanácstalanság,
  • Harag,
Milyen érdekes, hogy Pál apostol ezeket a testi léthez párosítja. Nem elítéli, inkább diagnosztizálja. Valahogy szükséges velejárója emberi létezésünknek, de nem tesz boldoggá.
Boldoggá az tesz, ha szeretet, öröm, békesség uralkodik bennünk, ez pedig kifejezetten attól lesz, ha Istenre nézünk, Rá várunk, Benne bízunk. Szentlélek által...

2021. augusztus 2., hétfő

Gondolkodtam

 Nem felvágni akartam a címmel, hanem csak mondom.

Ezt hallottam ma meg, és ezért:

Ján 10:9 Én vagyok az ajtó: ha valaki én rajtam megy be, megtartatik és bejár és kijár majd, és legelőt talál.

Ez nagyon elgondolkodtató. Ennek nyomán ezt találtam:

Jó reggel elégíts meg minket a te kegyelmeddel, hogy örvendezzünk és vigadjunk minden mi időnkben. Vidámíts meg minket a mi nyomorúságunk napjaihoz képest, az esztendőkhöz képest, amelyekben gonoszt láttunk. Zsolt 90:14 -15

 ...és ezen a ponton már el is sírtam magam, mert sok gonoszságot láttam az elmúlt esztendőkben.

És panaszkodtam. Elmondtam, hogy elegem van.

  • A képmutatásból,
  • Az emberek részrehajlásából,
  • A szervilis barmokból,
  • Ebből a rendszerből,
  • Néha saját magamból,
  • A kiszolgáltatottságból,
  • A betegségekből,
  • A gyűlöletkeltésből,
  • A gonoszságból,
  • Abból, hogy energiát fektetek dolgokba, amik aztán nem hozzák meg a gyümölcsüket,
  • ...
Nem tudom hogyan tovább, talán most ennyi.
Illetve mégis:
... kérlek Istenem, vidíts fel a nyomorúságom napjaihoz képest, az évekhez képest, amelyekben gonosz dolgokat, és sok rosszat láttam! 😓 





.

2021. július 7., szerda

Egerészés

Minap reggel, ahogy egy ideje szoktam is, beöltözve tornához, izzasztó öv, meg ilyesmi amikor megjelent Manci, a családunk herélt kandúrja egy nagyon is ficánkoló, kövér egérrel a szájában az étkezőben.

...igen, róla van szó.
Mit mondhatnék? Megállítottam a jutubét, és vad egerészésbe kezdtem. 
Igen, én, mert a fent említett játszásiból elengedte, az egér pedig huss, beszaladt a szekrény alá. Tulajdonképpen megértem, de azért mégse szeretnék együtt lakni vele, úgyhogy eldönthettem, hogy kúszok, mászok a földön egy bográcskeverő fakanállal, vagy elengedem a dolgot, és vele együtt a bazi nagy egeret.
Az előbbit választottam, de az egér nagyon nehezen állt kötélnek.
Manci mindeközben elvesztette az érdeklődését a vadászat iránt, és egykedvűen figyelte a vesződségemet. Lehet, hogy röhögött is rajtam.
Az egér végül a macsek karjai közé szaladt, de, ahogy azt előbb is mondtam, Manci feladta.
Vagy megunta, mindenesetre tudtam, hogy csak magamra számíthatok. 
Sajnos, (most az állatvédők fogják be a fülüket!) az egér elhalálozott, és erről én tehetek, meg a bográcskeverő fakanál, amivel lecsaptam.
Nem baj, veszek másikat.
Na, nem az egérből.
🐭🐁
De, hát muszáj volt, mert indulni kellett dolgozni.
Egerészésből nem élünk meg.



A szerelemnek múlnia kell

Ez a szomorú dal jutott eszembe. De valóban múlnia kell?

Megfigyelem az elmúlt években tendenciáját, arra jutottam, hogy valóban, de felválthatja azt-, helyébe léphet a hűség, a szeretet, mely döntésen alapul, nem érzelmen.  

Lángoló szerelem életem párja felé, Isten felé, gyermekeim felé, de még a virágaim felé is megkopnak, kifakulnak. (Talán gyermekeim felé legkevésbé, legnehezebben.)

Milyen érdekes, hogy az evéshez mennyire ragaszkodom...

😁😁😁

Ézs 40:8 Megszáradt a fű, elhullt a virág; de Istenünk beszéde mindörökre megmarad!

Máté 22:37 Jézus pedig monda neki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.

2021. május 27., csütörtök

Dehogy haltok meg!


Amikor egy igerészen napokig gondolkodom, az mindig jelent valamit.

Nem egészen értem hogy miért, de ez van. Tehát:

 A kígyó pedig ravaszabb volt minden vadállatnál, amelyet az Úr isten alkotott. Ezt kérdezte az asszonytól: Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyetlen fájáról sem ehettek? Az asszony így felelt a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk, csak annak a fának a gyümölcséről, amely a kert közepén áll, mondta Isten: Ne egyetek abból, ne is érintsétek, hogy meg ne haljatok! A kígyó erre így felelt az asszonynak: Dehogy haltok meg! Hanem jól tudja Isten, hogy azon a napon, amelyen esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, mint az Isten: tudni fogjátok, mi a jó és mi a rossz. Az asszony úgy látta, hogy jó volna enni arról a fáról, hogy csábítja a szemet, és kívánatos is az a fa, mert okossá tesz: szakított hát a gyümölcséből, és evett. Adott a vele levő férjének is, és ő is evett.

1Mózes 3:1‭-‬6 

Ami pedig ebből hangsúlyos volt az az, hogy mi a fene ütött Évába? Egyik nap még teljes a bizalom Isten és közte, másnap meg az a kígyó 🐍 simán rászedi. Mi volt a baj?

