2018. május 21., hétfő

Amitől ma dühös lettem

 Volt itt két dolog, ami előtt először csak simán hitetlenkedve álltam, aztán dühös lettem, majd még el is sírtam magam. Az egyik:
Lukács 4,13 Ekkor a Sátán felhagyott vele, hogy Jézust próbára tegye. Egy ideig félreállt, és várta a kedvező alkalmat.
A  másik:
Lukács  22, 31-32 Sátán kikövetelte, hogy megrostáljon, mint a búzát, de imádkoztam érted, hogy a hited ne fogyjon el. 
Megnéztem a görögöt, és bár a magyar fordítások közül nagyon ritkán adják vissza az eredetit, a görögben az elsőnél kairosz van:
 καιρός  (kairosz)
1) alkalom, alkalmas / megfelelő idő
2) kijelölt, elrendelt idő(pont)
3) időszak, korszak
... a másodiknál pedig:

ἐξαιτέομαι (ἐξαιτέω)  (exaiteomai exaiteó) - kikér, kikövetel (pl. rabszolgát kínvallatásra)

És, hogy mi az, ami ilyen szinten elszomorított / feldühített? Hát az, hogy ez az ordító oroszlán ma is lesi, hogy elnyelnyeljen némelyeket. Becsap, szétdobál, kapcsolatokat tesz tönkre, elhomályosítja a lelkiismeretet, olyan dolgokra irányítja a figyelmünket, amik nem fontosak.

Ami engem illet nem fogom hagyni, hiszen meg van írva:
Álljatok ellene az Ördögnek és elfut előletek.

2 megjegyzés:

  1. Nekem az a vígaszom,hogy Jézus már legyőzte a Gonoszt és azóta láncravert kutya, meg van kötve a hatalma és az ÚR a leghatalmasabb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez engem is vigasztal. Ez a düh, amiről írtam olyan, mint amikor meglátod, hogy ki áll a problémák hátterében, ki mozgatja a szálakat. Ki ugrasztotta egymásnak a férjet és a feleséget, ki okozza a betegségeket, viszályokat, ki mardossa a sarkunkat. Tudod, az ordító oroszlán, akinek ellen kell állnunk.
      Néha kívánatos ez a düh. Néha még ennél is kívánatpsabb. Csak a harcviselésünk eszközeit kell jól megválasztani és tudni, hogy nem test és vér (mégcsak nem is testvér) ellen van harcunk!

      Törlés