2011. június 7., kedd

Kell-e változni?

Megszoktam már, hogy a különböző meglátásaimat fogom és átvilágítom. Különleges próbának vetem alá, megnézem megállnak-e a Biblia fényében.
Először is arról beszélnék, hogy türelmetlen szoktam lenni magammal is másokkal is kapcsolatban a változás tempójának tekintetében.
Hogy lehet, hogy valamit már megint nem jól csináltam, és éppen 652. alkalommal hibázok el valamit? Pláne, frusztrál a dolog, mert első nekifutásra Jézust, másodikra pedig Pált választottam példaképül.
Volt egy helyzet, mikor egy nagyon kedves barátom azzal vigasztalt, hogy ő is elhibázza a dolgokat, én pedig csendesen felhívtam a figyelmét rá, hogy igen, de nekem Jézusra kell hasonlítanom, és nem rá...

Tehát akkor mi a helyzet a változással, meg a gyümölcsterméssel?
Péter apostol így ír erről:
Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, (istenfélelem) a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretetben pedig minden ember iránti szeretetet. Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem lesztek a mi Urunk Jézus ismeretében sem tétlenek, sem terméketlenek. (máshol gyümölcstelenek) 2Péter1:5-8
Jakab meg így beszél: Vagy azt gondoljátok, az Írás csak üres beszéd? Pedig az Írás azt mondja, hogy a Szent Szellem féltékeny és erős szeretettel kíván bennünket, hogy csakis az övéi legyünk. Isten maga adta a Szent Szellemet, hogy bennünk éljen. Jakab 4:5
Ez a magyarázata annak, hogy bármit rosszul csinálunk, az az Istentől kapott tökéletes részünk figyelmeztet. Az emberek java része ezt lelkiismeretnek nevezi.
Mi a teendő tehát, ha valamit elvétettünk? Ezt is igében megválaszolva:
1János 1:9 Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól.
Megvallani görögül azt jelenti: egyetértek Vele.
ὁμολογέω (homologeó)
1) egyetért, ugyanazt mond; azonos, köze van vkihez / vmihez
2) bevall, elismer; megvall
3) ígér, megígér
4) szerződést köt, megegyezik valakivel

Amikor elrontjuk a dolgokat az a rész, amelyik olyan nagy békességben tud együtt sétálgatni Istennel, közösségre szeretne lépni vele, de nem tud. Ő nem tud a bűnnel egyetérteni, mert szent és tiszta. De ha megtisztultunk, helyreállhat a közösség, kezdődhet a séta a hűvös alkonyatban, mint egykor.

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a postot,Judit! Különösen a görög szövegelemzést.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. Én is köszönöm a hozzászólást. A göröggel nem okoskodni szeretnék, és nem magamtól vagyok ily okos. Egyfelől hála Istennek, másfelől egy pár éve megvásárolt programnak, ami sok nyelven "beszél".

    VálaszTörlés