  1. Kívánság
  2. Kíváncsiság
  3. Bizalmatlanság Isten felé
  4. Bizalom a kígyó felé.
Hányszor mondja nekem is a kígyó: Csakugyan azt mondta....? Vagy: Dehogy haltok meg! Vagy: Úgy felbosszantott ez az illető, nyugodtan mondj róla rosszakat! Nyugodtan haragudj rá! Nyugodtan nyalogasd a sebeidet! Van még idő. Add át magad az indulataidnak!
És akkor pár újszövetségi ige további elmélkedésre:
2Kor 11:3 Félek azonban, hogy amiként a kígyó a maga álnokságával megcsalta Évát, akként a ti gondolataitok is megrontatnak és eltávolodnak a Krisztus iránt való egyenességtől...

1Tim 2:14 És Ádám nem csalattatott meg, hanem az asszony megcsalattatván, bűnbe esett...
A válaszom pedig fent feltett kígyó általi felvetésekre, hogy pontosan tudnom kell, hogy miket mondott Isten, és arra is mondott megoldást, ha elhibázom a dolgokat. 
Komolyan kell venni, amit Isten mond. Biztos nem véletlenül adta utasításba, hogy ne egyenek arról a fáról.
Az Ördöggel nem cimbizünk! Egy szemétláda. 








2021. május 8., szombat

A Szellem gyümölcse

Ledöbbentem tegnap az Aldiban. 

Egy jól szituált, szépen sminkelt, sportos, középkorú, dekoratív nő rendkívül harsányan és agresszív módon tüntetően nyilatkozott (sőt, kinyilatkoztatott) arról, hogy oltás, vagy nem, nincs is ilyen betegség, hogy Covid, meg a többi. 

- Gondolom ti is beoltattátok magatokat,

- abba döglesz bele,

- ezér' tart itt ez az ország, stb.

Sütött belőle a megvetés, a harag, a düh. Ráokádott mindenkire.

A pasi, akivel volt csitítani próbálta, mindhiába.

Előttük a pénztárnál egy másik nő csendesen szólt pár szót az oltás mellett, aztán a hangos tovább hergelte magát, hogy megtépi, felrúgja, stb.

No komment, de mégis, csak ennyi: Nem vonok le téves következtetéseket arra nézve, hogy a csendes ember van jó állásponton, a hangos rosszon. Vannak csendes gyilkosok. Tévedés is lehetne. Jó dolgokat is lehet rosszul képviselni. 

Én amúgy oltás párti vagyok, de ha ezt úgy képviselném, hogy közben másokat földbe döngölök, Isten irgalmazzon nekem!


Hasonló...

2021. április 29., csütörtök

Ábrám és Ábrahám

Mi a különbség? Csak az kis "ah"?

Nem neveznek többé Abrámnak, hanem Ábrahám lesz a neved, mert sok nép atyjává teszlek.
1Mózes 17:5

אַבְרָהָם‬ ('aḇəráhám)
Ábrahám = ’sokaság atyja’
1) pátriárka, a zsidó nép ősatyja

Etimológia: tulajdonnév (nomen proprium) a H1 + az eredeti összetételéből. Az eredeti áv + rám kifejezésbe ugyanis beleékelődik a végződését elveszítő hámón ’sokaság’ szó (hám-), így nem leváltva, hanem tovább bővítve (ávrá+hám) annak eredeti jelentéstartalmát (vö. Αβρααμ).

Ejtsd: avráhám

(Óhéber)

אַבְרָם‬ ('aḇərám)
Ábrám = ’felmagasztalt atya’

1) Ábrahám eredeti neve

2021. április 28., szerda

Miatyánk

Mindig is úgy gondoltam, hogy a Miatyánk pontról pontra való átgondolása révén rá tudunk jönni, ha valamit benéztünk. 

Mármint azóta gondolom így, mióta hiszek Isten létezésében és abban, hogy amit a Biblia ír, arra szüksége van a halandónak, hogy ne legyen halandó. 


Inkább így imádkozzatok: »Apánk, aki a Mennyben vagy, imádkozunk, hogy nevedet mindenki tisztelje. Királyi uralmad jöjjön el, és akaratod teljesüljön itt a Földön is, ahogy a Mennyben teljesül. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma! Bocsásd meg bűneinket, ahogyan mi is megbocsátottunk azoknak, akik valami rosszat tettek nekünk! Ne engedd, hogy próbára tegyenek bennünket, és szabadíts meg minket a gonosztól!«
Máté evangéliuma 6:9‭-‬13 EFO

A kenyér mizéria pedig nem azért van, mert éhes vagyok, hanem mert találtam egy jó receptet. Plusz pont ideértem egy tanulmányban a Máté 6-hoz.
Megfigyeltem amúgy, hogy szinte az egész rész arról szól, hogy valami módon embereknek akarni tetszeni GÁZ. Valahogy ilyenkor az értékrendünk felborul.


2021. április 22., csütörtök

Városi legenda

Nem tudom, hogy honnan vettem, hogy próbáltak megmenteni plusz életeket.

Mármint Noé és Isten. Pedig már többször olvastam a történetet ezzel kapcsolatban.

De nem. A bárkára szóló meghívó csak Noé családjának szólt.

Érdekes, ahogy keverednek a filmek / könyvek / legendák a tényekkel.

Tehát a valóságban: 

Akkor ezt mondta az Úr : Ne maradjon lelkem örökké az emberben, hiszen ő csak test. Legyen az életkora százhúsz esztendő. Amikor látta az Úr, hogy az emberi gonoszság mennyire elhatalmasodott a földön, és hogy az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz, megbánta az Úr , hogy embert alkotott a földön, és megszomorodott szívében. Azért ezt mondta az Úr : Eltörlöm a föld színéről az embert, akit teremtettem; az emberrel együtt az állatokat, a csúszómászókat és az égi madarakat is, mert megbántam, hogy alkottam őket. De Nóé kegyelmet talált az Úr előtt.

1Mózes 6:3‭, ‬5‭-‬8 HUNB

Ezt mondta Isten Nóénak: Elhatároztam, hogy minden élőnek véget vetek, mert erőszakossággal telt meg miattuk a föld. Ezért elpusztítom őket a földdel együtt.

1Mózes 6:13 HUNB

Akkor ezt mondta az Úr Nóénak: Menj be egész házad népével a bárkába, mert csak téged látlak igaznak ebben a nemzedékben. Mert hét nap múlva negyven nap és negyven éjjel tartó esőt bocsátok a földre, és eltörlök a föld színéről minden élőt, amelyet alkottam.

1Mózes 7:1‭, ‬4 HUNB

2021. április 20., kedd

József, a Bodyguard

 Isten Józsefre bízta Máriát és Jézust.

Többször szólt hozzá, először megnyugtatta, hogy ne küldje el Máriát, nem egy megesett nő, másodszor pedig Heródes vérengzése elől Egyiptomba küldi a családot. József hallása és szófogadása révén életeket mentett. 

Hallotta az angyalt. Megnyugtató.



2021. április 18., vasárnap

Tökéletes...


Ma a gazdag ifjú történetét nézem meg kicsit.

Hetekkel ezelőtt megfogott, ahogy leírta azt az alázat(oskodást) az evangélium. 

Miért neveztem alázat(oskodás)nak?

A térdreesés és a megszólítás miatt. 

Már éppen indulni készült, amikor egy férfi odafutott hozzá. Leborult előtte, és megkérdezte: „Jó Mester! Mit kell tennem, hogy örök életet kaphassak?” Jézus így válaszolt: „Miért mondasz engem jónak? Egyedül csak Isten jó, senki más. Ismered a Törvény parancsait: Ne gyilkolj! Ne kövess el házasságtörést! Ne lopj! Ne tanúskodj hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!” A férfi erre így válaszolt: „Mester, én mindezt megtartottam gyerekkorom óta.” Jézus rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta: „Még egy dolog van, amit meg kell tenned. Menj, add el minden vagyonodat, és amit érte kapsz, oszd szét a szegények között! Akkor majd a Mennyben lesz a kincsed. Azután gyere, és kövess engem!” Erre a válaszra a férfi arca elkomorult, és szomorúan elment, mert nagyon gazdag volt.

Márk evangéliuma 10:17‭-‬22 EFO

Arra jutottam, hogy Jézus itt nem arra mutat rá, hogy nem üdvözülhet a gazdag, csupán azt hangsúlyozta, hogy ha önerőből akar, akkor lesz vele dolog.

Ugyanez másik két helyen:

Máté 19:16 És íme hozzá jövén egy ember, monda neki: Jó mester, mi jót cselekedjem, hogy örök életet nyerjek?

Luk 18:18 És megkérdé őt egy főember, mondván: Jó Mester, mit cselekedjem, hogy az örökéletet elnyerhessem?






2021. április 17., szombat

Csak érdekelt...

Vajon Mária, Lázár lánytestvére azonos-e azzal a Máriával, aki "bűnös asszony" volt?
Mindegyik evangélium leírja az alabástrom szelencés történetet.

Jézus Betániában, a leprás Simon házában vendégeskedett. Amikor Jézus helyet foglalt az asztalnál, odalépett hozzá egy asszony, aki alabástrom edényben drága illatszert hozott magával, és azt Jézus fejére öntötte. Ezt látva a tanítványok bosszankodtak, és azt mondták: „Mire jó ez a pazarlás?! Ezt a drága illatszert jó áron el lehetett volna adni, a pénzt meg a szegények között szétosztani!” Jézus észrevette, miről beszélnek, és ezt kérdezte: „Miért bántjátok ezt az asszonyt? Hiszen nagyon jót tett velem! Szegények mindig lesznek köztetek , de én nem leszek mindig veletek. Amikor rám öntötte ezt az illatszert, azzal már a temetésre készítette elő a testemet. Igazán mondom nektek: az egész világon, ahol csak hirdetni fogják az örömhírt, azt is elmondják majd, amit ez az asszony tett, és emlékezni fognak rá.”
Máté evangéliuma 26:6‭-‬13 EFO

Jézus Betániában, a leprás Simon házában vendégeskedett. Amikor Jézus helyet foglalt az asztalnál, odalépett hozzá egy asszony, aki alabástrom korsócskában, tiszta nárdusolajból készült nagyon értékes illatszert hozott magával. A korsócskát összetörve, az illatszert Jézus fejére öntötte. Néhányan felháborodtak ezen, és ezt mondták egymásnak: „Miért kellett így elpazarolni ezt a drága illatszert? El lehetett volna adni több, mint háromszáz ezüstpénzért, a pénzt pedig szétosztani a szegények között.” És megharagudtak az asszonyra. De Jézus ezt mondta nekik: „Hagyjátok őt, ne bántsátok, hiszen jót tett velem! Szegények mindig lesznek köztetek, rajtuk bármikor segíthettek. De én nem leszek mindig veletek. Ez az asszony megtette, amit csak tehetett. Amikor rám öntötte ezt az illatszert, előkészítette testemet a temetésre. Igazán mondom nektek: amikor majd az egész világon mindenhol hirdetni fogják az örömhírt, azt is elmondják, amit ez az asszony értem tett, és emlékezni fognak rá.”
Márk evangéliuma 14:3‭-‬9 EFO

Az egyik farizeus vendégségbe hívta Jézust, aki el is ment hozzá. Letelepedtek az asztalhoz. Volt abban a városban egy bűnös asszony. Amikor megtudta, hogy Jézus a farizeus házában vacsorázik, ő is oda ment, és nagyon értékes illatszert hozott egy alabástrom korsócskában. Sírva megállt Jézus mögött. A könnyeivel öntözte, hajával megtörölte, majd megcsókolta Jézus lábát, végül ráöntötte a drága illatszert. A farizeus, aki meghívta Jézust, mindezt látta, de nem szólt, csak azt gondolta magában: „Ha ez az ember valóban próféta lenne, akkor tudná, hogy miféle nő az, aki hozzáér. Tudná, hogy ez az asszony bűnös!” Jézus ekkor megszólította a házigazdát: „Simon, szeretnék valamit mondani neked!” „Mondd csak, Mester!” — válaszolta Simon. Jézus így folytatta: „Volt egy hitelező, és annak két adósa. Az egyikük ötszáz ezüstpénzzel tartozott, a másik ötvennel. Mivel egyikük sem tudta visszafizetni, a hitelező nagylelkűen elengedte mindkettőjük adósságát. A kettő közül vajon melyik szereti jobban a hitelezőt?” Simon így válaszolt: „Gondolom, az, akinek nagyobb adósságot engedett el.” Mire Jézus azt mondta: „Igazad van!” Majd az asszonyra mutatva így folytatta: „Látod ezt az asszonyt? Eljöttem a házadba, de nem kínáltál vizet, hogy a poros lábamat megmossam. Ő pedig a könnyeivel mosta, és a hajával törölte meg a lábam. Te nem üdvözöltél csókkal, ő pedig amióta csak megérkeztem, szüntelenül a lábamat csókolgatja. Te nem kented meg a fejemet olajjal. Ő pedig a lábamat kente meg illatos olajjal. Mondom neked, ennek az asszonynak sok bűnét megbocsátották. Ezt abból láthatod, hogy mennyire szeret! Akinek viszont kevés bűnét bocsátották meg, abban a szeretet is kevesebb.” Ezután az asszonyhoz fordult: „A bűneid meg vannak bocsátva!” Akik vele együtt vacsoráztak, ezt gondolták: „Ki lehet ez, hogy még a bűnöket is megbocsátja?”
Lukács evangéliuma 7:36‭-‬49 EFO

Hat nappal a pászka ünnep előtt Jézus Betániában meglátogatta Lázárt, akit feltámasztott a halálból. Vacsorát készítettek neki, amelyet Márta szolgált fel. Lázár is ott ült az asztalnál Jézussal együtt. Vacsora közben Mária nárdusolajból készült igen drága illatszert hozott elő. Az egészet ráöntötte Jézus lábára, majd a hajával törölte meg. Az illatszer illata az egész házat betöltötte. Akkor megszólalt az egyik tanítvány, Iskáriótes Júdás, aki el akarta árulni Jézust: „Ezt a drága illatszert inkább el kellett volna adni háromszáz ezüstért! A pénzt meg a szegényeknek adhattuk volna!” De ezt nem azért mondta, mintha a szegények érdekelték volna, hanem mert tolvaj volt. Ugyanis Júdás kezelte a csoport közös pénzét, és gyakran lopkodott belőle. Jézus így válaszolt: „Hagyd békén Máriát! Hiszen ezt az illatszert a temetésemre tartogatta! Szegények mindig lesznek a közeletekben, de én nem leszek mindig veletek.”
János evangéliuma 12:1‭-‬8 EFO

2021. április 12., hétfő

Mécs László: Májusi legenda

Zöld vetések ringó tengerében
gyalogösvény ment, oly keskeny éppen,

mintha Mózes vágta volna széjjel
világhírű varázsvesszejével.

Léha tücskök dáridója zengett,
s csiklandozta a mosolygó csendet.

Bár szívemben régi tüske égett,
megáldottam a nagy mindenséget.

Az utacskán lábom hetykén ment át,
orrom mesét szimatolt, legendát.

S íme jött is szembe az ösvényen
egy szakállas koldus lassan, vénen.

Úgy mutatta félkarját, a csonkát,
pőrén, mint pénz-kölykező vagyonkát.

Másik karja felém nyúlva pénzt kért.
Belenyúltam a zsebembe pénzért.

Számolgattam, aprópénzt kerestem
bosszankodva és fukarka-resten.

S míg pirulva pénzt böngészve álltam,
hirtelen lúdbőrös lett a hátam,

különleges túlvilági csend lett,
harangvirág hallhatóan csengett,

s bár lehunytam mindkét szempillámat:
mintha Jézus nézett volna rám ott,

borzongások leptek el, mint hangyák,
s meghallottam Jézus titkos hangját:

“Mit számolgatsz olyan kínos-bölcsen?
Mikor kértél, hogy szíved megtöltsem

boldogsággal, s balzsam kellett, kegyszer:
anyád csókját számoltam csak egyszer?

Megszámoltam álmaid vetését,
gyermekek, fák, fecskék nevetését,

holdas esték néma titkú báját,
lepkék, rétek tarka karneválját?

Megszámoltam a sok szívet, ember,
mely feléd nyílt mint tulipán-tenger?

Számoltam az égből rádszalasztott
napsugarat, jóságot, malasztot?

Megszámoltam csöppenként a vérem,
mely kifolyt, hogy élhess hófehéren,

s boldogsággal szívedet megtöltse?
- Te meg számolsz mint garaskák bölcse!”

... E szavakra pillám fölnyitottam,
de nem láttam csak a koldust ottan.

Pénzt várt. Én meg zavaromban nyomban
pénztárcámat a markába nyomtam.

Ó rémnézett félve, megindultan,
s azt gondolva, hogy megbolondultam:

futni kezdett. Nagy jókedvem támadt,
zöld kalászok csókolták ruhámat,

tust vonózott a föld minden tücske,
s a szívemből önmagától
kihullott egy régi rozsdás tüske.

