2023. december 31., vasárnap

Flódni


Mivel az ünnepekkor mindenki bejglit készít, én kicsit másra vágyom. Ezért is döntöttem a flódni mellett, meg mert marha finom.
Most, míg megvan az élmény leírom, hogy kb hogyan is készítettem, hogy legközelebb ne így kelljen összeszedegetni az információkat.
Szóval a tészta 1 nagy és 1 kis tepsihez:
  • 1 kg, 30 dkg liszt
  • 30 dkg vaj (most igazi vajat használtam)
  • 20 dkg zsír - (ez csirkéből olvasztott házi zsír volt)
  • instant élesztő max 2 g
  • cukor kb 10 dkg,
  • só - egy jó csipet
  • 3 egész tojás felverve, tettem félre a tetejéhez
  • tej, tejföl a könnyebb összegyúráshoz. Összegyúrás után 5 nagy és 5 feleakkora gombócra osztottam. A nagyok kb 35 dkg-osak voltak, a kicsik 15 dkg-osak. Be a hűtőbe velük! 
A belevalók, ezt Bebe receptje alapján készítettem, csak kicsit több mákkal és dióval a mennyiség miatt:

  • 40 dkg mák
  • 1,5 kg savanykás alma
  • 40 dkg darált / reszelt dió
  • 40 dkg szilvalekvár
  • 3 dl száraz fehérbor vagy víz. - Én vizet használtam.
  • 10 dkg méz 
  • 30 dkg cukor 
  • 1 narancs és egy citrom héja 
  • 2 tk fahéj
  • 10 dkg mazsola az almához. Kövesd Bebe receptjét, mert jó!!!
A nagy tepsihez a hideg tésztát egyesével elővéve a hidegről gyorsan kinyújtva a tepsibe rétegeztem.
Rá a mák 2/3 része, tészta, párolt alma, tészta dió, tészta szilvalekvár, tészta.
Ugyanígy a kicsivel. Végül megkentem és megszurkáltam, mehet a sütőbe!
egy órát sütöttem, de felesleges. Elég 50 percig sütni, mert kiszárad. Jó étvágyat!
Ilyen lett:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése