2022. január 22., szombat

Fokhagyma krémleves lángossal


Mondtam már máskor is, ami jó, az jó. Ha valami jól sikerül, leírom a receptet, ez igen jól sikerült, és amúgy pedig olcsón, finomat sokadikan előállítani szuper. 

Kb 3 Ft 20 fillérből főztem/sütöttem komplett vacsorát.

  • 2 nagyobb fej hagyma,
  • Kb 3 nagy fej fokhagyma. Megpucolva olyan 30 dkg. Elég macerás. Erre lehet, hogy kitalálok valami mást. Mondjuk fokhagymakrém??? De ez finomabb.
  • Vaj, vagy margarin a dinszteléshez.
  • 4 nagy kanál liszt,
  • 3 marhahús leveskocka
  • Fehérbors, só, kellett volna szerecsendió, de elfelejtettem, senkinek se hiányzott.
  • 4 dl tejszín a végén.
A margarinon megdinszteltem a nem túl apróra vágott hagymát, sóval. Felaprítottam a fokhagymát, azt is pároltam, leszórtam a liszttel, kavargattam, aztán felengedtem kb 2 liter vízzel.

 Rúdmixerrel adtam neki, mehetnek bele az ízesítők, fűszerek, végül a tejszínnel felengedtem, és összefőztem.

Ez kb 8 adag, mi 2X eszünk belőle.

Lángos

  • 1 kg liszt,
  • 1 tasak szárított élesztő (elég 1!),
  • Pici só, kb egy jó evőkanál cukor, 0,5 dl olaj, kb fél liter meleg víz. Olyan jó kézmeleg.
Összegyúrjuk, a végén jó, ha leválik a kézről. Ha nem akar mehet bele még olaj, vagy liszt, vagy, ha még túl kemény, akkor víz.
Ez amúgy rengeteg, tegnap sütöttem 4-et frissen, olyan 15 cm-eseket. Mint egy kisebb serpenyő. Nem a nagyon kicsi.
A tészta, ha jól megkel, megint kicsit összegyúrjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Olyan kb 15 dkg-os darabkákat vettem belőle, és vizes kézzel szethúzgaltam. Állítólag a vizes felület miatt lesz ropogós.
A sütéshez kb 3 dl olajat tettem abba kisebb serpenyőbe, és felforrósítottam.
A forró olajjal kéretik vigyázni, mert, amint mondtam forró, így veszélyes is. Ja, és macskát ne száríts a mikróban!
A maradék tésztát a hűtőben, lefedve jó betenni, másnap süthető a következő adag.
Szóval a lángoshoz tejföl és sajt fincsi, de ha tényleg sokadika van, a só is elég. Meg max reszelt fokhagyma, ha maradt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése