2016. július 22., péntek

Mit „műveljek”?

Most ez a kérdésem: Mit is kell tennem pontosan?
 Napokkal ezelőtt volt, hogy Jézus személyesen feltette nekem azt a bizonyos kérdést, hogy minek nevezem Őt Uramnak, ha nem teszem meg, amit mond? (Luk 6,46) Szerdán írtam erről.
Konkrétan tudom, hogy miről beszél, mert van valami/valaki, ami/aki fölött nemigen tudok napirendre térni.
Elolvastam az utána mondott dolgokat is, amik a homokra, és a sziklára épített házról szólnak.
Nagyon szemléletes. Ennyire még nem láttam tisztán ebben a kérdésben: Ha megteszem, amit mond, a házam stabilan fog állni, ha nem, összedől.
Nem először érzem tisztán azt, amit most, hogy Jézus nem fenyeget, hanem egyszerűen elmondja, ha nem teszed meg, annak következményei lesznek.
Mi szülők gyakran fenyegetőzünk, hogy ha nem lesz így, vagy úgy, akkor ez, vagy az fog következni. Ő nem így viszonyul. Higgadt, szeret és figyelmeztet.
A bölcs és az ostoba háza
Lukács 6, 46-49 „Miért mondjátok nekem: »Uram, Uram!«, ha nem teszitek meg, amit mondok? Aki hozzám jön, meghallgatja tanításomat, és engedelmeskedik a szavamnak, az hasonló ehhez: egy ember házat épített, és jó mélyre leásta az alapját. Egészen a kőszikláig ásott, és arra alapozta a házát. Azután jött az áradat, beleütközött a házba, és el akarta sodorni, de nem tudta megingatni, mert erős alapra építették.
Aki pedig hallja a szavamat, de nem engedelmeskedik, az hasonló ehhez: egy ember házat épített, de minden alapozás nélkül, csak a földre. Amikor jött az árvíz, a ház azonnal összedőlt. Csak egy romhalmaz maradt belőle.”
Én pedig eldönthetem, hogy megteszem-e, amit mond, vagy nem. Immár olyan háttértudással, ami a jövőre mutat.
Ezt szabad választásnak hívják.
Aki továbbmegy ebben és azt mondja Jézus kegyetlen, ha összedönti a házunk, az nagyot téved az Ő személyével kapcsolatosan. Nem Ő dönti össze a házunkat, hanem a saját konokságunk miatt fog összedőlni, pedig Ő előre szólt... Ja, és még valami: ha másképp döntök is, velem marad és segít.

Csak érdekességként az „Uram” szó a görögben κύριος  (küriosz)
1) vmin uralkodó, hatalommal rendelkező, vmire jogosult
2) legtöbb, legnagyobb
3) uralkodó, (római) császár
4) tulajdonos, gazda
5) Úr (Isten; Jézus)
Etimológia:  a kürosz-ból (hatalom, befolyás)

4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Félreértettél.

    VálaszTörlés
  3. Bemásolom Adri hozzászólását, mert törölte: "Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengőcimbalom. És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok." (1Korintus 13, 1-2) Eszerint, s mivel a szeretet is azért van bennünk, mert Isten előbb szeretett: mindegy kegyelem és ajándék, minden jó Istentől van bennünk. :) Puszi, ez jutott eszembe.

    VálaszTörlés