2021. március 29., hétfő

Drasztikus

 

Ezek nem a saját gondolataim, egy tanulmányban olvastam. Mármint a magyarázatot.

És elgondolkodtatott.

2021. március 27., szombat

Tiszta sor

Kicsit furcsa gondolataim vannak. Csak mondom.

Régen valahogy mindig azt gondoltam, hogy többre vagyok elhivatott.

Nem mint anya, nem mint feleség sem mint melós, hanem, mint Isten lánya. Persze az is mind én vagyok, és azok is mind nagyon fontos területei az életemnek.

Manapság ... Nem tudom. És ezt ne értse félre senki, nem bánkódom amiatt, ami nem lettem, csak csodálkozom. Mintha mindaz az érdeklődés eltűnt volna.

Pedig nem ütöttem meg a fejemet. Csak emlékeznék rá?!

Addig is, egy kis szösszenet mára:

Megragadott ez a gondolat:

Kicsit furcsa ebben a modern 21. századi világban ez a mondat, de, ha nézem ezeket a felborult értékrendeket, ezeket az elferdült gerinceket, az egymásra taposást, a gonoszt,... néha bennem, ezt a kilátástalannak tűnő küzdelmet a "vérus" ellen, akkor látom a harcot. Látom Istent, és látom az Ördögöt.

Van Ördög, vannak munkái.

És biztat, hogy Valaki fellépett és most is fellép ellene. Jézus.

Hála...


 

2021. március 23., kedd

Az elmúlt hetek, hónapok margójára

Hát, persze, hogy nem tudom vége van-e az elmúlt aszályos időszaknak.

Mindenesetre most itt vagyok.

Nem akarok róla beszélni, inkább a ma foglalkoztat.

Azt írja az ige, hogy: Ha közületek ketten, vagy hárman egy akaraton vannak, Atyám ott lesz köztük.

  • Mi akadályozza ezt?
  • Hogyan lehetne 2-3 ember 1 akaraton?

Lássuk be, ezek jó kérdések!

Az a tapasztalatom, hogy nem más akadályozza ezt, mint az emberi gőg, a butaság, az önzés, ez a szemét világ. A bűn.

Az enyém is...

És mi eldönthetjük, hogy bezárkózunk, vagy nyitva tartjuk szívünk kapuját minden gyütt-mentnek. Mert nem jó az embernek egyedül. Mert nekem is elengedik hogy nehéz velem. Hogy tele vagyok romlottsággal. Hogy idegesítő vagyok. 



2021. február 7., vasárnap

Bonyolult

Tegnap valami egészen tanulságos dolog történt velem.

Egy kedves személy magáról akart nekem beszélni egy másik kedves  személy előtt, és rendre beleszőtte a mondandójába, hogy bezzeg én, (mármint én) másképp csináltam ezt anno. 

Éreztem, ahogy elszorul a szívem, elborul az agyam, elborít a szégyen. Miért hozza fel 632-szer? 

Hála Istennek egyből tisztáztuk, hogy semmiképpen sem akart megbántani, inkább a nyelvét harapta volna le. 

Asszerivitás:  


Szerinte ez nekem egy dicsőség volt, én csináltam jól, büszke lehetek rá, hogy így tettem. 

Tanulság: Ne gondoljak mást a dolgok mögé, kérdezzek vissza! EGYBŐL!

Ha nem tisztázzuk ott és akkor, várhattam volna a gyógyulást, csak a falak nőttek volna. 



2021. február 2., kedd

26/26


Előkerült egy régebbi írásom, *hesed* témakörben. Ezt a héber szót legtöbb esetben kegyelemnek fordítja a Biblia.

Ezt a Szégyentől szabadon című tanulmány juttatta eszembe. 

A cím pedig arra utal, hogy van egy Zsoltár, amiben a hesed szó 26-ból 26-szor szerepel. 

Jó arány.

136. Zsoltár

1 Adjatok hálát az Örökkévalónak, mert jó,

    mert örökké tart kegyelme!

2 Adjatok hálát az istenek Istenének,

    mert örökké tart kegyelme!

3 Adjatok hálát az urak Urának,

    mert örökké tart kegyelme!


4 Csodákat tesz egyedül,

    mert örökké tart kegyelme.

5 Bölcsességével teremtette az eget,

    mert örökké tart kegyelme.

6 Kiterjesztette a szárazföldet a vizek fölé,

    mert örökké tart kegyelme.

7 Fénylő égitesteket alkotott,

    mert örökké tart kegyelme,

8 a Napot, hogy uralkodjon nappal,

    mert örökké tart kegyelme,

9 a Holdat és csillagokat, hogy uralkodjanak éjjel,

    mert örökké tart kegyelme.


10 Egyiptom elsőszülöttjeit megölte,

    mert örökké tart kegyelme.

11 Kihozta Izráelt Egyiptomból,

    mert örökké tart kegyelme,

12 erős kézzel és kinyújtott karral,

    mert örökké tart kegyelme.

13 Szétválasztotta a Vörös-tengert,

    mert örökké tart kegyelme,

14 Izráelt pedig átvezette rajta,

    mert örökké tart kegyelme.

15 A Fáraót és seregét a Vörös-tengerbe dobta,

    mert örökké tart kegyelme.


16 Népét átvezette a sivatagon,

    mert örökké tart kegyelme.

17 Nagy királyokat vert le,

    mert örökké tart kegyelme,

18 Erős királyokat megölt,

    mert örökké tart kegyelme,

19 Szihónt, Emór királyát,

    mert örökké tart kegyelme,

20 és Ógot, Básán királyát,

    mert örökké tart kegyelme.

21 Országaikat pedig örökségül adta Izráelnek,

    mert örökké tart kegyelme,

22 földjüket ajándékul adta szolgájának, Izráelnek,

    mert örökké tart kegyelme.

23 Gondolt ránk, mikor megaláztak minket,

    mert örökké tart kegyelme,

24 és megszabadított ellenségeinktől,

    mert örökké tart kegyelme.

25 Ő ad enni minden teremtménynek,

    mert örökké tart kegyelme.

26 Adjatok hálát a Menny Istenének,

    mert örökké tart kegyelme!

‫חֶסֶד‬ (ḥesed
1) szeretet, jóakarat, jóindulat, jóság vki iránt
2) alacsonyabb sorsú ember felé tanúsított: kegy, kegyelem, felindulás vki iránt
3) Izrael felől Isten felé tanúsított: kegyesség, istenfélelem
4) bájos, kellemes megjelenés

2021. január 28., csütörtök

Haláleset

2Kor 4:10-11 Mindenkor testünkben hordozzuk az Úr Jézus halálát, hogy a Jézusnak élete is látható legyen a mi testünkben. Mert mi, akik élünk, mindenkor halálra adatunk a Jézusért, hogy a Jézus élete is látható legyen a mi halandó testünkben.

Mit is jelent hordozni Jézus halálát?

Valami olyasmit, hogy ahová csak megyek, magammal viszem. 

De, hát ki kíváncsi egy halottra?

Mindenki. Legalábbis mindenkinek szüksége van erre a halálesetre, csak sokan nem tudják.

Lássuk csak, kinek van szüksége az én halálomra?

Mindenkinek. 🙃 Azt írja, hogy mindig halálra adatok / adatunk Jézusért. 

Néha féltjük a kis tyúxarosat, pedig nem kár érte.

Ne ijedj meg, az esetek többségében nem valódi halálról van itt szó, hanem átvitt értelemben, és ez inkább a pszichém halála, a saját elképzeléseim halála, a saját okoskodásom halála.

A cél az az, hogy Jézus látható legyen a többi ember számára. Nemes cél, nem igaz? 

Az vóna...! (És már megint picsogok, mert tegnap a főnökasszonyom a szobatársammal megbeszélte, hogy milyen jó a természetem, és mennyire nem vagyok haragtartó, én meg pont azon imádkoztam napok óta, hogy a sok türelmetlenség, harag helyett bár Isten Szentlelkének a gyümölcseit tudnám produkálni. 😢)

Vannak VALÓDI mártírhalált halt emberek Krisztusért, de igazából a halál nem árthat annak, akinek örök élete van a mennyben.

A befejezés pedig biztató: 

Ezért a halál bennünk végzi a munkáját, az élet pedig bennetek. 2Kor4:12 


 

2021. január 23., szombat

Tanulmány

Pár nővel tanulmányozzuk a Bibliát a szégyennel kapcsolatban.

Ma ez jött elém:


 Amúgy pedig: 

Meglepett az, hogy Isten haragra gerjedt Mózes ellen, mikor elküldte, hogy vezesse ki a népet Egyiptomból, az meg csak mondogatta, hogy dehogyis tudom megcsinálni! 

Azért segített rajta, szerencsére. Nem mindig tudott megmaradni az, aki ellen fellángolt Isten haragja...

Mondjuk később az aranyborjas sztoriban vastagon benne volt Áron keze.



2021. január 21., csütörtök

💔

Nem mindig van ez így, de ma igen. Elkapott a sírás. Az életembe sodródott, majd tovatűnt embereken gondolkodom. Álmokon, amik nem lettek meg, barátokon, akikkel megrendült egymásban a bizalmunk. Igen, nekik is bennem, mert nem vagyok különb.

Miért ilyen bonyolult az ember lelke?

És itt a ma, ami csodaszép.

Nem tehetek mást, mint hogy megbocsátok nekik és magamnak is, hiszen Jézus mindannyiunkért meghalt.

Kibúvót ne keress,

Csak szeress,

Mert Jézus életét adta.

Ez pedig egy régebbi.

2021. január 20., szerda

Tiszta szívvel

Olyan lelkesen tudjuk mondani Dáviddal együtt, hogy

Teremts bennem tiszta szívet ❤️ Uram! (32. Zsoltár+ 51. Zsoltár)

Jézus is beszélt erről. Azt mondta:

Boldogok, akiknek szívük tiszta: mert ők az Istent meglátják. Máté 5:8 

József Attila is beszélt róla a Tiszta szívvel című versében. 

Milyen ez a  tiszta szív?

Az erről való elmélkedés valószínűleg folytatódik... Később. Addig is:

Szív: ἡ καρδία, -ας (hé kardia, -asz) - szív, a fizikai, lelki és a szellemi élet központja

Tiszta: καθαρός, ά, όν (katharosz, a, on) 

1) tiszta, mocsoktalan

2) érintetlen

3) zavartalan, akadálytalan, (átvitt ért.) világos

4) vegyítetlen, hamisítatlan, valódi, tiszta eredetű

5) hibátlan, bűntelen, ártatlan

6) őszinte, romlatlan, becsületes




2021. január 19., kedd

Mi a céltévesztés?


Az a céltévesztettség, ami ellenünk irányul nem súlyosabb, mint a miénk, csak jobban fáj... (A Biblia ezt a képet használja a bűnre.)

Magunkat hamar kimentjük a felelősség alól:

  • Képtelen vagyok...
  • Függő vagyok, 
  • Nem vagyok felelős,
  • Célévesztett voltam...
Teszem azt: Egy férfi drogos lesz, ez alatt az idő alatt tönkremegy a családja, és mire észbe kap, széthullott. Ezek után a felesége más férfit talál, elválik tőle.
Ki a hibás? Ki kezdte a céltévesztést? Ki fejezi be?

ἁμαρτάνω (hamartanó) 
1) bűnt követ el, vétkezik (Isten ellen pl. Luk 15:18, Krisztus és a testvérek ellen pl.: 1Kor 8:12, önmaga ellen pl.: 1Kor 6:18, Törvény ellen pl.: Csel 25:8)
2) bűnben él (folyamatos görög igealak esetén, pl.: Jn 5:14, 8:11, 1Jn 3:6)
3) elvét, eltéveszt, elhibáz
4) elfeledkezik vmiről, elmulaszt
5) eltéveszti a célpontot (és így nem részesül díjazásban)

2021. január 15., péntek

Törékeny dolgok


 Az elmúlt hetekben eltört pár új használati tárgyam, amiknek a fontosságára csak akkor jöttem rá, mikor most újra ki kell fizetnem az árát. Részlegesen ugyan, de cseppet sem örülök.

Ennek apropóján rájöhettem, hogy a régi nem véletlen lett lecserélve. Nagyon időszerű volt ugyanis, mert kopott volt, sem esztétikailag, sem gyakorlati szempontból nem töltötte be a funkcióját.

Miért beszélek erről? Mert bizony mondom néktek, hogy az ember is képes megváltozni. Képes arra, hogy másképp gondolkodjon, másképp cselekedjen. Ha egyszer már rájöttem arra, hogy a régi dolgaimat le kell cserélni, mert egyszerűen nem működtek, az azért volt, mert nem működtek. 

Nem működik: 

  • A pletyka,
  • A szeretetlenség,
  • A harag,
  • A kétségbeesés,
  • Balog Döme
Működik:
  • Az ima,
  • A megtérés Istenhez, (a gondolkodásunk hozzá igazítása)
  • A szeretet. (Az én dolgom, ami az én dolgom. Köszi Zsozsó ❤️)
A Biblia azt írja arról, ha visszatérünk a régi dolgainkhoz, hogy a kutya megeszi, amit kihányt. Károliasan az eb visszatér az okádásához. 
Guszta és szemléletes.


2021. január 13., szerda

Covid-tangó, Zsoltárok 74:1-11


Kesergés a templom pusztulása miatt

1 Ászáf tanítókölteménye. Miért vetettél el, Istenem, oly régóta, miért lángol haragod legelőd nyája ellen?

2 Gondolj gyülekezetedre, amelyet hajdan létrehoztál, örökségedre, a néptörzsre, amelyet megváltottál, a Sion hegyére, amelyen laktál!

3 Irányítsd lépteidet a régi romokra! Szentélyedben az ellenség mindent lerombolt!

4 Ellenségeid ordítoztak kijelentésed helyén, és kitűzték ott jelvényeiket.

5 Olyanok voltak, mint akik a sűrű fák közt fejszét emelnek magasra.

6 Még faragványait is mind összetörték fejszékkel és baltákkal.

7 Lángba borították szent helyedet, porig alázták neved hajlékát.

8 Igázzuk le őket egészen! - mondták magukban, és fölperzselték az országban Isten minden hajlékát.

9 Jeleket nem látunk, próféta nincs többé, és senki sem tudja, meddig tart ez még?

10 Isten, meddig gyalázhat az ellenfél? Örökké csúfolhatja nevedet az ellenség?

11 Miért tartod vissza kezedet? Emeld föl jobbodat, végezz velük!

2021. január 11., hétfő

Életet adni

Életet adni úgy is lehet, hogy szülsz egy gyermeket. 


Mondjuk ez annyiban nem igaz, hogy Isten adta az életet, én csak a testemben hordtam ki a magzatot.

Vagy pl az az örökbefogadó anya, aki bár nem tolta ki a szülőcsatornáján azt a kis életét, de feláldozza magát óráról órára a gyermekért. Nem egy napig, vagy kettőig, hanem akkor is, amikor kiborító kamasz lesz belőle, egy igazi kis lázadógép.

Hogyan lehet még életet adni? Jézus tanítása és János felsorolása szerint:

Ján 10:11 Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért.

Ján 10:15 Amiként ismer engem az Atya, és én [is] ismerem az Atyát; és életemet adom a juhokért.

Ján 10:17 Azért szeret engem az Atya, mert én leteszem az én életemet, hogy újra felvegyem azt.

Ján 15:13 Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért.

1Ján 3:16 Arról ismertük meg a szeretetet, hogy Ő az ő életét adta értünk: mi is kötelesek vagyunk odaadni életünket a mi atyánkfiaiért.

Néha mártírhalált kell halni másokért lélekben. Jézus testben is megtette, sőt, sokan mások is. Mond ilyet Jézus, hogy: 

És aki föl nem veszi az ő keresztjét és úgy nem követ engem, nem méltó én hozzám. Máté 10:38 

Itt szerintem abszolút az önmegtagadás a téma. Annál is inkább, mert előtte Péter lelki megnyilvánulását kezelte, (távozz tőlem Sátán!), utána pedig arról beszél, hogy aki meg akarja tartani elveszti, aki pedig érte feláldozza, az megnyeri az életet.

...Az egóm, az indulataim megtagadása. Ma, egy veszekedés kapcsán-, az igazam feláldozása kapcsán-, az ige megélése kapcsán bőven van alkalmunk az életünket adni. 

Az odafelvalókkal törődés kapcsán is.


Visszatérve az életünk feláldozására:

Ján 10:12-13 A béres pedig és aki nem pásztor, akinek a juhok nem tulajdonai, látja a farkast jőni, és elhagyja a juhokat, és elfut: és a farkas elragadozza azokat, és elszéleszti a juhokat. A béres pedig azért fut el, mert béres, és nincs gondja a juhokra.

Itt ebben a két igeversben nyilvánvalóvá lesz az a gondolkodás, ami a leszarós-, a saját életét mentő béres és a tulajdonosi hozzáállás között van. A béres fizetsége nem terjed ki az életének odaadásra inkább elszalad a problémák elől. 

Az is egyfajta áldozat Isten előtt, ha elmondom Neki:

Uram, én most így érzek, de a te igéd ezt, meg ezt mondja erre a dologra. Akkor én Neked fogadok szót, mert meg van írva, többet ér a a szófogadás a kosok kövérénél.

Két igeverset kihagytam az életadós sorozatból fent. 

Ján 13:37 Monda neki Péter: Uram, miért nem mehetek most utánad? Az életemet adom érted!

Ján 13:38 Felele neki Jézus: Az életedet adod értem? Bizony, bizony mondom neked, nem szól addig a kakas, mígnem háromszor megtagadsz engem.

Ez ma szlengesen így hangozhatna: Az életedet adod? Hülyegyerek, három perc múlva letagadod, hogy ismersz! 

Legvégül: mire gondolt a költő az alatt, hogy élet

pszükhé 

1) lélek (értelem, érzelem és akarat összessége)
2) élet
3) lélegzet, lehelet

Ismerős felsorolás, honnan is? Hát innen: 

Máté 22:37 Jézus pedig monda neki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. 

Luk 10:27 Az pedig felelvén, monda: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből és minden erődből és teljes elmédből; és a te felebarátodat, mint magadat. 

5Móz 10:12 Most pedig, óh Izrael! mit kíván az Úr, a te Istened tőled? Csak azt, hogy féljed az Urat, a te Istenedet; hogy minden ő utain járj, és szeresd őt, és tiszteljed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, és teljes lelkedből,

 Ez egy régebbi

+ Még egy régebbi

2021. január 8., péntek

Amálek


Egy év alatt végig a Biblián program keretében olvasok. Ezen az oldalon, a link alatt található.
Mai szakaszban 2 dolog nagyon meglepett/ szívemhez szólt:
  1.  Mózes elfáradt kezei+ csapatmunka.
  2. Amálek.
Eljött Amálék, és megtámadta Izráelt Refídímben. Akkor ezt mondta Mózes Józsuénak: Válassz ki férfiakat, vonulj ki, és ütközz meg Amálékkal! Én pedig odaállok holnap a halom tetejére, és Isten botja a kezemben lesz. Józsué úgy cselekedett, ahogyan Mózes mondta neki, és megütközött Amálékkal. Mózes, Áron és Húr pedig fölment a halom tetejére. És az történt, hogy valahányszor Mózes fölemelte kezét, Izráel volt az erősebb, amikor pedig leeresztette a kezét, Amálék volt az erősebb. De Mózes kezei elfáradtak. Ezért fogtak egy követ, alája tették, és ő ráült. Áron és Húr pedig tartotta a kezét, az egyik erről, a másik amarról, úgyhogy két keze fölemelve maradt naplementig.  Így győzte le Józsué Amálékot és annak hadát fegyverrel.  Akkor így szólt az Úr Mózeshez: Írd meg ezt a dolgot emlékezetül egy könyvben, és vésd Józsué emlékezetébe, hogy Amáléknak még az emlékét is eltörlöm az ég alól!  Mózes akkor oltárt épített, és így nevezte el: „Jehova-Nissi”. És így szólt: Mivel kezet emelt az Úr trónusára, harcolni fog Amálék ellen az Úr nemzedékről nemzedékre.2Mózes 17:8‭-‬16 HUNB

‫נִסִּי יְהוָה‬ (nissí jəhváh) Jahve nisszi = „az Úr a zászlóm- Isten neve, amelyet az amálekiták legyőzése után mondott ki Mózes”

Amálek: ק‬ (ʿămáléq) 
Amalek = ? (ismeretlen)
1) Ézsau unokája, egy Izraeltől délre élt törzs őse
2) egy nép az Ígéret földjétől délre, Edom és Egyiptom között (de Efrajim területén is megemlíti őket a Biblia)

Etimológia: tulajdonnév (nomen proprium), gyöke és annak jelentése ismeretlen.
Egyesek szerint nem Ézsau leszármazottai, mivel már Ábrahám idejében is felbukkannak (vö. 1Móz 14:7). „Amálek egy olyan tolvaj és rabló nép volt, amely az Egyiptomból való kivonulás során a zsidókra támadt az úton, megverte az erőtleneket, azokat, akik hátul voltak, s a nép vezetőire is rátámadt, mikor azok elfáradtak, ellankadtak. Amálek meg akarta akadályozni Isten választottait abban, hogy azok az Ígéret földjére jussanak. Ezért Isten megparancsolta, hogy "töröld el Amálek emlékezetét az ég alól; el ne felejtsd!" (5Mózes 25:19c). [...] Amálek Ézsau leszármazottja, s így a rabbik szerint a rossz ösztön (jécer hárá), illetve Róma szimbóluma, melynek célja az, hogy a zsidó népet elveszítse, megrontsa és megsemmisítse (Eszter 9:24). A bölcsek szerint tehát amálek egyrészt mindaz a rossz gondolat, gonosz indulat, kívánság, rosszat sugalló gonosz angyal, illetve mindaz a külső nehézség, ami meg akarja akadályozni az embert abban, hogy Isten parancsolatait megtegye, azoknak engedelmeskedjék. Másrészt amálek az a birodalom, amely fizikailag akarja tönkretenni a népet, megfosztva életétől s minden vagyonától, teljesen kitörölve azt a történelemből. Ennek megnyilvánulásai azok a birodalmak, amelyekben az antiszemitizmus eszméje uralomra jut [...]” – Finta Szilvia, Szabadulásból szabadulásba: Purimtól húsvétig, Hetek, 2005. márc. 25. (www.hetek.hu).


Megtalálni magunkat

Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős... Ezen gondolkodtam, hogy mit akar mondani Pál? Arra jutottam, hogy annyi ellenállás van belénk k...